27 жовтня відбулася прес-конференція Громадянської мережі ОПОРА на тему: «Підсумки місцевих виборів - 2015 на Рівненщині». Участь у прес-конференції взяли представники правоохоронних органів та представники територіальних виборчих комісій.

На прес-конференції координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області Анатолій Бондарчук розповів про підсумки моніторингу дня голосування в Рівненській області, зокрема, про тенденції та порушення під час виборчого процесу, виявлених спостерігачами ОПОРИ на Рівненщині.

news 28.10 Rivne Presuha 1

«Наразі, виборчий процес досі відбувається, зокрема триває прийом документів територіальними виборчими комісіями. Що стосується дня голосування, то спостерігачі ОПОРИ зафіксували ряд порушень, які є несуттєвими й, в цілому, не впливають на результати виборів», - розповів Анатолій Бондарчук.

Також було зафіксовано випадки незаконного ведення агітації, зокрема розміщення агітації політичних партій «Воля», «Громадянська позиція», «Конкретних справ», «УКРОП», ВО «Свобода» та ВО «Батьківщина». Зауважимо, що всі, напередодні дня виборів, всі агітматеріали мали були знятими комунальними службами. Проте, не виключено можливості доклеїти агітації у день чи переддень голосування, для того, щоб додатково нагадати виборцям про партії.

Зафіксовано й декілька помилок під час розподілу бюлетенів між виборчими дільницями, Ще одним прикладом неправильного розподілу бюлетенів було виявлено у селах Липки та Русивель Гощанського району, де виборці отримали бюлетені для голосування за кандидатів до Рівненської обласної ради не з того виборного округу. Зокрема, виборці села Липки отримали бюлетені села Русивель та навпаки.

Також у Дубно бюлетені надруковані з помилкою. Зокрема, прізвища кандидатів на посаду мера зазначені не в алфавітному порядку.

ОПОРОЮ було наведено й приклади спроб винесення бюлетенів. Їх зафіксовано у м. Рівне, м. Кузнецовськ та с. Карпилівка Сарненського району. Цікавим випадком стало те, що у м. Острог на одній із виборчих дільниць у щілині полиці для заповнення бюлетеня членом виборчої комісії, при перевірці кабін для голосування, було виявлено 3 заповнених бюлетеня. Можна припустити, що, при цьому, використовуватись технологія «каруселі», коли один виборець мав винести з дільниці порожній бюлетень, який за межами дільниці мав бути заповнений за потрібного кандидата, а вже інший виборець мав його кинути у скринька, а натомість винести порожній бюлетень.

Специфікою голосування у Корці стало те, що 32 виборців не змогли отримали бюлетені для голосування за кандидатів до міської ради. Так, 26 територіальний виборчий округ у Корці розподілений між двома виборчими дільницями з неоднорідною кількістю виборців. 13 виборців цього округу включені до виборчої дільниці, на якій не було бюлетенів для голосування до Корецької міської ради.

Цікавим також став випадок групового голосування, зафіксований у м. Рівне, на вулиці Боярка. Зокрема, на голосування до ДВК №560950 протягом дня виборів приходили групи студентів, які хотіли проголосувати на відповідній виборчій дільниці. Проте, як вдалося зафіксувати спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА, більшість з студентів були приписані у гуртожитку у другій половині жовтня. Коли спостерігач ОПОРИ почала розпитувати, чому студенти ходять голосувати групами і чому вони зареєструватися в гуртожитку лише напередодні виборів, то одразу на захист студентів стали спостерігачі від партії ВО «Громадський контроль», які вимагали, щоб спостерігач ОПОРИ перестав вести відеозйомку. У той же час, представники Європейської партії України викликали працівників міліції. За словами кандидата від Європейської партії Юрія Запорожець, вони побачили поблизу дільниці чоловіка, який, на їх думку, консультував групу студентів і після цього вони йшли на виборчу дільницю голосувати. За словами кандидата в депутати від партії ВО «Громадський контроль» Віталія Дем’янчука, працівники міліції взяли пояснення у його помічника, який знаходився поблизу дільниці та слідкував за тим, щоб не було ніяких махінацій.

