Закарпатська обласна та Ужгородська міська територіальні виборчі комісії 12 серпня провели свої перші засідання. Обидві комісії запрацювали згідно із законом – вчасно та без непорозумінь, однак на перше засідання з’явилися не всі члени цих комісій. Про це повідомляють представники Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області, які завітали на перші засідання.

На засіданні Закарпатської обласної територіальної виборчої комісії були присутні 12 із 18 членів. Не було представників партій «Республіка», «Перемога Пальчевського», «Успішне майбутнє» та двох членів комісії від політичної партії «Слуга народу».

Під час першого засідання ТВК були присутні усі представники керівного складу: голова комісії Юрій Фекете, який представляє партію ВО «Батьківщина», заступниця голови комісії Лариса Дударева, яка представляє партію «Європейська солідарність» та секретар Олена Зубанич, яка представляє партію «Опозиційна платформа - За життя».

Усі присутні члени комісії прийняли присягу та почали роботу, обговорюючи, в основному організаційні питання – робота на платній основі, графік чергування, закупівлі тощо. Під час засідання, крім членів комісії, був присутній представник Громадянської мережі ОПОРИ, представники засобів масової інформації чи інші запрошені гості на засідання не завітали.

Під час першого засідання Ужгородської міської територіальної виборчої комісії були присутні 15 із 18 членів комісії. У тому числі й керівний склад комісії – голова ТВК Руслана Куберка, яка представляє партії ВО «Батьківщина», заступниця голови комісії Таїса Шляхта, яка представляє партію «Голос» та секретар від партії «Європейська солідарність» Олександр Товт. Усі вони склали присягу та приступили до роботи.

Не з’явилися на перше засідання комісії представники від партій «Нова політика», «Авангард народу» та «За майбутнє». Крім членів комісії, засідання відвідала представниця ОПОРИ та ще один представник засобу  масової інформації.

Під час засідання присутні члени Ужгородської міської ТВК склали присягу, відтак, обговорили питання календарного плану, вирішували, хто працюватиме на платній  основі, визначали графік роботи комісії тощо.

«Щодо відсутніх членів, які 12 серпня не склали присягу і де-юре ще не є членами комісії, то тут є два варіанти: або вони складуть присягу на одному із наступних засідань, або партія - суб’єкт подання - їх просто замінить іншими людьми, – зазначає координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА в Закарпатській області. – До слова, партія може замінити свого члена комісії навіть після того, як він уже склав присягу і приступив до роботи».

Нагадуємо, загалом на Закарпатті створено одну обласну, 11 міських та 6 районних територіальних виборчих комісій.

«Щодо обласної та 11 міських ТВК, то тепер, по суті, до офіційного старту виборчого - 5 вересня, - у них особливої роботи не буде, - каже координатор. - А от шість районних ТВК у новостворених шести районах нашого краю найближчим часом мають приймати від партій - майбутніх учасників виборчого процесу - документи щодо членів сільських та селищних виборчих комісій. Членство у таких комісіях гарантовано  забезпечується двом представникам парламентських партій (тобто - 10 місць), а також по одному представнику партій «За майбутнє« та «Солідарність жінок України», які уклади угоду про співпрацю із парламентськими групами «За майбутнє« та «Довіра» (тобто - 2 місця) у разі, якщо надійдуть відповідні подання від вказаних суб’єктів. Щодо представників решти політичних сил у цих комісіях, то районні ТВК повинні провести процедуру жеребкування і, що найдовше, до кінця доби 25 серпня створити у громадах сільські те селищні територіальні виборчі комісії. Максимальний склад таких комісій - 18 осіб».

Відповідно до частини 4 статті 33 Виборчого кодексу територіальні виборчі комісії в межах повноважень, визначених цим Кодексом, забезпечують організацію підготовки та проведення місцевих виборів. Територіальні виборчі комісії є комісіями вищого рівня щодо всіх дільничних виборчих комісій з відповідних місцевих виборів.

Згідно з частиною 6 статті 33 Виборчого кодексу окружні виборчі комісії, територіальні виборчі комісії є юридичними особами. Згідно із пунктом 8 цієї ж статті члени територіальної виборчої комісії здійснюють свої повноваження до сформування, у порядку, передбаченому цим Кодексом, нового складу відповідної територіальної виборчої комісії. Територіальні виборчі комісії можуть ліквідовуватися у разі відповідної зміни адміністративно-територіального устрою.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)