У Сумах спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували намети ГО «SUMY - це круто», де проводять опитування щодо потенційного кандидата на місцевих виборах, депутата Сумської обласної ради, ексголови Сумської обласної державної адміністрації Юрія Чмиря. Окрім цього, в наметах організації роздають брошури з анонсом спортивних змагань «за підтримки Юрія Чмиря», які мають відбутися в серпні-вересні цього року.

22 серпня у Сумах з’явились намети громадської організації «SUMY - це круто». Там представники цієї громадської організації просять заповнити бланк щодо того, на яку посаду люди рекомендують балотуватись чинному депутату Сумської облради Юрію Чмирю.

В «опитувальнику» з логотипом цієї громадської організації і написом: «Я підтримую Юрія Чмиря», під словами «Рекомендую йти на посаду» можна поставити позначку біля слів «мер» або «губернатор». Далі в опитувальнику можна зазначити побажання та пропозиції, також написано: «якщо ви хочете отримати зворотний зв’язок», там можна зазначити свій контактний номер телефону. Варто наголосити, що в анкеті не зазначено пункту про згоду особи на обробку її персональних даних.

На брошурах, які роздають в наметах, написано «Запрошення на спортивні змагання для всієї родини!». Там також є розклад спортивних змагань, які відбудуть протягом серпня-вересня в різних точках міста, логотип громадської організації та напис: «За підтримки Юрія Чмиря».

Окрім цього, спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди ГО «SUMY - це круто» на вулицях міста.

ГО «SUMY - це круто» вже підтримувала Юрія Чмиря, про це ОПОРА писала під час парламентських виборів. Тоді кілька тижнів поспіль громадська організація «SUMY – це круто» влаштовувала у різних районах міста спортивні змагання. Присутнім безкоштовно роздавали воду та солодку вату. Серед учасників організатори розігрували дві сімейні путівки на відпочинок до Туреччини, а серед вболівальників – путівку до Єгипту. Крім того, серед призів були подарункові сертифікати магазинів (на 100 гривень), сертифікати на проведення дитячих свят (на 1000 гривень), квитки в кіно тощо.

Відповідно до частини 53 Виборчого кодексу України, кандидат, партія (організація партії) - суб’єкти виборчого процесу можуть на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Кандидат, партія (організація партії) - суб’єкт виборчого процесу можуть також виготовляти друковані матеріали передвиборної агітації з використанням обладнання, що їм належить. Відомості, що містяться у таких матеріалах, повинні відповідати вимогам законодавства.

Згідно з частиною 5 та 6 статті 6 Закону України «Про захист персональних» обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб'єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Нагадаємо, згідно з календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК №163 від 8 серпня 2020 року, офіційно виборчий процес на місцевих виборах розпочинається 5 вересня 2020 року – за 50 днів до дня голосування, відповідно до ч. 1, 5 ст. 195 Виборчого кодексу України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.