Про кількісні показники порушень на Рівненщині детально розповів начальник управління громадської безпеки УМВС в Рівненській області Руслан Стрельбицький. «З початку виборчої компанії було зафіксовано 121 факт порушення виборчого законодавства, з них порушено 10 кримінальних проваджень. В день проведення виборів (з 8:00 до 20:00) виявлено 30 фактів порушення закону, а з 20:00 зафіксовано ще 7. Зокрема, в день виборів відкрито 4 кримінальних провадження, всі вони – по спробі винесення бюлетенів за межі виборчої дільниці. На даний час, щодо кожного з цих проваджень триває слідство», –зазначив пан Руслан.

Зафіксовані також факти агресивної поведінки виборців та знищення бюлетенів. При виявленні цих порушень, осіб, які їх вчинили, було затримано. Значна робота була проведена щодо недопущення порушень і фальсифікації бюлетенів, які називають «каруселями».

«В цілому, порушення є незначні. На даний час, працівники міліції забезпечують охорону громадського порядку на територіальних виборчих комісіях під час підрахунку голосів» - додав пан Руслан Стрельбицький.

Заступник голови Рівненської обласної виборчої комісія Василь Курилас розповів про роботу обласної ТВК. «Наразі, Рівненська ОВК не може оголосити остаточні результати голосування. На жаль, організаційні й технічні моменти не дозволять передати усі дані. За попередніми даними, в обласну раду проходять такі політичні партії: Блок Петра Порошенка «Солідарність», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка, Всеукраїнське об’єднання «Свобода», «УКРОП», партія «Конкретних справ» та Аграрна партія України. Аграрна партія межує на балансі 5 відсоткового бар’єру: вона набрала 5,02-5,03%. Щодо «Опозиційного блоку», то вони на восьмому місці, після них йде партія «Прогрес» - зазначив заступник голови обласної виборчої комісії.

За словами Василя Куриласа, день голосування був напружений, оскільки виникали недоліки в бюлетенях. Навіть, Рівненською ОВК при замовленні бюлетенів, по двох дільницях відбулася взаємозаміна бюлетенів. До дня виборів це порушення не було оскаржене і результати були віднесені до відповідних округів. Щодо організації виборів районних ТВК, були виявлені недоліки, відсутність у бюлетенях прізвищ кандидатів та неточності в бюлетенів. Дивним є те, що з моменту затвердження бюлетенів, кандидати та партії не перевірили правильність написання. Тому голосування відбувалося з тими неточностями й помилками.

«Наразі, Рівненська ОВК проводить безперервне засідання. Ми маємо протоколи від Острозької РВК та Гощанської РВК. Щойно, приїхала Демидівська РВК, направилась Кузніцовська МВК. Найближчим часом, виборчу документацію має здавати Здолбунівська РВК та м. Рівне. До п’ятниці ми очікуємо протоколи усіх районних ТВК, і до 4 листопада будуть встановлені результати», - акцентував Василь Курилас.

Про перебіг для голосування у Рівному розповів Андрій Катеринчик член Рівненської міської виборчої комісії. «Рівненська міська ВК прийняла 100% виборчої документації дільничних виборчих дільниць, при чому 7 дільниць відправлено для уточнення протоколів. Думаю, сьогодні будуть встановлені попередні результати. Наразі, Рівненською МВК опрацьовано 96% дільниць та прийнято 99 протоколів від дільничних виборчих комісій. Стосовно виборів міського голови, то попередні результати є наступними: чинний мер Рівного Володимир Хомко набирає 38,9% голосів, Дмитро Якимець - 18,6%, а на третьому місці -Олексій Бучинський. Щодо політичних партій, які подолати 5-відсотковий бар’єр, то до них відносяться партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Об’єднання «Самопоміч», ВО «Свобода», ВО «Громадський контроль»,ВО «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка та УКРОП. Проте, прийом документів досі триває»- акцентував пан Андрій.

«В цілому, вибори пройшли непогано мали місце деякі порушення, однак системного характеру вони не мали та суттєво не вплинули на підсумки голосування», наголосив представник міської виборчої комісії.

За коментарями звертайтеся:
Анатолій Бондарчук
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області
+380969187408
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                                                                                                                                                        
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.