ОПОРА протягом дня спостерігала, як проходить голосування на виборчих дільницях. Можна зробити такі висновки, що більшість порушень, які були зафіксовані пов’язані з поганою методичною та технічною підготовкою виборчих комісій – це незнання Закону України «Про місцеві вибори» та недостатнє фінансування, стислі строки для виготовлення виборчих бюлетенів, їх передачі та належного прийняття. Були також зафіксовані факти агітації та підкупу виборців, і таких порушень, що мають ознаки спроб фальсифікації результатів виборів. Не обійшлося і без конфліктних ситуацій, пов’язаних з неадекватною поведінкою виборців.

Так, були зафіксовані випадки недопущення офіційних спостерігачів на виборчу дільницю та порушення прав спостерігачів. Що свідчить, про нехтування Законом з боку керівництва виборчих комісій.

Не проставлені у бюлетенях номери виборчих дільниць та печатки виборчих комісій, заздалегідь підписані пусті бланки протоколів про підрахунок голосів з боку виборчих комісій виправдовуються головами комісій як недбалість, але мають  ознаки спроби фальсифікації результатів голосування.

Щодо скритої агітації у день голосування, то зафіксовані випадки схиляння виборців проголосувати за певних кандидатів, що супроводжувалося роздачею горілки.

Спостерігалися також факти не знятої агітації на виборчих дільницях, наприклад, біля приміщення ДВК №650620, що у Новій Каховці, були помічені агітаційні листівки ВО «Свобода» та ін..Також було багато повідомлень від виборців, що на мобільні телефони приходять смс-повідомлення з закликами голосувати за певних кандидатів.

25-10-Foto-1-agitacia-na-mobilnyi

Були зафіксовані і листівки з поясненням для херсонців, за якого Володимира Миколаєнка голосувати, бо у бюлетені є два Володимира Миколаєнка, а також – з підказкою, за яким номером у бюлетені Володимир Сальдо.

25-20-Foto-2-agitacia

25-10-Foto-3-agitacia

У великій кількості по місту Херсону розміщені білборди, які мають зовнішні брендові ознаки політичних партій-субєктів виборчого процесу,  але не несуть прямого агітаційного змісту. До такої маніпулятивної технології вдалися партії «НАШ КРАЙ», «Відродження», «Опозиційний блок», ВО «Батьківщина».

25-10-Foto4-agitacia-

Цікавий факт був зафіксований на виборчій дільниці № 650703, що у м. Херсоні, в школі №11, там кабінки не були завішані шторками. Голова комісії пояснила, що це для того, щоб запобігти виносу бюлетенів.

25-10-Foto5-kabiny-bez-shtorok

На кількох виборчих дільницях спостерігачі ОПОРИ бачили прояви гостинності з боку комісій – там були хліб-сіль, пиріжки тощо.

25-10-Foto6-purijky-na-VD-sm

Іноді виборці виявляли зайві емоції, бо були невдоволені роботою ДВК, так у м. Каховка на одній з дільниць виборець прийшов з матір’ю, яка була внесена до витягу із списку виборців для голосування за місцем перебування, йому пояснили, що комісія приїде до них до дому, щоб громадянка могла проголосувати. Така відповідь не задовольнила виборця і він ледь не зіпсував список виборців.

ОПОРА на Херсонщині продовжує стежити за виборами. Зараз чекаємо повідомлень про процес прийняття виборчої документації з виборчих дільниць у територіальних виборчих комісія.

 

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.