Протягом серпня у регіональному сегменті соціальної мережі Facebook активно поширювалася платна реклама на користь 4 політичних сил. Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганської області.

Зокрема, це такі політичні партії як «Наш край», «Пропозиція», «За майбутнє» та «Українська стратегія Гройсмана».

Лідером за кількістю рекламованого контенту в серпні була партія «За майбутнє» - 26 постів. «Позиція» за допомогою зазначених платних рекламних інструментів поширювала 13 повідомлень, тоді як «Наш край» - 7, а «Українська стратегія Гройсмана» - 1. 

Загалом, серед названих політичних гравців відповідно до звітів Бібліотеки політичної реклами Facebook найбільше коштів на рекламу у Facebook в розрізі всієї держави витратила партія «Пропозиція» - 595 доларів США. На другому місці «Наш край» - 290 доларів США. Рекламні пости партії «За майбутнє» обійшлися у 266 доларів США..

Платформою для поширення рекламних постів політичної партії «Наш край» була їх офіційна сторінка, створена 23 грудня 2014 року. Партія «За майбутнє» з цією метою використовувала свою сторінку «Політична партія «За майбутнє», створену 20 травня 2020 року. Політичний лендінг у Facebook партії «Пропозиція» ще «свіжіший» - аккаунт «ПроПозиція», створений 22 травня 2020 року. «Українська стратегія Гройсмана» для поширення у соцмережі платних постів  на Луганщині використовувала сторінку «Луганчани з Гройсманом». Цікавим є те, що у Бібліотеці платної реклами Facebook можна знайти також аналогічні сторінки з «регіональним колоритом»: «Волиняни з Гройсманом», «Черкащани з Гройсманом», «Чернігівці з Гройсманом», «Сумчани з Гройсманом» тощо. Вони використовувалися для поширення конкретних рекламних постів в межах окремо взятих областей. Умовний рекламний «бюджет» кожної обласної сторінки за вказаний часовий проміжок - сума, близька або менша за 100 доларів США.

Як правило, фінансувалися рекламні повідомлення із зазначених сторінок. Виключенням є «За майбутнє», джерелом фінансування яких була сторінка «GoFit». За даним Facebook ця сторінка також виступала спонсором платних постів на користь Ярослава Москаленка, народного депутата України VII та VIII скликань (Київська область).

На даний час не можна говорити про порушення законодавчо встановлених правил агітації, адже ще не розпочався виборчий процес й відсутні відповідні суб’єкти. Зокрема, обчислення строків передвиборної агітації визначено статтею 52 Виборчого кодексу: «Передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування».

Більш того, як зазначає старша радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, «політична реклама в Інтернеті зараз не охоплюється правовим регулюванням ні до старту виборчої кампанії, ні під час офіційного агітаційного періоду. Ця проблема актуальна не лише для України, в деяких зарубіжних країнах також зараз обговорюється необхідність внесення змін до законодавства щодо включення витрат на рекламу в соціальних мережах до поточної фінансової звітності партій та звітності про використання виборчих фондів суб’єктів виборчого процесу».

 

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)