Спостерігачі ОПОРИ зафіксували на Сумщині друковані видання, які містять матеріали з ознаками замовності, а також газету без вихідних даних. Зокрема газета «Наша сотня» потрапила до рук жителів Сум на день раніше, зазначеної на ній дати випуску, а газета без вихідних даних «Шосткинцы» проводить «народний праймеріз» та встановлює свої скриньки на території різних закладів.

Стаття з назвою: «В політику на Сумщині повертається найефектніший губернатор!» про потенційного кандидата на місцевих виборах, депутата Сумської обласної ради, ексголову Сумської обласної державної адміністрації Юрія Чмиря дублюється в декількох виданнях. Зокрема у газеті «Наша сотня», яку роздавали громадянам у наметах ГО «SUMY - це круто» 25 серпня, а датою випуску у газеті зазначається 26 серпня. Про зв'язки ГО «SUMY - це круто» з Юрієм Чмирем ОПОРА вже писала раніше.

Така ж стаття опублікована в інтернет виданні «Сумські дебати» 22 серпня 2020 року.

«На відміну від більшості областей, тут мало кого хвилює - чи переможе восени «Слуга народу» діючу місцеву еліту. Як виявилося, головна інтрига на Сумщині зовсім в іншому: чи підірве місцеву виборчу кампанію (і в якій якості) голова обласної державної адміністрації часів «Партії регіонів» Юрій Чмирь?» — зазнчається у матеріалі.

Крім того, у статті йдеться про успіхи і досягнення Юрія Чмиря.

У серпні 2020 року на території міста Шостка було зафіксовано поширення газети «Шосткинцы». Газета містить статті іміджевого характеру: інтерв’ю з депутатом Шосткинської міської ради від політичної партії «Рідне місто» Геннадієм Гордієнком та заступником директора Шосткинської спеціалізованої школи №1 Світланою Назаренко. Крім того, газета публікує критичні матеріали щодо негараздів міської інфраструктури. Зокрема щодо ремонту фонтану в центральній частині міста. У матеріалі наголошується, що: «Організація, яка мала відремонтувати минулого року фонтан привласнила мільйони та зникла». 

Також газета започаткувала «праймеріз спільний вибір», де відзначила відсутність змін у владі та запропонувала вносити свої кандидатури на пост депутатів. Для цього треба заповнити спеціальний талон, вирізати його з газети та опустити в одну з 10 скриньок. Скриньки розташовані в тому числі на території навчальних закладів, вокзалу та ТЕЦ.

«Дороги едрузья! Заполните этот отрывной талон и опустите в один из ящиков ШОСТКИНЦЫ, расположенные по адресам: Шосткинский інститут Сумского государственного университета (ул. Институтская, 1), магазин «Оксана +» (ул. Свободы, 42), магазин «Оксана» (ул. Свободы, 29), Универмаг (ул. Свободы, 30), Ж/д вокзал (ул. Привокзальная, 2), Универмаг, Кофейныйларек (ул. Свободы, 30), Шосткинскийхимико-технологическийколледж, остановка(ул. Кожедуба 3, Колесо обозрения (ул. Кожедуба,1), Пос. Куйбышева, остановка (ул. Бульварная), Шосткинская ТЕЦ (ул. Гагарина, 1)», — зазначається в газеті.

За контактним номером, який вказаний в газеті, ОПОРІ прокоментували відсутність вихідних даних та появу видання так: «Це газета від групи у Facebook - «ШОСТКИНЦЫ». Учасники цієї групи вирішили видавати таку газету. У мене немає інформації чи її видання пов’язане з виборами, але ця група існує з минулого року. На питання про відсутність вихідних даних наразі не можу відповісти», — наголосила Ліна, волотерка що приймає дзвінки та звернення.

Як повідомили спостерігачу ОПОРИ місцеві жителі, газету розповсюджують по поштових скриньках багатоповерхівок, а також у приватному секторі міста Шостка. Газета не має жодних вихідних даних, окрім контактного телефону. Наразі відомо про два випуски, проте порядковий номер та дата виходу також відсутні. Спостерігач ОПОРИ повідомили, що в місті також розгорнута рекламна кампанія газети, зокрема помічені білборди та сітілайти на відповідну тематику.

У частині 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» зазначено, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами». Частина 5 статті 9 цього Закону забороняє приховану рекламу.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.