РЕЗЮМЕ

Громадянська мережа ОПОРА підготувала аналіз трьох ключових сценаріїв підготовки та проведення загальнодержавних виборів після завершення війни з росією та скасування правового режиму воєнного стану. 

Перший сценарій — проведення загальнодержавних виборів після деокупації територій України, захоплених росією з 24 лютого 2022 року. 

Другий сценарій передбачає деокупацію всіх територій України, включно з АР Крим, Севастополем, окремих районів Донецької та Луганської областей. 

Третій сценарій описує ситуацію, коли росія зберігає свій протиправний контроль на територіями, які вона захопила з 24 лютого 2022 року дотепер. 

Чергові вибори народних депутатів України мають відбутися 29 жовтня 2023 року, але на їх строки та умови проведення впливатимуть сценарії розвитку подій, пов’язаних із повномасштабною агресією росії.

ОПОРА проаналізувала умови проведення виборів у контексті найбільш очевидних післявоєнних проблем і можливостей, які впливатимуть на життя країни в цілому й організацію виборів зокрема. Кожна післявоєнна проблема та можливість оцінена, зважаючи на те, за якого сценарію вона буде найімовірнішою. Застосований підхід також передбачає оцінку того, наскільки кожна післявоєнна проблема характерна для України в цілому, деокупованих територій чи постраждалих територій.

Проблеми/можливості локалізовані в таких варіантах: 

1) Україна — проблеми, характерні для всієї країни; 

2) Деокуповані території — проблеми, типові для деокупованих територій; 

3) Постраждалі території — території, які раніше були окупованими або прифронтовими. 

Після аналізу післявоєнних проблем та їхнього впливу на виборчий процес ОПОРА надає базові рекомендації з управління викликами для майбутнього виборчого процесу.

Цей матеріал — допоміжний для експертних і політичних дискусій щодо попередньої підготовки до перших після завершення війни з росією загальнодержавних виборів. Такі вибори, вочевидь, можуть відбутися лише після завершення бойових дій і створення умов для відновлення України. Однак, враховуючи надзвичайні виклики для суспільства й держави, спричинені агресією, до перших післявоєнних виборів потрібно готуватися заздалегідь. 

БАЗОВІ УМОВИ КОЖНОГО СЦЕНАРІЮ

Сценарій № 1 “Деокупація територій до лінії 23 лютого”

Короткий опис сценарію:

  • За результатами контрнаступу ЗСУ окупаційні війська росії покинули всі території України, які вони зайняли з 24 лютого 2022 року.
  • Центральні органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування змогли відновити свою діяльність на більшості звільнених територій. 
  • Бойові дії різної інтенсивності тривають на адміністративному кордоні з Кримом, окремих ділянках державного кордону з росією, лінії фактичного розмежування з ОРДЛО. Ймовірність відновлення повномасштабних бойових дій висока.
  • Внаслідок бойових дій триває переміщення громадян із окремих районів Донецької та Луганської областей, а кількість ВПО та біженців кардинально не зменшується.
  • Інфраструктура, житло громадян, дороги та промислові об’єкти на звільнених територіях повністю або частково зруйновані, а окремі населені пункти непридатні для проживання.
  • Між деокупованими територіями та Кримом і ОРДЛО де-факто існує “сіра” зона, де повноцінне функціонування органів влади забезпечити неможливо.
  • Економічна ситуація в Україні складна: бюджетних ресурсів не вистачає, але міжнародні інституції та іноземні держави надають допомогу на відновлення.
  • Росія намагається політично дестабілізувати ситуацію в цілій Україні й на нових прифронтових територіях шляхом поширення дезінформації та прихованої підтримки проросійських політиків.

Сценарій №2 “Повна деокупація” (повернення всіх територій)

Короткий опис сценарію:

  • За результатами контрнаступів ЗСУ армія росії та окупаційні адміністрації залишили всі території України.
  • Центральні органи влади можуть відновити свою діяльність на деокупованих територіях.
  • Частина населення залишає нині окуповані території через бойові дії або внаслідок незгоди з деокупацією.
  • Частина біженців та ВПО повертаються на звільнені території.
  • Частина комбатантів збройних формувань росії та ексспівробітників її окупаційних адміністрацій залишаються на звільнених територіях.
  • Внаслідок бойових дій промисловий потенціал, інфраструктура та житло громадян зруйновані або суттєво постраждали.
  • Україна отримує значну фінансову допомогу від міжнародних інституцій на відновлення своєї території.
  • Внаслідок бойових дій економічна ситуація в Україні складна, власних фінансових ресурсів для відновлення інфраструктури не вистачає.

