Під час перших повоєнних виборів перед українською державою постане чимало викликів. Це загиблі серед цивільних та військових, збільшення кількості людей з інвалідністю внаслідок травм, недоступність будівель, знищення шкіл, де раніше облаштовували виборчі дільниці.

Звісно, також потрібно дати змогу проголосувати мільйонам українців за кордоном (а їх до того ж неможливо чітко порахувати через масові міграційні процеси), щоб вони залишалися включеними в суспільно-політичне життя країни та прагнули повертатися. Це проблема, над вирішенням якої можна і треба працювати вже зараз. Один зі шляхів, які варто розглянути, — поштове голосування.

Як організація, що 17 років займається незалежним громадським спостереженням за виборами в Україні, ОПОРА починає унікальний експеримент. Ми вивчили досвід 18 країн, які зараз практикують поштове голосування, і хочемо перевірити, чи підійде такий формат для України — як мінімум, для голосування за кордоном.

Хто може взяти участь?

Всі українці з усіх куточків світу, які опинилися за кордоном після 24 лютого або живуть там всією родиною вже не перше покоління. Ми шукаємо волонтерів, які готові допомогти українській демократії відтестувати новий для неї формат голосування.

Як долучитися до експерименту?

Крок 1. Заповніть реєстраційну форму за посиланням: https://forms.gle/ieaQNNKDDhfKhATX9 

Крок 2. Упродовж кількох тижнів із вами сконтактує представник ОПОРИ. Ви отримаєте унікальний трекінговий номер для своїх листів, за яким ми відстежуватимемо швидкість їх надходження.

Крок 3. Отримайте поштою рекомендованим листом від ОПОРИ великий конверт з експериментальним набором для чотирьох листів (детальна інструкція, листівки та конверти для зворотного надсилання цих листівок тощо).

Крок 4. Надішліть листи відповідно до детальної інструкції. Зніміть і надішліть нам фото і відео. Одну символічну листівку пропонуємо вам лишити собі на пам’ять про участь у важливому для української демократії експерименті.

Також ми будемо дуже вдячні, якщо ви поширите в соціальних мережах інформацію про свою участь в експерименті з хештегом #поштовийексперимент. Це спонукатиме більше людей долучитися до проєкту, а нам допоможе краще відтестувати процеси потенційного голосування й ефективніше підготуватися до нього. Ми також хочемо використати фото за хештегом для ілюстрації цього експерименту.

Ми повністю відшкодуємо поштові витрати. Але вам потрібно буде зберегти та надати всі чеки та фото- й відеозаписи надсилання листів.

Що ми зробимо з отриманими листами?

Нам дуже важливо дізнатися, як швидко листи надійдуть до своїх адресатів і потім повернуться назад. Ми проаналізуємо, як працюють пошти різних країн, та зробимо звіт із рекомендаціями щодо організації голосування на основі виявлених ризиків.

Всі ми мріємо про перемогу України та демократії. І якщо над першою вже дев’ять років працюють Сили оборони, то над підготовкою до другої ми пропонуємо долучитися вам. Зміцнюйте українські демократичні практики у світі — долучайтеся до експерименту!

Детальніше про поштове голосування, звідки воно з’явилося, з якими проблемами стикалося в різні історичні періоди та які ризики може нести в українській реалізації  — читайте за посиланням.

Читайте також: