Станом на 24 серпня Центральна виборча комісія  замінила 50 членів виборчих комісій, які  утворила та сформувала 10 серпня.  З них 2 голів та 4 секретарів.

Відповідні зміни ЦВК вносила 14, 18, 20 та  21 серпня. 

Найбільше замін відбулося у територіальних виборчих комісіях Коростенського району, там замінили 14 членів. У Житомирському районі - 11, у Новоград-Волинському - 10, у Бердичівському - 9. У Житомирській обласній комісії працюватимуть 6 нових членів.

У Новоград-Волинському районі замінили голову районної ТВК та голову і секретаря Баранівської міської ТВК.  У Коростенському районі - двоє нових секретарів: у Олевській та Овруцькій міських ТВК. Ще одного секретаря замінили у Житомирській районній  ТВК.

Партійні заміни та досвід роботи нових членів

Житомирська обласна територіальна виборча комісія

Замінили 6 членів комісії від партій "Патріоти Волині", “Соціалістична партія Олександра Мороза”, "Національно-демократичне об’єднання "Україна", "За Майбутнє", "Партія українського народу" та партії "Громада і закон". За даними сервісу ОПОРИ  tvk.oporaua.org нова членкиня Красовська Юлія Антонівна, 1984 року народження від партії "Національно-демократичне об’єднання "Україна" у  2019 році на чергових виборах президента України працювала членом комісії від кандидатів Миколи Гебера та Володимира Зеленського, а на позачергових парламентських виборах - член комісії від “Української партії “Зелена планета”.  Когут Іван Сергійович, 1960 року народження від “Партії українського народу" у 2014 році був членом комісії на виборах народних депутатів від ВО “Батьківщина”.  Розум Валерія Васильовича, 1943 року народження від  партії "Громада і закон" має попередній досвід роботи на виборах у  2002, 2012, 2015 та 2019 роках. На президентських виборах минулого року представляв інтереси Ігоря Смешка. 

Житомирський район

У Житомирській міській ТВК замінили 3 членів комісії. Від партії  “Соціалістична партія Олександра Мороза” працюватиме Яремчук Тамара Терентіївна, 1956 року народження. Має досвід роботи на виборах з 2012 року, представляла різні політичні сили.

Ще дві заміни від партій "Наша земля" та  "Слуга народу".

У Житомирській районній ТВК замінили 3 членів у тому числі секретаря комісії Гузар Романа Ігоровича, 1990 року народження - від партії "Слуга народу" на Карпельову Дар’ю Гурамівну, 1997 року народження. Та по одному представнику від партій "Патріоти Волині" та "Молодь до ВЛАДИ".

У Чуднівській  міській ТВК замінили теж 3 членів комісії від партій  "Велика країна", "ГОЛОС" та "Час змін", представниця останньої  Савченко Тетяна Іванівна, 1964 року народження у 2019 році була членом комісії на позачергових виборах народних депутатів.  

У Радомишльській міській ТВК - 2 нових членів комісії від партії "Слуга Народу".

Бердичівський район

У Бердичівській  районній ТВК замінили 4 членів комісій від партій: “Соціалістична партія Олександра Мороза”, Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" та партії "Успішна Україна", представник цієї партії Кравченко Олена Іванівна, 1964 року народження має досвід роботи в комісіях під час виборів народних депутатів у 2012 році, позачергових та чергових виборах президента у 2014 та 2019 роках.  

 

У Бердичівській міській ТВК - двоє нових членів від партії  "Пропозиція" та партії "Народ".

В Андрушівській міській ТВК замінили 4 членів комісії від партії "Альтернатива", "Блок Світличної Разом!" та "Всеукраїнське об'єднання "Громадський контроль" та "Патріоти Волині".

Кравчук Ольга Володимирівна, 1965 року народження від партії "Патріоти Волині" на місцевих виборах 2015 року працювала в комісій в Хмельницькій області від партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. 