Альтернативні треки сценарію:

  1. Деокупація території відбувається без укладення мирної угоди з росією. Існує висока ймовірність того, що протягом певного періоду управління деокупованою територією відбуватиметься за допомогою військово-цивільних адміністрацій.
  2. Деокупація території відбувається на основі мирної угоди з росією. Існує ймовірність запровадження перехідних органів управління деокупованих територій із міжнародним компонентом та/або запровадження особливого порядку самоврядування на деокупованих територіях.

Сценарій № 3 “Заморозка” (збереження державою-агресором контролю над територіями, захопленими після 24 лютого 2022)

Короткий опис сценарію:

  • росія протиправно контролює значну частину Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької та Харківської областей. 
  • Відбуваються повномасштабні дії на всій лінії зіткнення між Україною та росією або сутички різної інтенсивності. Бої можуть припинятися на певний період, але перспектива їх відновлення є постійною.
  • росія наносить ракетні удари по всій території України, продовжуючи знищувати інфраструктру та промисловий потенціал країни.
  • Потік нових біженців та ВПО не припиняється і є особливо масштабним на прифронтових територіях.
  • Соціальна та економічна ситуація в Україні постійно погіршується, а обсяги міжнародної допомоги нестабільні й залежать від політичної ситуації в країнах-партнерах України.
СПІЛЬНІ ВИКЛИКИ ДЛЯ ВСІХ СЦЕНАРІЇВ

Попри відмінності між сценаріями, загальним викликом для післявоєнних виборів стане забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб і біженців. У процесі деокупації територій або у випадку збереження контролю росії над захопленими територіями Україна постійно матиме справу з новими хвилями біженців та ВПО. Необхідність забезпечити виборчі права цих категорій громадян впливатиме на вибір оптимальної виборчої системи. Нинішня пропорційна виборча система з відкритими списками, хоч і є найбільш демократичною, може бути проблематичною внаслідок масштабного переміщення виборців з одних регіонів в інші та їх масове перебування за кордоном. Окремі виборчі регіони отримають за рахунок ВПО надмірне представництво в парламенті, оскільки кількість розподілених у них мандатів залежить від явки виборців. Незалежно від розвитку подій багато виборців-військовослужбовців виконуватимуть завдання біля кордонів України або лінії бойових зіткнень, що вимагатиме додаткових процедур для забезпечення їхніх виборчих прав. Для внутрішньо переміщених осіб, біженців та виборців-військовослужбовців на рівні законодавства та практики необхідно буде забезпечити доступ до інформації про вибори, а кандидати повинні отримати реальну можливість агітувати цих виборців.

 Внаслідок перерви в повноцінному адмініструванні Державного реєстру виборців та масштабних переміщень громадян Україні необхідно буде докласти зусиль для відновлення обліку виборців. Зокрема, варто провести незалежний аудит ДРВ після відновлення його діяльності. Отримання виборцями належних документів — проблема, більш характерна для нині окупованих територій, але актуальна для країни в цілому. Внаслідок масштабних процесів внутрішнього переміщення та великої кількості біженців органи адміністрування виборів втратять вагому частину професійних кадрів, що вимагатиме підготовки нових компетентних співробітників.

Суттєве погіршення соціально-економічної та фінансової ситуації, руйнування промислового і виробничого потенціалів, безробіття — спільні фактори для всіх трьох сценаріїв. З одного боку, вони сприятимуть поширенню підкупу виборців на фоні суттєвого погіршення їхнього матеріального благополуччя. З іншого боку, держава матиме обмежені бюджетні ресурси для виборів, а порушена логістика ускладнюватиме організацію голосування. В умовах нестачі ресурсів критично важливо встановити дієвий контроль за використанням бюджетних коштів та міжнародної донорської допомоги, в тому числі спрямованих на організацію виборів. Необхідно враховувати зменшення фінансових можливостей громадян підтримувати політичні партії, їхні місцеві організації та індивідуальних кандидатів. Така обставина свідчить про необхідність не тільки збереження державного фінансування партій, а й збільшення такої підтримки. Ще один важливий виклик для всіх сценаріїв розвитку подій — відновлення і забезпечення високих стандартів державного контролю за політичними та виборчими фінансами. Особливо це стосуватиметься ризиків фінансування виборчих кампаній кандидатів за рахунок коштів злочинного походження. НАЗК та ЦВК потребуватимуть додаткових кадрових та фінансових ресурсів для відновлення й посилення контролю після фактичної перерви в своїй дяльності в цьому напрямку.

