Найбільшою проблемою на виборах міського голови Харкова стало використання місцевого адміністративного ресурсу різних видів: бюджетного (агітація на основі здобутків міських програм, втілених за кошти платників податків), кадрового (залучення працівників державних установ), медійного (комунальні ЗМІ), корпоративного (ресурси бізнесу, наближеного до кандидатів). Варто зазначити, що парламентські партії та політики загальнонаціонального рівня фактично проігнорували цю виборчу кампанію. Про це розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА під час пресконференції 29 жовтня в Києві.

Боротьба за мандат очільника Харківської міської територіальної громади, який став вакантним у зв’язку зі смертю Геннадія Кернеса, триває вже понад пів року, хоча формально виборчий процес розпочався лише 11 вересня 2021 року. Більшість парламентських партій, включно зі “Слугою народу”, фактично проігнорували харківські позачергові вибори, що суттєво вплинуло на рівень змагальності та розбалансувало систему взаємного партійного контролю за дотриманням законодавства та стандартів виборів. 

До участі зголосилося 13 кандидатів, троє з яких (Валерій Говоров, Микола Кукуріка та Олександр Кондрусик) поспішно відмовилися від балотування. Протягом останнього місяця кампанії найбільшу агітаційну активність виявляють Ігор Терехов (“Блок Кернеса — Успішний Харків”) та самовисуванець Михайло Добкін, які інтенсивно використовують різні форми агітації — пряму роботу з виборцями, публічні зустрічі, використання політичної реклами у ЗМІ (в тому числі замовних матеріалів) та соціальних мережах, поширення поліграфічної продукції. Також помітну активність проводять Аліна Мустафаєва (агітація в інтернеті), Дмитро Маринін (зустрічі з виборцями, публікації в ЗМІ) і меншою мірою Костянтин Немічев, Олександр Скорик, Володимир Плетньов, Денис Ярославський, які проводять вуличну агітацію, періодичні зустрічі з виборцями, використовують для агітації соціальні мережі. 

Ключовою загрозою для чесності та демократичності позачергових виборів у Харкові є прояви органами й посадовими особами місцевого самоврядування політично вмотивованої поведінки та прийняття електорально обумовлених рішень у ході безпосередньої реалізації своїх повноважень в умовах виборчого процесу. Той факт, що кандидат Ігор Терехов, який є чинним секретарем міської ради і виконувачем обов’язків міського голови, проводив агітаційні заходи із використанням бюджетних ініціатив міської ради та підконтрольних їй медійних ресурсів для агітації, ставить у показово нерівні умови всіх суб’єктів виборчого процесу. Так, протягом жовтня у харківських школах проводили педагогічні ради, на яких вчителів агітували “прийти на вибори та зробити правильний вибір”. Під час зустрічей із кандидатом тиражували анкети з питаннями щодо оцінки ініціатив міської влади. Також спостерігачі ОПОРИ отримали інформацію про проведення подібних зустрічей і в лікарнях міста.

Крім того, Ігор Терехов ще на етапі дочасної агітації почав проводити у дворах будинків зустрічі з мешканцями міста, які відбуваються дотепер. Всі вони проходять за ідентичним сценарієм, однак якщо до реєстрації кандидатом на листівках анонсували зустріч з Ігорем Тереховим як з виконувачем обов’язків міського голови, то після реєстрації — як з кандидатом на посаду харківського міського голови. Для анонсування зустрічей використовували офіційні сторінки адміністрацій районів міста у соціальних мережах. На самих заходах кандидата представляють як в.о. міського голови. На першій частині зустрічі Ігор Терехов розповідає про свою діяльність на посаді секретаря Харківської міськради, а також особисто рекламує такі проекти, як «Картка харків'янина» і реконструкція харківського зоопарку, обіцяє наприкінці зустрічі роздати присутнім квитки-запрошення в зоопарк. Друга частина зустрічей присвячена питанням мешканців до Ігоря Терехова, які він переадресовує до спеціалістів різних департаментів міськради, що також присутні на зустрічах. 

"Агітація секретаря Харківської міської ради відбувається в межах його повноважень, але не у вигляді агітаційної діяльності, — зазначила голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська. — Тобто діяльність, яка стосується виконання повноважень, так чи інакше впливає на хід кампанії, а безпосередня агітація не здійснюється у відділений від посади спосіб."

Особливістю проведення передвиборної кампанії секретарем міської ради є агітація за рахунок реалізації бюджетних програм та ініціатив Харківської міської ради, сукупні витрати на які, за орієнтовними підрахунками, можуть становити 1 мільярд 654 мільйонів гривень коштів платників податків. Передвиборна програма кандидата Ігоря Терехова позиціонується як “Стратегія розвитку Харкова до 2030 року” і фактично підміняє собою проєкт розробленої за бюджетні кошти, але досі не прийнятої радою муніципальної Стратегії розвитку міста Харкова. У переліку ключових передвиборних рішень та обіцянок Ігоря Терехова, втілення яких відбувається за рахунок бюджетних коштів, є реконструкція Харківського зоопарку, підготовка будівництва льодової арени, модернізація освітніх установ, запровадження “Картки харків’янина”, створення урбанпарку для занять вуличними видами спорту, нова цільова програма будівництва та придбання доступного житла, надбавка педагогічним працівникам за престижність праці, добудова метрополітену, грошова допомога підприємцям тощо.

Ознаки використання адміністративного ресурсу інших видів, наприклад, корпоративного із залученням бізнесу, наближеного до кандидата, були зафіксовані й у інших кандидатів. Наприклад, кандидатка-самовисуванка, депутатка міськради Аліна Мустафаєва від партії “Слуга народу” заявила про заснування Програми з пільгових умов каршерингу для певних груп населення — працівників прокуратури, поліції та СБУ. Ці люди щомісячно отримуватимуть 1000 грн на користування каршерингом. Сама Аліна Мустафаєва є працівницею “АвтоЭнтерпрайз”, яке надає послуги каршерингу, а також пов’язана з харківським народним депутатом-мажоритарником від партії “Слуга народу” Олександром Куницьким. До того ж зображення Мустафаєвої є на зарядних установках для електромобілів. Також були зафіксовані випадки розміщення агітації на користь Олександра Скорика (кандидата від партії “Європейська Солідарність”) на дверях та вікнах магазинів “М’ясний м’ясокомбінат”, директором яких є кандидат. Агітаційні матеріали Михайла Добкіна розміщені на приватних об’єктах Олександра Фельдмана — будівлі центру АВЕК, а також на стінах ТЦ “Барабашово”. 

І хоча безпосередніх фактів прямого чи непрямого підкупу виборців спостерігачі ОПОРИ не зафіксували, проте вони вказують на регулярні інциденти збирання персональних даних виборців різними кандидатами (насамперед Михайлом Добкіним та Ігорем Тереховим). Окрім недотримання законодавства про захист персональних даних, це також може свідчити про високий ризик реалізації незаконних сценаріїв мобілізації виборців у день голосування. Так, Михайло Добкін декларує намір компенсації оплати комунальних послуг у розмірі 2000 гривень за рахунок бюджетних коштів для тих виборців, які звернуться з відповідною заявою у виборчий офіс кандидата (“Добкін Хаб”). Своєю чергою, частиною агітаційної кампанії Ігоря Терехова є проєкт “Картка харків’янина”, під час оформлення якої громадянам пропонують економію близько 1000 грн, що теж фактично є різновидом дій з явними ознаками матеріального стимулювання. “Картка харків’янина” є іменною і заміняє “E-ticket”, надає можливість безкоштовно відвідати Харківський зоопарк, а також робити покупки та користуватися послугами учасників проєкту за спеціальною ціною (знижки у ресторанах, аптеках, закладах охорони здоров’я тощо). Для видачі цієї картки співробітники комунальних закладів та міськради з червня збирали персональні дані харків’ян. Наприклад, ще під час літніх канікул вчителі телефоном та через Viber-чати викликали до шкіл учнів та їхніх батьків, щоб вони внесли свої дані для “Картки харків’янина”. 

"Існують суттєві перешкоди для реалізації принципу рівного доступу кандидатів до ЗМІ, що проявляється також у незбалансованому висвітленні перебігу агітаційної кампанії, — наголосив старший аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев. — Така позиція звучала від кандидатів, котрі представляють різні політичні партії, часто ідеологічно протилежні. Тож це говорить про те, що, окрім прозорості фінансування виборчої кампанії, варто думати ще й про те, як в найбільш популярних формах агітації забеспечити рівні можливості для кандидатів". Так, кандидат Ігор Терехов проводить свою кампанію в умовах монопольного доступу до комунальних ЗМІ. Зокрема, це стосується медіахолдингу “Харьковские известия” — створеного Харківською міською радою комунального підприємства, яке займається підготовкою телевізійних програм, наповненням вебсайту та створенням однойменної газети з метою всебічного висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування. Спостерігачі ОПОРИ фіксували випадки використання газети цього КП як для поширення агітаційного матеріалу про кандидата, так і для публікації матеріалів з ознаками “чорного піару” проти опонентів.

Натомість неконтрольоване використання соціальних мереж та відсутність уніфікованих вимог щодо політичної реклами в інтернеті призводять до каскадного тиражування дезінформації та брудної агітації, що вводить виборців в оману та уможливлює маніпуляцію громадською думкою. За оцінками ОПОРИ, дискредитаційна кампанія в інтернеті переважно була спрямована проти двох учасників виборів — Михайла Добкіна та Ігоря Терехова. При цьому використовували низку сторінок, які поєднували свою діяльність: наприклад, активно дискредитуючи Михайла Добкіна, сторінки переважно підтримували Ігоря Терехова і навпаки. "ОПОРА зафіксувала щонайменше 14 сторінок, що спрямовували рекламні дописи на дискредитацію Михайла Добкіна. Також спостерігачі виявили щонайменше 6 сторінок, які спеціалізувалися на поширенні негативного висвітлення діяльності Ігоря Терехова. За період між 10 вересня та 23 жовтня ці сторінки витратили на трансляцію політичної реклами понад 5200$ (майже 138 тис. грн), оплативши ними 75 рекламних дописів," — розповіла Ольга АйвазовськаНеочевидна проблема агітації в інтернеті полягає в тому, що вона відбувається в зумисно прихованій формі. Попри інституційний прогрес у реформуванні сфери політичних фінансів, непрозорість виборчих надходжень та витрат на позачергових виборах у Харкові залишається негативною практикою, найбільш недооціненою з погляду суспільної уваги та реагування уповноважених органів.

За період виборчого процесу співробітники поліції в Харкові відкрили 6 кримінальних провадження щодо порушення виборчого законодавства, з яких наразі розслідуються 5. Одне кримінальне провадження вже на початку цього тижня було скеровано з обвинувальним актом до суду. Також правоохоронці вручили одну підозру у хуліганстві чоловіку, який 10 жовтня пошкодив агітаційний намет кандидата Михайла Добкіна. Всього вони отримали 42 повідомлення, розглянули 17.

Діяльність органів адміністрування виборів на кінцевому етапі виборчого процесу організована належним чином, що дає підстави сподіватися на якісну роботу членів виборчих комісій у день голосування. Найбільше представництво в складі дільничних виборчих комісій кандидатур має ВО «Батьківщина» (1210 членів, або 12,47%), яка не має свого кандидата на виборах. Найбільша парламентська партія «Слуга народу» не підтримала жодного кандидата та не подала жодної кандидатури до складу комісій. В умовах непрозорого складу дільничних виборчих комісій та відсутності належного взаємного контролю з боку партій за діяльністю ДВК існує ризик надмірної політизації та монопольного впливу на діяльність органів адміністрування виборів на етапі підрахунку і встановлення результатів голосування. Крім того, під час поточної роботи члени виборчих комісій довільно дотримувалися карантинних вимог та обмежень, що також може бути викликом і в день голосування.


Із повним текстом звіту за результатами спостереження ОПОРИ за виборами міського голови в Харкові можна ознайомитися за посиланням