Коростенський район

14 серпня ЦВК замінила  секретаря Олевської міської ТВК  Лідію Сібірьову від партії “Опозиційна платформа - За життя” на Гарбар Лілію Анатоліївну, 1974 року народження – від місцевої організації цієї ж партії. За даними сервісу ОПОРИ сервіс  tvk.oporaua.org. на місцевих виборах у 2015 році Ліля Гарбар була секретарем комісії від політичної партії “Народний Фронт”.

 

 

Також в комісії замінили ще 2 членів від партій  партії “Опозиційна платформа - За життя” та "ГОЛОС".

У Коростенській районній ТВК працюватимуть 3 нових членів комісії від партій: “Рівне разом”, "Час змін" та "Совість України".

У Коростенській міській ТВК - 2 нових членів від партій “Рівне разом”  та “Пропозиція”. 

В Овруцькій міська ТВК замінили члена комісії Сироватку Валентина Олексійовича, 1966 року народження – від партії  "Рідний Дім" на Головач Аллу Володимирівну, 1978 року народження. На чергових президентських виборах 2019 року працювала членом комісії у Сумській області від Сергія Кривоноса. 

А також ще 4 членів комісії, які представляють партії: "Партія українського народу", "Совість України", Слуга народу" та "ГОЛОС". 

У Малинській міській ТВК замість  Коваленко Світлани Василівни, 1982 року народження – від місцевої "Партія українського народу" працюватиме Гришенчук Ірина Іванівна, 1977 року народження. У 2019 році на виборах президента працювала в комісії від Андрія Садового. 

21 серпня замінили Лайчук Юрія  Васильовича, 1981 року народження – від партії "Слуга Народу"  на Кириченко Інну Михайлівну, 1974 року народження, яка була членом комісії на виборах президента у 2019 році.  

Новоград-Волинський район

У Новоград-Волинській  районній ТВК - 3 нових членів комісії від партій:  партії "Наш дім– Одеса", "Велика країна"  та "ГОЛОС". 

Стільки ж у  Новоград-Волинській міській ТВК від партій "Патріоти Волині", "Успішна Україна" та “Соціалістична партія Олександра Мороза”. Рудік Валентина  Іванівна, 1965 року народження від  “Соціалістичної  партії Олександра Мороза” на місцевих виборах 2015 року та президентських виборах 2019 року була членом комісії. 

У Баранівській  міській ТВК  21 серпня ЦВК замінила голову комісії Коновальчук Наталію Генріхівну, 1980 року народження – голова комісії, від партії "ГОЛОС" на   Федорчук Валентину Миколаївну, 1975 року народження. Також секретаря комісії: Курбатова Мирославу Євстахіївну, 1959 року народження – секретар  комісії, від партії "Слуга  Народу" на Левицьку Аллу Анатоліївну, 1961 року народження. Та 2 членів комісії від партії  "Пропозиція" та "Слуга  Народу”, одна з них Мирослава Курбатова, яка до заміни була призначена секретарем комісії.

 

Як повідомляла ОПОРА, на місцевих виборах 2020 року у Житомирській області працюватимуть 17 територіальних виборчих комісій: обласна, 4 районні та 12 міських. У керівному складі – 51 представник і 255 членів комісій. Серед 306 членів територіальних виборчих комісій Житомирської області працюватиме 73 (24%) чоловіків та 233 (76%) жінки.

На думку координатора Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області: «На початковому етапі виборчого процесу відбувається певний «наплив» замін членів територіальних виборчих комісій. Чому? Часто партії спішать та подають кандидатури осіб які не бажають працювати або не мають достатньої компетенції. Їх завдання  - «закріпити» за партією місце у комісії. Потім цих людей можуть замінити або на вже відібраних та вмотивованих. Також, існують схеми, коли партії банально продають свої квоти у комісіях тим політичним гравцям, які мають прямий інтерес у даному регіоні.  Звичайно, це все не публічний та не дуже законний процес».

Відповідно до ч.1 ст.33 Виборчого Кодексу: «Виборчі комісії є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення виборів і забезпечувати реалізацію виборчих прав громадян України, додержання та однакове застосування виборчого законодавства». У частині 4 цієї ж статті зазначено, що територіальні виборчі комісії в межах повноважень, визначених цим Кодексом, забезпечують організацію підготовки та проведення місцевих виборів.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)