Важлива умова проведення демократичних виборів — функціонування ЗМІ, діяльність яких припинена на нині окупованих територіях, а внаслідок фінансових проблем і правового режиму воєнного стану — ускладнена на всій території України. Цю проблему слід розв’язати через включення допомоги українським ЗМІ до програми відновлення України. Також до початку виборчого процесу необхідно відновити пошкоджену та знищену інфраструктуру телерадіомовлення на всій території країни.

Питання безпеки виборів та попередження порушень громадського порядку під час голосування — пріоритетне завдання для всіх сценаріїв. Незаконний обіг зброї та погіршення криміногенної ситуації посилюватимуть ризики силових протистоянь під час виборів і, відповідно, потребуватимуть спеціальних програм навчання для співробітників Національної поліції України. Мінна небезпека, загрози терористичних диверсій проти організаторів виборів та інші безпекові виклики, безумовно, більш притаманні постраждалим територіям, але впливатимуть на організацію виборів у межах всієї країни.

До того ж актуальною проблемою за всіх сценаріїв стане визначення строків проведення загальнодержавних виборів після завершення правового режиму воєнного стану. Різні території України будуть неоднаково готовими до проведення демократичних виборів, а виключення частини з них із процесу загальнодержавних виборів загрожуватиме легітимності голосування. В цих умовах законодавство України повинне містити деталізовані й цілісні процедури встановлення неможливості проведення виборів на окремих територіях, а виборча система для загальнодержавних виборів — максимально враховувати інтереси мобільних в середині країни громадян.

За будь-якого сценарію держава зіштовхнеться з масштабними потребами у відновленні виборчої інфраструктури — приміщень для голосування, роботи виборчих комісій, зустрічей з виборцями. Оперативним завданням стане кардинальне посилення інклюзивності виборчого процесу для людей з інвалідністю, які постраждали від російської агресії.

ВІДМІННОСТІ МІЖ СЦЕНАРІЯМИ ПРОВЕДЕННЯ ЗАГАЛЬНОДЕРЖАВНИХ ПІСЛЯВОЄННИХ ВИБОРІВ

Залежно від сценарію розвитку подій організація перших після скасування правового режиму воєнного стану виборів матиме свої суттєві особливості. 

Особливості сценарію №2 (“Повна деокупація”)

Після деокупації всіх територій України (сценарій №2) ключовими викликами стануть політична інтеграція територій, проблеми перехідного правосуддя та люстрації, відновлення інфраструктури й економічного потенціалу територій, протидія залишковим проявам збройного спротиву і тероризму, забезпечення громадян необхідними документами та повернення деокупованих громад до українського інформаційного простору. Відповідно, подолання наслідків довготривалої окупації і проведення повноцінної політичної інтеграції, люстрації та перехідного правосуддя стане ключовим етапом підготовки до перших післявоєнних виборів на деокупованих територіях.

За будь-якого формату деокупації на звільнених територіях залишаться колишні комбатанти та співробітники російських окупаційних адміністрацій. Ця обставина вимагатиме від держави почати ще до запуску виборчого процесу кримінальне переслідування воєнних злочинців, ввести заходи перехідного правосуддя та люстрації, без яких виборчий процес можуть дестабілізувати силові протистояння, самосуди, збройний спротив колишніх комбатантів і спроби воєнних злочинців та колаборантів балотуватися на виборах. Серйозною проблемою може стати питання депортації громадян росії, незаконно переселених зі своєї території в окуповані громади України (насамперед до Криму). 

Після деокупації всіх території України постане питання про перехідний період, який може серйозно відрізнятися від звичного для країни порядку. Зокрема, ймовірним варіантом є застосування військових та/або військово-цивільних адміністрацій. У разі політичного врегулювання конфлікту з росією не можна виключати й запровадження певних форматів управління з міжнародною присутністю. Незалежно від потенційної моделі управління, її відмінності від інших територій України та складна ситуація на самих деокупованих територіях означатимуть необхідність їх підготовки до виборів. Держава муситиме адекватно оцінити умови проведення виборів на деокупованих територіях і визначити адекватний період для підготовки до голосування. 

Виборча система для парламентських виборів після деокупації всієї території України — дискусійне питання. Чинний Виборчий кодекс передбачає застосування пропорційної виборчої системи з голосуванням за відкриті виборчі списки у регіональних виборчих округах. Ця система загалом придатна, враховуючи можливість провести голосування у всіх регіонах України., але на деокупованих територіях довгий чвс не діяли українські політичні партії, а система відкритих списків із персоніфікованим голосуванням — доволі конфліктна і тому проблематична для деокупованих територій. При цьому в Україні в цілому багато виборців залишатимуться біженцями та внутрішньо переміщеними особами, що призведе до надмірного представництва в парламенті окремих регіонів. Як бачимо, після деокупації важливо провести широку дискусію про оптимальну виборчу систему для парламентських виборів.

Особливості сценарію № 1 (“Деокупація територій до стану 24 лютого”)

Підготовка загальнодержавних виборів після часткової деокупації включатиме такі проблеми, як політична інтеграція, люстрація та перехідне правосуддя. Втім, ці завдання будуть значно менш гострими порівняно зі сценарієм повної деокупації. Підготовка до виборів, як і у випадку деокупації всіх територій, передбачатиме відновлення діяльності органів влади, доступності базових послуг для громадян та відбудови інфраструктури. Втім, це можна реалізувати більш оперативно, ніж в окремих районах Донецької та Луганської областей та Криму.

За цього сценарію питання виборчої системи на загальнодержавних виборах буде менш дискусійним, оскільки до повномасштабної агресії росії законодавство вже врегулювало особливості застосування виборчої системи за умов окупації Криму, Донецька та Луганська. Автономну республіку Крим та Севастополь на парламентських виборах віднесено до південного виборчого регіону, а виборці з Донецька та Луганська могли б голосувати у своїх виборчих регіонах шляхом тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Попри це, території, на яких буде неможливо організувати голосування після деокупації до лінії 23 лютого, не визначені. Це пов’язано не лише з масштабним руйнуванням міст і сіл російською армією, а й можливим існуванням “сірої” зони між позиціями Збройних Сил України та армією росії. Очевидно, що в частині звільнених регіонів не буде бодай мінімальних умов для організації голосування, зокрема на знелюднених та замінованих територіях. На рівні законодавства потрібно буде визначити чіткі критерії неможливості проведення голосування. 

Значним викликом для організації та проведення виборів у разі часткової деокупації території стане відновлення постраждалих територій. Без відбудови інфраструктури у значній частині населених пунктів буде неможливо провести голосування. Враховуючи збереження лінії зіткнення, існуватиме висока ймовірність відновлення бойових дій на прифронтових територіях і, відповідно, зриву голосування в окремих громадах. Однак внаслідок успішних контратак ЗСУ на лінії контролю територій до 24 лютого здатність росії відновити повномаштабні бойові дії не буде високою.

Особливості сценарію № 3 (“Заморозка”)

Ключовою особливістю цього сценарію є надзвичайно високі безпекові ризики для виборчого процесу, пов’язані з російською агресією. Збереження контролю рф над значною територією у 5 регіонах України загрожуватиме відновленням повномасштабних бойових дій на будь-якому етапі виборчого процесу. Ризики ракетних ударів зберігатимуться, що вимагатиме максимального забезпечення приміщень виборчих комісій укриттями цивільного захисту. Соціальна та економічна ситуація в країні буде постійно погіршуватися, а інфраструктура для виборів — зазнавати подальших руйнувань. У таких умовах масштаби внутрішнього переміщення та кількість біженців зростатиме, а для них необхідно забезпечити право голосу. Придатність нинішньої пропорційної виборчої системи з відкритими списками буде сумнівною, оскільки мінімум у 5 виборчих регіонах не існуватиме можливості якісно провести голосування. Порівняно з іншими сценаріями розвитку подій, потреба у спеціальних процедурах для ВПО та біженців буде суттєво більшою, враховуючи неможливість навіть часткового їх повернення до місць колишнього проживання.

ДЕТАЛЬНИЙ АНАЛІЗ ПІСЛЯВОЄННИХ ПРОБЛЕМ/МОЖЛИВОСТЕЙ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС. РЕКОМЕНДАЦІЇ З УПРАВЛІННЯ ВИКЛИКАМИ

Післявоєнна проблема/можливість

За якого сценарію найвірогідніша проблема?

Локалізація проблеми

Як проблема впливає на вибори?

Рекомендації з управління проблемами та можливостями

Політичні

       

Громадяни на звільнених територіях потребують політичної інтеграції

Сценарій №2

Деокуповані

Громадяни не мають практики участі в українських виборах, діяльності політичних партій

 

Громадяни погано знають свої права та обов’язки під час виборів

 

Громадяни не компетентні для роботи у виборчих комісіях

Загальнодержавні та місцеві вибори відбуваються після повноцінного відновлення діяльності законних органів влади, політичних партій, ЗМІ, неурядових організацій на деокупованих територіях

 

Держава розробляє та імплементує програми реінтеграції громадян

 

ЦВК й інші державні органи реалізують інформаційно-просвітницькі кампанії для громадян за рахунок державних коштів та донорських ресурсів

 

ЦВК втілює програми підготовки майбутніх членів виборчих комісій до початку виборів

Частина громадян не підтримує деокупацію, поширені проросійські настрої

Сценарій №2

Деокуповані

Громадяни ініціюють незаконні дії зі зриву виборів

 

Поширюються заклики ігнорувати вибори та абсентеїзм 

 

Громадяни відмовляються брати участь в організації виборів

Перші післявоєнні загальнодержавні та місцеві вибори проводять після повноцінного відновлення діяльності органів влади, політичних партій та ЗМІ на деокупованих територіях

 

Законодавство про політичні партії містить обмеження щодо діяльності проросійських політичних сил

 

ЦВК та неурядові організації реалізують мобілізаційні кампанії для виборців

Звільнені території потребують особливого порядку управління на перехідний період

Сценарій №2

Деокуповані

Альтернативні сценарії розвитку подій:

Вибори не проводяться до створення належних умов та відновлення звичайного порядку управління

 

Вибори можуть відбутисяі без належних умов (без урахування реальної ситуації)

Верховна Рада визначає строки проведення післявоєнних загальнодержавних виборів на деокупованих територіях, які б дозволили створити належні умови для голосування

 

Верховна Рада визначає критерії для прозорого оцінювання готовності територій до проведення виборів

Громадяни самостійно ініціюють акції покарання колаборантів або відбуваються зіткнення між громадянами 

Сценарії №1, 2

Деокуповані

Виборчий процес та агітаційні заходи супроводжуються силовими сутичками між громадянами

До проведення виборів відбуваються заходи люстрації та перехідного правосуддя

 

Співробітники Національної поліції України проходять спеціальне навчання для превенції силових інцидентів та конфліктів під час масових зібрань і виборчого процесу

росія намагається підтримувати лояльних політичних лідерів та партії

Всі сценарії

Україна

У виборчому процесі беруть участь громадяни та політичні партії, яких фінансово та медійно підтримує росія

Держава посилює прозорість та підзвітність партійних та виборчих фінансів, зокрема запроваджує дієвий контроль за фінансуванням партій та кандидатів третіми особами

 

Законодавство про політичні партії містить запобіжники для функціонування проросійських партій

росія намагається підтримувати місцеві лояльні ЗМІ та ГО

Всі сценарії

Україна

Окремі українські ЗМІ та ГО поширюють дезінформацію про вибори та/або непрямо підтримують проросійських кандидатів і партії

Законодавство про медіа та громадські об’єднання містить дієві гарантії прозорості та підзвітності їх фінансування та витрат

 

Забезпечується ефективна координація з платформами глобального доступу щодо протидії дезінформації

Правові 

       

На звільнених територіях необхідно розслідувати воєнні та інші злочини

Сценарій №2

Деокуповані

Воєнні злочинці намагаються балотуватися


 

