У Донецькій області на вулицях міста Слов’янськ з'явилися білборди, на яких зображені колишня міська голова Слов’янська Неля Штепа та текст російською мовою, співзвучний з назвою політичної партії «Партія Миру та Розвитку».

Останнім часом у ряді місцевих ЗМІ з'явилась інформація про готовність Нелі Штепи взяти участь у місцевих виборах. Зокрема, в інтерв'ю від 1 серпня  2020 року місцевому інтернет-виданню «Карачун» вона підтвердила наміри взяти участь у місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, заявивши, що політрада політичної партії «Партія Миру та Розвитку» висунула її кандидатуру в якості претендента на посаду міського голови Слов'янська.

За інформацією з офіційного сайту Міністерства юстиції України, політична партія  «Партія Миру та Розвитку» зареєстрована у м. Київ, офіційних даних про наявність осередків чи представництв у Донецькій області чи безпосередньо у м. Слов'янськ не знайдено. Контактний номер телефону, вказаний на сайті Мінюсту не обслуговується.

З огляду на вищезазначене, зображення на борді керівника місцевого партійного осередку та тексту, співзвучного, якщо не тотожного, з назвою політичної партії «Партія Миру та Розвитку», на думку радника з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павла Романюка, дозволяє розглядати це як політичну рекламу. Тому тут можуть бути наявні ознаки порушення Законів України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (ст. 32) та «Про рекламу» (ст. 6), а саме положень, що стосуються мови реклами. Тому ОПОРА звернулася зі скаргою до Головного управління Держпродспоживслужби у Донецькій області та із заявою до Уповноваженого із захисту державної мови.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області прокоментувала ситуацію: «Подібна реклама порушує одразу декілька стандартів та принципів. По-перше, наразі за загальним правилом, реклама повинна видаватися українською мовою – це регламентується статтею 32 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». По-друге, така політична реклама може мати ознаки дочасної агітації. Згідно з Виборчим кодексом, вести передвиборну агітацію можна з наступного дня після того, коли партію чи кандидата буде зареєстровано – про це свідчить стаття 52 Виборчого кодексу України. І зараз виявляється ситуація, коли офіційно кандидата зареєстровано немає, а політична реклама від цього імені вже ведеться». 

Невеличка довідка: Ексмерку міста Слов'янська Нелю Штепу затримали 11 липня 2014 року та під конвоєм відправили в управління СБУ в Харкові. Її звинувачували в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та створення терористичної групи чи організації, які спричинили загибель людей. 

Наприкінці жовтня 2014 року прокуратура Харківської області направила до суду обвинувальний акт, де просила для Штепи довічного терміну. 20 вересня 2017 року суд змінив запобіжний захід — тримання під вартою — і випустив Нелю Штепу під домашній арешт.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області, здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.