На місцевих виборах 2020 року у Житомирській області працюватимуть 17 територіальних виборчих комісій: обласна, 4 районні та 12 міських. Всього в комісіях працюватиме 306 членів, з яких 51 – у керівному складі. Серед голів, заступників та секретарів найбільше представників партій «Слуга народу», «Голос» та «Європейська Солідарність». 19 з них вже мають досвід роботи у виборчих комісіях.

Постанова «Про утворення та формування складу обласних, районних (крім районів в Автономній Республіці Крим), міських (крім міст в Автономній Республіці Крим), районних у місті Києві територіальних виборчих комісій» № 172 від 10 серпня опублікована на сайті ЦВК.

У Житомирській області працюватиме обласна територіальна виборча комісія, чотири районні: Бердичівська, Житомирська, Новоград-Волинська та Коростенська і в районах 12 міських виборчих комісій: Андрушівська, Баранівська, Бердичівська, Житомирська, Коростенська, Коростишівська, Малинська, Новоград-Волинська, Овруцька, Олевська, Радомишльська та Чуднівська.

У кожній комісії – голова, заступник, секретар та 15 членів комісії. Всього в 17 комісіях області працюватиме 306 представників партій, з них – 51 у керівному складі. 19 представників керівного складу вже мають досвід роботи на виборах.

Комунікаційниця ОПОРИ проаналізувала, чи працювали представники теперішнього керівного складу комісій на попередніх виборах, від яких політичних сил чи кандидатів. Інформацію вдалося зібрати завдяки сервісу ОПОРИ tvk.oporaua.org (дані за 2019 рік наразі відсутні).

  • Житомирська обласна виборча комісія

Головою ОВК призначили Лєх Євгенія Костянтиновича, 1998 року народження – від місцевої організації політичної партії «Слуга народу». Заступник – Павлюк Юрій Андрійович, 1963 року народження – від місцевої організації політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». На виборах Президента у 2010 році був секретарем комісії від кандидата Віктора Януковича. На місцевих виборах у 2015 році очолював ОВК від ВО «Батьківщина». На парламентських виборах 2019 року Юрій Павлюк теж був членом ОВК від ВО «Батьківщина».

Секретар комісії – Олійник Олексій Григорович, 1961 року народження – від місцевої організації Політичної партії «Солідарність жінок України». За даними tvk.oporaua.org досвіду роботи в комісіях не має.

  • Бердичівська районна територіальна виборча комісія

Голова – Дубінська Анастасія Володимирівна, 1990 року народження – від місцевої організації політичної партії «Слуга народу». На місцевих виборах 2015 року працювала секретарем комісії від партії «Народний фронт».

Заступник голови – Волошина Людмила Григорівна, 1991 року народження – від місцевої організації політичної партії «Голос» та секретар комісії – Семенюк Людмила Олегівна, 1965 року народження – від місцевої організації політичної партії «Європейська Солідарність». У базі tvk.oporaua.org інформація про їх досвід роботи відсутня.

  • Житомирська районна територіальна виборча комісія

Головою комісії призначили – Колокольцеву Валентину Пилипівну, 1963 року народження – від місцевої організації Політичної партії «За Майбутнє». На місцевих виборах 2015 року працювала членом комісії від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Заступник – Сушко Аліна Степанівна, 1983 року народження – від місцевої організації Політичної Партії «Голос», а секретар – Гузар Роман Ігорович, 1990 року народження – від місцевої організації політичної партії «Слуга народу».

  • Коростенська районна територіальна виборча комісія

З досвідом роботи в комісіях нинішня голова – Яблонська Олена Йосипівна, 1972 року народження – від місцевої організації політичної партії «Європейська Солідарність». Під час виборів народних депутатів у 2014 році була членом комісії  від партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!». На місцевих виборах 2015 року працювала членом комісії від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Заступник – Ніжинська Ірина Володимирівна, 1963 року народження – від місцевої організації політичної партії «Слуга народу». На місцевих виборах 2015 року була членом комісії від партії «Народний фронт».

Секретар – Кулага Віктор Леонідович, 1973 року народження – від місцевої організації політичної партії «Голос». У базі інформації про досвід роботи в комісіях немає.

  • Новоград-Волинська районна ТВК

Голова – Касьян Василь Андрійович, 1956 року народження – від місцевої організації політичної партії «Голос». Заступник – Маус Ірина Миколаївна, 1974 року народження – від місцевої організації політичної партії «Слуга народу». Секретар – Ревко Інна Анатоліївна, 1974 року народження – від місцевої організації політичної партії «Європейська Солідарність». Відсутня інформація про досвід роботи у виборчих комісіях.

  •  Житомирська міська ТВК

Головою призначили Коваль Нелю Миколаївну, 1975 року народження – від місцевої організації політичної партії «Слуга народу». Заступник – Байдик Костянтин Васильович, 1978 року народження – від місцевої організації політичної партії «Європейська Солідарність». У 2015 році на місцевих виборах працював членом виборчої комісії від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Секретар – Кочина Олена Володимирівна, 1961 року народження – від місцевої організації політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».

  •  Андрушівська міська ТВК

Серед керівного складу досвід роботи має заступник голови комісії – Костюк Ірина Володимирівна, 1966 року народження – від місцевої організації політичної партії «За Одещину». На позачергових виборах Президента України у 2014 році працювала членом комісії від Олександра Клименка. Головою комісії призначили Макаревич Галину Яківна, 1958 року народження – від місцевої організації політичної партії «Слуга народу», а секретарем – Солопія Павла Віталійовича, 1979 року народження – від місцевої організації політичної партії «Голос».

  • Баранівська міська ТВК

Голова комісії – Коновальчук Наталія Генріхівна, 1980 року народження – від місцевої організації політичної партії «Голос». Заступник голови комісії – Колішенко Євдокія Іванівна, 1963 року народження – від місцевої організації політичної партія «Європейська Солідарність». На місцевих виборах 2015 року був заступником голови комісії від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Секретар комісії – Курбатова Мирослава Євстахіївна, 1959 року народження – від місцевої організації політичної партії «Слуга народу». У 2015 році на місцевих виборах член комісії від партії «Об'єднання Самопоміч».

  • Бердичівська міська ТВК

Голова комісії – Подгорчук Олександр Іванович, 1974 року народження – від місцевої організації політична партія «Європейська Солідарність» має досвід роботи в комісіях. На виборах Президента у 2010 році був членом комісії від кандидата Віктора Януковича. У 2012 році та 2014 році на виборах народних депутатів – член ОВК від «Партії регіонів». У 2014 році на позачергових виборах президента – член комісії від кандидата Михайла Добкіна.

Заступником призначили – Тихонюк Ірину Володимирівну, 1971 року народження – від місцевої організації партії «Слуга народу», а секретарем комісії – Світко Галина Олександрівна, 1946 року народження – від місцевої організації політичної партії «За майбутнє».

  • Коростенська міська ТВК

Голова комісії – Кулага Оксана Леонідівна, 1981 року народження – від місцевої організації політичної партії «Голос». У 2014 році на позачергових виборах президента була членом комісії від кандидата Дмитра Яроша. Заступник голови комісії – Вербельчук Любов Семенівна, 1956 року народження – від місцевої організації політичної партії «ЗА ОДЕЩИНУ». Має досвід роботи членом комісії на виборах народних депутатів у 2014 році від «Партії пенсіонерів України». Секретар комісії – Андрієвська Валентина Валентинівна, 1972 року народження – від місцевої організації Політичної партії «За Майбутнє». На місцевих виборах 2015 року – член комісії від політичної партії «Наш край».

  • Коростишівська міська ТВК

Досвід роботи в комісії має секретар – Алєксєєва Ірина Миколаївна, 1973 року народження – від місцевої організації політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». У 2007 році на позачергових виборах народних депутатів у Чернігівській області була секретарем комісії від Фракції Партії Регіонів.  Головою призначили Чудовську Марію Олександрівну, 1991 року народження – від місцевої організації політичної партії «Голос». Заступником – Ломакіну Гаяне Юриковну, 1986 року народження – від місцевої організації політичної партії «Європейська Солідарність».

  • Малинська міська ТВК

Голова комісії – Станкевич Антоніна Степанівна, 1971 року народження – від місцевої організації Політичної партії «Наш край». У 2012 році на виборах народних депутатів була членом ОВК від партії «Руський блок». Заступник голови комісії – Копило Ірина Анатоліївна, 1981 року народження – від місцевої організації Політичної партії «Солідарність жінок України». Секретар комісії – Світловська Інна Вікторівна, 1964 року народження – від місцевої організації Політичної партії «За Майбутнє».  

  • Новоград-Волинська міська ТВК

Голова комісії – Барановська Лідія Вікторівна, 1981 року народження – від місцевої організації політичної партії «Слуга народу». Заступник голови комісії – Бочковська Любов Анатоліївна, 1962 року народження – від місцевої організації політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». Секретар комісії – Марчук Ірина Василівна, 1983 року народження – від місцевої організації політичної партії «Голос».