До загальнодержавних та місцевих виборів проводять заходи перехідного правосуддя та люстрації

Громадяни не мають чинних паспортів громадян України

Сценарій №2

Україна

Неможливо встановити, чи має громадянин право обирати і бути обраним

 

Дані Державного реєстру виборців неточні (“мертві душі”, помилки, ризики подвійного включення до списків виборців)

 

До ДРВ не включено громадян України, яким виповнилося 18 років на ТОТ

Відбувається незалежний аудит даних Державного реєстру виборців

 

До виборів держава втілює заходи з відновлення документів громадян України

 

Вибори не можуть відбутися до завершення розумного строку, відведеного для відновлення документів

Громадяни України мають паспорти рф

Сценарії №1,2

Деокуповані

Безпосередньо на вибори не впливає, оскільки Україна визнає нікчемною паспортизацію рф громадян на окупованих територіях

Запровадження процедури, коли громадяни можуть поінформувати органи влади про наявність паспорта рф та заявити про примусовий характер його отримання

На території перебувають громадяни рФ, переселені з її регіонів

Сценарій №2

Деокуповані

Громадяни росії дестабілізують підготовку до виборів, і для протидії цьому необхідні ресурси силових органів

Законодавчо і з дотриманням норм міжнародного права держава врегульовує порядок депортації громадян росії, які незаконно перебувають на деокупованих територіях 

На території України перебувають колишні комбатанти незаконних формувань чи підрозділів армії рф

Сценарій №2

Деокуповані

Воєнні злочинці намагаються балотуватися

 

Колишні комбатанти ініціюють силові провокації й теракти під час виборів

До проведення загальнодержавних та місцевих виборів реалізуються заходи перехідного правосуддя 

 

Національна поліція заздалегідь готує і реалізує заходи із забезпечення безпеки та правопорядку під час виборів

На території України перебувають ексспівробітники колишніх органів окупаційної адміністрації

Сценарії №1,2

Деокуповані

Виборчий процес супроводжується конфліктами щодо участі в них колишніх співробітників окупаційних адміністрацій

До проведення загальнодержавних та місцевих виборів реалізуються заходи перехідного правосуддя та люстрації

Відбуваються спори щодо права власності на об’єкти та майно, пов’язані з періодом окупації (наприклад, громадяни заявляють про нікчемність угод про продаж об’єктів, які зараз розташовані на ТОТ, але угоди здійснені українськими нотаріусами)

Сценарій №2

Деокуповані

Існують проблеми з достовірністю декларацій кандидатів, які вони подають до виборчих комісій під час реєстрації 

Законодавство врегульовує розв’язання майнових суперечок на деокупованих територіях

Необхідно легалізовувати доходи та власність громадян, набуті під час окупації

Сценарій №2 

Деокуповані

Незадекларовані кошти і кошти злочинного походження використовуються для фінансування агітаційних кампаній партій і кандидатів

До виборів відбувається кампанія декларування та легалізації доходів, набутих під час окупації 

 

Законодавство містить дієві гарантії протидії легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом

Питання про наявність або відсутність належних умов для проведення виборів не визначене

Всі сценарії

Постраждалі

Загальнодержавні та місцеві вибори не проводять на територіях, де відсутні належні умови для їх проведення.

 

У разі непроведення загальнодержавних виборів у цілих регіонах неможливо адекватно застосувати пропорційну системи з відкритими списками та голосуванням у виборчих регіонах

Верховна Рада України приймає законодавство про критерії встановлення можливості або неможливості проведення виборів на конкретних територіях

 

Верховна Рада України встановлює такі строки перших післявоєнних загальнодержавних виборів, які б дозволили провести вибори на всій території України

 

У разі неможливості проведення виборів на окремих територіях або в окремих регіонах Верховна Рада України змінює виборчу систему для перших післявоєнних виборів (найімовірніше — на пропорційну систему з закритими списками)

Громадяни не компетентні у чинному законодавстві

Сценарій №2

Деокуповані

Виборці та кандидати масово порушують виборчі процедури

 

Члени виборчих комісій не компетентні та не підготовлені для роботи

ЦВК реалізує комплексні заходи з навчання членів виборчих комісій

 

ЦВК реалізує комплексні заходи з інформування та просвіти серед виборців

Необхідно відновлювати реєстраційні послуги після довготривалої відсутності органів влади

Сценарій №2

Постраждалі

Місцеві організації політичних партій не зареєстровані на постраждалих та деокупованих територіях

 

Суб’єкти господарювання, які надають товари і послуги кандидатам, партіям, виборчим комісіям, не зареєстровані належним чином

Вибори відбуваються лише після відновлення на постраждалих і деокупованих територіях діяльності органів влади, відповідальних за реєстрацію партій, ГО, медіа, юридичних осіб

Соціальні та економічні

       

Масове безробіття та низькі доходи громадян

Всі сценарії

Україна

Виборці вразливі до підкупу з боку кандидатів і політичних партій

 

Кандидати і партії використовують гуманітарну допомогу для підкупу виборців

Співробітники Національної поліції України проходять комплексне навчання з питань протидії підкупу виборців

 

Встановлюється відповідальність за неналежне використання гуманітарної допомоги 

 

Соціальні виплати на деокупованих територіях відновлюються до проведення виборів

Відсутність або ускладненість соціальних виплат

Сценарій №2

Деокуповані

Виборці вразливі до підкупу з боку кандидатів і політичних партій

 

Кандидати і партії використовують гуманітарну допомогу для де-факто підкупу виборців

Зруйновані промислові підприємства, об’єкти виробництва та логістика

Всі сценарії

Україна

Виборчі комісії не мають належного доступу до товарів, матеріалів і послуг, необхідних для виготовлення виборчих бюлетенів та забезпечення інших аспектів організації голосування

До початку виборів ЦВК проводить аналіз доступності товарів, матеріалів і послуг, необхідних для проведення голосування

 

На основі аналізу ЦВК держава та іноземні донори сприяють забезпеченню виборчих комісій товарами, матеріалами і послугами

Зруйноване житло громадян

Сценарії №1,2

Україна

Виборці не можуть проголосувати за місцем постійного проживання

Законодавство дозволяє створення додаткових дільниць за місцем тимчасового проживання/розміщення громадян

 

ЦВК та інші державні органи реалізують інформаційні кампанії з питань тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси

Демографічні

       

Наявність територій без фактичного населення

Всі сценарії

Постраждалі

Неможливість організувати голосування на окремих територіях

ЦВК змінює межі й центри виборчих округів, базуючись на реальній ситуації та дотримуючись середньої орієнтовної кількості виборців (залежно від виборчої системи)

 

ЦВК переглядає кількість і межі виборчих дільниць

Нестабільність кількості населення та масові міграції між територіями

Всі сценарії

Україна

Офіційна кількість виборців на конкретній території не відповідає реальності

 

ЦВК, інші державні органи, неурядові організації реалізують інформаційні кампанії щодо зміни виборчої адреси і тимчасової зміни місця голосування

Повернення біженців та ВПО в місця постійного проживання

Сценарії №1,2

Постраждалі

Виборці не знають, до якої виборчої дільниці вони віднесені

 

Частина ВПО раніше змінила виборчі адреси на інші території

 

Частина виборців, які повернулися, проживають у місцях тимчасового розміщення (у зв’язку з руйнуванням житла)

 

Дані виборців (ВПО, біженці, мешканці колишньої ТОТ) у ДРВ застарілі

Законодавство дозволяє створення додаткових дільниць в місцях тимчасового розміщення громадян

 

До дня голосування виборці мають достатньо часу для звернення до органів ведення ДРВ щодо зміни виборчої адреси, тимчасової зміни місця голосування, уточнення персональних даних

Збільшення кількості біженців

Всі сценарії

Постраждалі

Значна частина виборців є біженцями і перебувають за кордоном постійно

Законодавство дозволяє створювати додаткові дільниці за кордоном, а держава має ресурси для їх фінансування

 

Міжнародні організації та уряди іноземних країн надають безповоротну фінансову допомогу Україні для організації голосування біженців

 

Виборча система на загальнодержавних виборів не дискримінує біженців, вони голосують на засадах, ідентичних до тих, що встановлені для виборців на території України

 

Виборчий Кодекс удосконалено в частині проведення агітації для виборців за кордоном, забезпечення їх доступу до інформації та агітації 

Збільшення кількості ВПО

Всі сценарії

 

Значна частина виборців на день голосування перебуває не за своєю офіційною виборчою адресою

 

Значна частина виборців-ВПО перебуває у місцях тимчасового розміщення

 

Кількість виборців в окремих виборчих округах суттєво зростає

Законодавство дозволяє створення додаткових дільниць на територіях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб

 

ЦВК та інші державні органи реалізують інформаційні кампанії для ВПО щодо можливості змінити виборчу адресу, тимчасово змінити місце голосування.

