У п’ятьох із вісімнадцяти ТВК у Закарпатській області замінили кількох членів. Йдеться про Берегівську, Мукачівську та Рахівську районні ТВК, Мукачівську та Ужгородську міські ТВК. Своїх представників у комісіях замінили політичні партії «Авангард народу», «Ошукані українці», «За майбутнє» та «Нова політика». Про це повідомляють представники Громадянської мережі ОПОРА із посиланням на постанову Центральної виборчої комісії від 14 серпня 2020 року.

У Берегівській районній територіальній комісії відбулися дві заміни. Свого представника Кирила Берова замінила політична партія «Авангард народу». Натомість від цієї політсили до комісії увійшов Сергій Котов. Також у цій ТВК замінили представника політсили «Ошукані українці». Тепер замість Сергія Семенова від цієї партії ймовірно працюватиме Ігор Осип’юк.

Одна заміна відбулася у Мукачівській районній ТВК: достроково припинили повноваження представниці політичної партії «Авангард народу» Софії Кудрі. Натомість від цієї партії до складу комісії включили Анастасію Тимошенко.

У Рахівській районній ТВК достроково припинили повноваження членкині комісії від політичної партії «Ошукані українці». Тепер замість Оксани Попової інтереси політсили у комісії представлятиме Максим Патлух.

Дві заміни відбулися і у Мукачівській міській територіальній виборчій комісії. Там  політичну партію «За майбутнє» замість Нелі Саврій представлятиме  Віталій Симонян. Також свого представника у цій комісії замінила політична сила «Нова політика». Замість Олександра Кривенка цю політичну партію у комісії представлятиме Андреа Басараб.

В Ужгородській міській ТВК замінили представницю від політичної партії «Авангард народу» Людмилу Килівник. Відзначимо, що представниці цієї партії не було на першому засіданні територіальної виборчої комісії. Тепер у комісії цю політсилу має представляти Павло Дьомін.

Загалом у складі закарпатських територіальних виборчих комісій відбулося замін. Найбільше замін – 4, здійснила політична партія «Авангард України».

Нагадаємо, 12 серпня у Закарпатті, попри присутність не всіх членів, вчасно запрацювали Ужгородська міська та Закарпатська обласна ТВК.

«Ймовірно, партії замінили тих людей, які були відсутніми під час перших засідань і де-юре й не стали членами комісії, адже так не склали присягу, – зазначає координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА в Закарпатській області. – Проте відзначу, що партія може замінити свого члена комісії навіть після того, як він уже склав присягу і приступив до роботи. Також людина вже під час виборчого процесу може сама висловити бажання припинити свої повноваження у комісії».

Відповідно до пункту 2 частини 4 статті 208 Виборчого кодексу України, повноваження члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії припиняються достроково у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)