Щонайменше третина членів Київської обласної територіальної виборчої комісії має попередній досвід роботи у виборчих комісіях, голова та секретар ТВК раніше мали досвід роботи на керівних посадах. Детальний аналіз складу провела Громадянська мережа ОПОРА.

Київську обласну територіальну виборчу комісію було утворено ЦВК 10 серпня 2020 року в максимально можливому складі - 18 осіб, включених за поданням від 11 політичних партій:

  • «Слуга народу» – 2 особи
  • «Опозиційна платформа – За життя» – 2 особи
  • «Батьківщина» – 3 особи
  • «Голос» – 3 особи
  • «Національно-демократичне об’єднання «Україна» – 1 особа
  • «За Майбутнє» – 1 особа
  • «Європейська солідарність» – 2 особи
  • «Солідарність жінок України» – 1 особа
  • «Громадянський рух «Спільна Справа» – 1 особа
  • «Патріоти Волині»- 1 особа
  • «Воля народу» – 1 особа

При цьому керівні посади отримали представники від політичних партій:

  • «Слуга народу» – голова комісії
  • «Опозиційна платформа – За життя» – заступник голови комісії
  • ВО «Батьківщина» – секретар комісії

Відповідно до п.2, ч.4, ст.208, Виборчого Кодексу України, суб’єкт, за поданням якого кандидатуру було включено до складу виборчої комісії може припинити повноваження останнього та провести заміну. З моменту утворення в Київській обласній ТВК відбулось вже сім замін в персональному складі. Двічі змінювався представник політичної партії «Воля Народу», по одній заміні членів ТВК проводили партії «За Майбутнє», «Голос», «Громадянський рух «Спільна Справа» та «Солідарність жінок України». Крім того партією «Опозиційна платформа – За життя», проведено заміну заступника голови ТВК. Так постановою ЦВК №183 від 18 серпня 2020 року, цю посаду замість Євгенії Валеріївни Єзапенко (1986 року народження)обійняла Віта Іванівна Єзапенко (1962 року народження).

Представники громадянської мережі ОПОРА дослідили попередній досвід роботи членів Київської обласної ТВК, враховуючи всі зміни викладені вище.

Всі представники керівного складу ТВК вже мали відповідний виборчий досвід:

  • Оксана Вертелецька, голова ТВК – політична партія «Слуга народу»:

Згідно з даними ОПОРИ Оксана Вертелецька має досвід роботи на виборах щонайменше з позачергових виборів президента України 2014 року, коли обіймала посаду секретаря окружної виборчої комісії 99 виборчого округу з центром в місті Бориспіль, Київської області. В той час вона увійшла до складу комісії від кандидатки в президенти Ольги Богомолець.

Того ж 2014 року, Оксана Вертелецька увійшла до складу окружної виборчої комісії 98 виборчого округу, з центром в місті Яготин, Київської області, під час позачергових виборів народних депутатів України. Спочатку обіймала посаду секретаря комісії від політичної партії «Наша Україна», а потім голови комісії від політичної партії «Зелені».

У 2019 році під час виборів президента України Оксана Вертелецька була головою окружної виборчої комісії 98 виборчого округу з центром в місті Яготин, Київської області. До комісії увійшла від кандидата на посаду президента України Сергія Носенка.

Під час позачергових виборів Народних депутатів України 2019 року, Оксана Вертелецька була призначена заступником голови окружної виборчої комісії 94 виборчого округу, з центром в місті Обухів, Київської області, від політичної партії «Опозиційний блок».

  • Віта Єзапенко, заступник голови ТВК «Опозиційна платформа – За життя»:

Віта Єзапенко у 2010 році, під час виборів Президента України, була членкинею комісіїта увійшла до складу ОВК 214 виборчого округу в Києві. Під час першого туру виборів Президента працювала за поданням кандидата в президенти Сергія Ратушняка, а під час повторного голосування від кандидата в президенти Віктора Януковича.

Під час позачергових виборів Президента України 2014 року, Віта Єзапенко не брала участі в роботі виборчої комісії, однак була довіреною особою кандидата в президенти Рената Кузьміна в 219 виборчому окрузі у Києві.

У 2015 році під час чергових місцевих виборів, Віта Єзапенко увійшла до складу Київської обласної ТВК від політичної партії «Опозиційний блок» як членкиня комісії.

На чергових виборах президента України 2019 року, Віта Єзапенко як членкиня виборчої комісії працювала в ОВК 218 виборчого округу у Києві, куди була включена за поданням кандидата в президенти України Олександра Соловйова.

  • Юліан Волошин, секретар ТВК — ВО «Батьківщина»:

У 2012 році під час виборів народних депутатів України, Юліан Волошин обіймав посаду голови окружної виборчої комісії 97 виборчого округу з центром в Броварах, Київської області, куди його залучили від політичної партії «Братство».

Під час позачергових виборів народних депутатів України у 2014 році, Юліан Волошин не працював в складі виборчої комісії, однак був уповноваженою особою від Радикальної партії Олега Ляшка в 96 виборчому окрузі, з центром в місті Вишгород, Київської області.

В 2019 році під час чергових виборів президента України, Юліан Волошин був членом окружної виборчої комісії96 виборчого округу, з центром в місті Вишгород, від кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко. По тому Юліан Волошин обійняв посаду голови цієї ж комісії, як представник кандидата в президенти Олександра Мороза.

Того ж 2019 року, Юліан Волошин був довіреною особою кандидата в народні депутати Романа Грищука, по 222 виборчому округу міста Києва, під час позачергових виборів народних депутатів України.

Крім того, Юліан Волошин в міжвиборчий період був призначений головою Київської обласної територіальної виборчої комісії, де працював за поданням політичної партії «Батьківщина». Повноваження цієї комісії припинились з моменту утворення Центральною виборчою комісією нової обласної ТВК, в якій Юліан Волошин й до нині обіймає посаду секретаря.

Також досвід роботи в виборчих комісіях мають і деякі члени Київської обласної ТВК:

  • Людмила Лихошерст  — політична партія «Опозиційна платформа – За життя»:

У 2014 році, була секретарем окружної виборчої комісії 95 виборчого округу з центром в місті Ірпінь, Київської області, від партії «Нова політика» під час позачергових виборів Народних депутатів України.

У 2015 році, обіймала посаду членкині комісії до Київської обласної ТВК від політичної партії «Опозиційний блок» під час чергових місцевих виборів.

  • Оксана Остроухова — політична партія «Солідарність жінок України»:

У 2019 році, працювала членом окружної виборчої комісії 96 виборчого округу, з центром в місті Вишгород, Київської області, під час повторного голосування на чергових виборах президента України. Увійшла до комісії від кандидата в президенти Петра Порошенка.

  • Олена Томіна  — політична партія «Голос»:

За даними громадянської мережі ОПОРА не мала досвіду роботи в виборчих комісіях, однак у 2014 році під час позачергових виборів народних депутатів, була довіреною особою кандидата в парламентарі Олександра Дзюби та уповноваженою особою партії «Батькіщина» в 96 виборчому окрузі, з центром в місті Вишгород, Київської області.

  • Дмитро Шмонденко Вікторович – «Слуга народу»:

У 2019 році обіймав посаду членаокружної виборчої комісії 94 виборчого округу, з центром в місті Обухів, Київської області, під час позачергових виборів Народних депутатів України, куди був залучений від політичної партії «Об’єднання «Самопоміч».

Щодо решти членів Київської обласної ТВК, то ОПОРІ не вдалось знайти інформацію про їх попередній досвід роботи в виборчих комісіях.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)