Інформація про досвід у роботі комісій на попередніх виборах відсутня.

  • Овруцька міська ТВК

Голова комісії – Царюк Ірина Анатоліївна, 1957 року народження – від місцевої організації політичної партії «Солідарність жінок України». У 2015 році на місцевих виборах працювала членом комісії від партії «Народний фронт».

Немає даних про досвід роботи в комісіях заступника голови комісії – Ятлук Валентини Степанівни, 1960 року народження – від місцевої організації політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» та секретаря комісії – Шевчук Тетяни Іванівни, 1969 року народження – від місцевої організації політичної партії «Слуга народу».  

  • Олевська міська ТВК

Обов'язки голови комісії виконуватиме – Кравченко Юлія Миколаївна, 1976 року народження – від місцевої організації політичної партії «Голос». Заступником призначили – Ковальчук Віру Владиславівну, 1986 року народження – від місцевої організації політичної партії «Слуга народу», а секретарем комісії – Сібірьову Лідію Василівну, 1969 року народження – від місцевої організації політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». Інформація про досвід роботи в комісіях відсутня.

  • Радомишльська міська ТВК

Головою комісії призначили – Демченко Галину Миколаївну, 1975 року народження – від місцевої організації політичної партії «Самоврядна Українська держава». Заступник – Бондар Галина Володимирівна, 1963 року народження – від місцевої організації Політичної партії «За Майбутнє». Секретар комісії – Вакуленко Надія Анатоліївна, 1979 року народження – від місцевої організації політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».  Інформація про досвід роботи в комісіях відсутня.

  • Чуднівська міська ТВК

Голова комісії – Годована Людмила Євгенівна, 1956 року народження – від місцевої організації політичної партії «Солідарність жінок України». На виборах Президента України у 2019 році була членом комісії від ВО «Батьківщина», а в другому турі – секретарем комісії від Володимира Зеленського.

Заступник голови комісії – Домашенко Катерина Дмитрівна, 1964 року народження – від місцевої організації політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». У 2012 році на виборах народних депутатів працювала головою ОВК від Ліберальної партії України. У 2014 році – член комісії від «Партії регіонів». На місцевих виборах у 2015 році – голова комісії від політичної партії «Опозиційний блок».

Секретар комісії – Бондарчук Людмила Володимирівна, 1968 року народження – від місцевої організації політичної партії «Європейська Солідарність». На виборах народних депутатів у 2012 році була членом комісії від політичної партії «Єдиний центр», а на місцевих виборах 2015 року – член комісії від політичної партії «Опозиційний блок».

Партійна приналежність керівного складу комісій

У керівному складі комісій серед 51 члена комісії найбільше представників партії «Слуга народу» – 23,5% (12 осіб). На другому місці – партія «Голос» – 20% (10 осіб). На третьому місці – партія «Європейська Солідарність» – 16% (8 осіб). По 5 осіб від партій «За Майбутнє» та «Опозиційна платформа – За життя», що становить по 10% від керівного складу. 8% (4 особи) – представляють партію «Солідарність жінок України», 6% (3 особи) – ВО «Батьківщина», 4% (2) від партії «За Одещину» і по 2% (1 представник) від партій «Наш край» та «Самоврядна Українська держава».

 

На сайті ЦВК зазначають, що всього ЦВК утворила та сформувала склад 532 обласних, районних (крім районів в АР Крим), міських (крім міст в АР Крим), районних у місті Києві виборчих комісій у межах 24 областей України. Комісією сформовано 22 обласних, 119 районних, 381 міську та 10 районних у місті Києві виборчих комісій для організації підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

Координатор Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області зауважив:

«Від якості роботи територіальних виборчих комісій у значній мірі залежить те, як пройде виборча кампанія у регіоні. Саме на них покладена значна частина завдань щодо організації, забезпечення та проведення виборів на місцях. Тому від адекватності, досвідченості та відповідальності тих представників, яких делегують в комісії партії і залежить те, як будуть зорганізовані вибори. Зі свого боку ми як громадські спостерігачі будемо намагатися відслідковувати роботу всіх комісій на всіх рівнях у області». 

Відповідно до ч. 1 ст. 33 Виборчого кодексу: «Виборчі комісії є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення виборів і забезпечувати реалізацію виборчих прав громадян України, додержання та однакове застосування виборчого законодавства». У частині 4 цієї ж статті зазначено, що територіальні виборчі комісії в межах повноважень, визначених цим Кодексом, забезпечують організацію підготовки та проведення місцевих виборів.

 

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день  Голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)