На Донеччині спостерігачі ОПОРИ зафіксували зовнішню рекламу політичних партій та потенційних кандидатів на посади голів та депутатів місцевихрад. Два плакати вже зіпсовано.

Так, у місті Краматорськ найбільшу кількість бордів зафіксовано з рекламою Ініціативи Олександра Гончаренка («Яким буде місто - вирішуєш ти!»), який є потенційним кандидатом на посаду міського голови Краматорська. Під час моніторингу соціальних мереж спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що Олександр Гончаренко останнім часом активізував спілкування з громадянами міста на своїй сторінці у Facebook.

Також у місті зафіксовано борди із зображенням Андрія Панкова («Спільне місто - Спільна доля!»), який є чинним міським головою Краматорська.  Також зафіксовано рекламу громадської платформи Наш Краматорск з написом на плакаті: «Вдячні, що ми команда», та політичних партій «Опозиційна платформа - За життя», «Слуга народу», «За майбутнє».

У місті Маріуполь спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди з плакатами політичних партії «Слуга народу» (із написом «Україна – це ти!») та Перемога Пальчевського («Об’єднуйтесь!»). Також по місті є плакати з рекламою політичної партії Блок Вадима Бойченка, на якій є зображення, схожого на логотип міста Маріуполь. Офіційний логотип є на всьому громадському транспорті, зупинках, у фотозонах.

У місті Бахмут Донецькій області Валерій Слесарєв, який є депутатом міської ради від «Опозиційної платформи - За життя» та потенційним кандидатом на посаду міського голови міста, активно розповсюджує рекламу на білбордах.

У Слов'янську найбільше бордів зафіксовано з політичною рекламою Нелі Штепи, яка планує балотуватись у мери, Вадима Ляха - чинного мера, а також політичної партії «Наш край».

У містах Волноваха та Вугледар з’явилися білборди політичної партії «Європейська солідарність» із написом на плакатах: «З незалежністю не жартують».

У місті Костянтинівка на плакатах Сергія Черткова, на яких зазначено, що він є депутатом Донецької обласної ради, спостерігачі зафіксували написи із запрошенням взяти участь у конкурсах та відвідати концерт духового оркестру. Окремо у місті розташовано білборди Соціальної ініціативи Сергія Черткова із зображення самого депутата і написом: «Для підтримки літніх людей «Соціальна стоматологія» і контактним телефоном для звернень.

За повідомленнями спостерігачів ОПОРИ, на вулицях у низці міст Донецької області зафіксовано рекламу наступних політичних партій:

  • «Наш Край»;
  • «За майбутнє»;
  • Блок Вадима Бойченка;
  • «Опозиційна платформа - За життя» з написом на плакатах: «Єдина здатна відновити мир»;
  • Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»;
  • «Слуга народу» з написом: «Україна - це ти!»;
  • Перемога Пальчевського з написом: «Об’єднуйтесь!».

Також у Краматорську по вул. Орджонікідзе зафіксовано два зіпсовані борди «Опозиційної платформи  - За життя», які невідомі облили рідиною, схожою на червону фарбу.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області, зазначила: «Напередодні місцевих виборів зросли вкладення у політичну рекламу потенційних кандидатів та партій. Це може впливати на формування політичних вподобань. Проте говорити про агітацію ще зарано, адже згідно з статтею 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом чи партією наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата. А висування кандидатів буде відбуватися з 15 до 25 вересня».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА