Дмитро Фіщенко – незалежний експерт та політтехнолог, заслужений працівник культури України, член Національної спілки художників України під час прес-конференції в Сумах на тему «Характерні особливості мажоритарної компоненти виборів 2012 року: порівняльний аналіз типових виборчих округів» поділився своєю думкою про те, яких мажоритарників хочуть бачити виборці

Про помилки політтехнологів

Найбільшою електоральною дурницею було створення Об’єднаної опозиції. Дослідження показують, що окремо рейтинги партій були б більші.

У чому влада зробила помилки? По мажоритарних округах влада зробила ставку на адмінресурс та гречкосіїв. Ставлення до гречкосіїв зараз змінилося і у всіх округах, де є потужні харизмати, вони потихеньку тіснять гречкосіїв.

Технологічні проекти, наприклад, як «Україна – вперед!» виявилися дуже дорогими забаганками.

Хто виграє в цій ситуації? Голоси зараз біжать від Об’єднаної опозиції до партії «УДАР» Віталія Кличка та до ВО «Свобода». «УДАР» виграє не за рахунок класної гри, а тому, що голосам треба кудись бігти.

Стратегічно чому відтік голосів відбувається? Бо люди психологічно не люблять шулерства. Технологи Об’єднаної опозиції показують Юлю, а продають Арсенія. З моєї технологічної точки зору подібний підхід до електорату є деструктивним і згубним. До того ж ще така апокаліптичність у кліпах: все руйнується, падає. Люди потребують надії, оптимізму і взагалі вони обирають до Верховної ради ватажків, які поведуть їх до багатства, перемог і здобичі, а не тих, хто буде виступати та першими кричати, що все пропало.

Про образ мажоритарника

Змінився сам образ мажоритарника. Влада робить ставку на адмінресурс плюс гречкосійство. Але виявилося, що, не дивлячись на політичні симпатії, люди хочуть бачити інші якості. Перше – це успішність. Незалежно від достатку, але мажоритарник має бути успішним. По-друге, він має бути не провладним, хоча це не значить, що опозиційним. Бажано, щоб він був місцевим або якось прив’язаним до місцевості.

Округ №158 (Зарічний район міста Суми, Білопільський, Краснопільський, Сумський райони) дуже показовий в цьому плані – він включає і місто, і село. Також тут дуже цікава ситуація: характерний харизмат Волков (Олександр Волков – самовисуванець по округу №158, член ВО «Батьківщина»), який асоціює себе безпосередньо з Юлією Тимошенко і просто забув Арсенія Яценюка в своїй агітації. Ніякі адміністративні речі, наприклад, від Олександра Костенко – кандидата від Партії регіонів, перемогти Волкова не допоможуть.

Про склад майбутнього парламенту

Ми будемо мати скоріш за все у Верховній раді більшу кількість цікавих, самодостатніх персонажів, які не дуже хотіли б сваритися з владою, але про себе будуть посилати її на певну кількість літер. Тому насправді це парламент буде зовнішньо пристойний, але дуже погано керований з Банкової. Ще незрозуміло куди потечуть тушки, якщо тенденції такі залишаться.

Очікування людей від мажоритарного кандидата

Люди хочуть щоб їх кандидат був принциповий в політичних питаннях. Щоб він був опозиціонер, але з вмінням домовлятися з владою. Людей не цікавить чи гавкається кандидат з владою чи ні. Вони хочуть, щоб від влади він був незалежний, робив для них багато. Якщо треба дорогу провести – домовився, але щоб не був ставлеником влади, бо як буде ставлеником – не буде дороги. Оця подвійність ситуацій є. Гарантією, що кандидат не зрадить, є місцевість – багато хто хоче місцевих або якось пов’язаних з місцевістю.

Люди підходять з зовсім іншими критеріями до депутата місцевої ради та до депутата Верховної ради. До місцевої ради обирається сусід і, зрозуміло, що людина думає: якщо він мій сусід, він до мене протягне асфальт і каналізацію, якщо він мій знайомий – я можу до нього звернутися. До верховної ради обирають ватажка, який може вирішити те, що не може вирішити людина сама, людину більш розумну чи успішнішну. Тому цей елемент успішності витісняє заполітизованість.

За коментарями звертайтесь:
Оксана Хоруженко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 067 14 20 301
 
Ірина Стегній
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 066 305 51 90

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.