 

Виборча система на перших післявоєнних виборах не допускає перепредставництва регіонів у парламенті (можлива зміна пропорційної виборчої системи з відкритими списками у виборчих регіонах на пропорційну систему з закритими списками)

Інфраструктурні

       

На територіях територіях зруйнована соціальна, медична, освітня та інша інфраструктура

Сценарії №1,2

Постраждалі

Виборчі комісії не мають приміщень для голосування

 

Недостатньо приміщень для агітаційних заходів та зустрічей із кандидатами

Відновлення інфраструктури відбувається до початку виборчого процесу

 

Передбачена можливість розміщення виборчих комісій і приміщень для голосування у тимчасових спорудах

Інфраструктура телерадіомовлення зруйнована або демонтована окупантом

Сценарії №1,2

Постраждалі

Виборці не мають доступу до інформації про вибори на українських телерадіоканалах

 

Кандидати й політичні партії не мають можливості агітувати виборців на телебаченні і радіо

Інфраструктуру телерадіомовлення відновлюють до початку виборчого процесу

Доступ до інтернету відсутній або обмежений

Сценарії №1,2

Постраждалі

Кандидати і політичні партії не мають можливості агітувати виборців у соціальних мережах та в Інтернеті

 

Члени виборчих комісій та кандидати не можуть ефективно застосовувати електронний документообіг

 

Виборці не можуть дистанційно робити внески до виборчих фондів

 

Фактично неможливо впровадити електронні (дистанційні) форми подачі звітності розпорядниками виборчих фондів

Доступ до мережі Інтернет відновлюють до початку виборчого процесу

Український мобільний та стаціонарний зв’язок повністю або частково відсутній

Сценарії №1,2

Постраждалі

Виборці та інші суб'єкти виборчого процесу не можуть оперативно повідомляти правоохоронним органам про порушення та інциденти

 

Кандидати та члени виборчих комісій не можуть ефективно обмінюватися інформацією.

Мобільний та стаціонарний зв’язок відновлюють до початку виборчого процесу

Повна або часткова відсутність постачання електроенергії та газу

Всі сценарії

Україна

Під час голосування та підрахунку голосів виборців, засідань виборчих комісій на виборчих дільницях немає елекропостачання, що зриває процес і призводить до маніпуляцій із виборчою документацією

Виборчі комісії та приміщення для голосування забезпечують резервними джерелами живлення

Повна або часткова відсутність водопостачання або його низька якість

Сценарії №1,2

Постраждалі

Значна частина виборців покинули місця постійного проживання через відсутність водопостачання та складну санітарно-епідеміологічну ситуацію

Водопостачання відновлюють до початку виборчого процесу

Зруйновані дороги та залізниця

Сценарії № 1,2

Постраждалі

Виборчу документацію транспортують зі значними затримками, що створює умови для маніпуляцій із нею

 

Кандидати і політичні партії мають проблеми з доступом до окремих територій у виборчих округах

Законодавство забезпечує дієвий контроль за транспортуванням виборчої документації

 

Виборчі комісії мають забезпечені достатньою кількістю якісного транспорту

Банківські установи відсутні на території або їхня діяльність обмежена

Сценарії №1, 2

Постраждалі

Кандидати та місцеві організації політичних партій не можуть відкрити рахунки виборчих фондів

 

Суб’єкти господарювання не можуть законно надавати послуги розпорядникам виборчих фондів

 

Виборці не можуть робити внески до виборчих фондів

 

Контроль за витратами виборчих фондів ускладнений

До початку виборчого процесу відновлюється діяльність банківських установ у достатній для організації виборів кількості

Безпекові

       

Незаконний обіг зброї

Всі сценарії

Україна

Під час агітаційних та виборчих конфліктів заходів відбуваються інциденти із застосування нелегальної зброї

До початку виборчого процесу правоохоронні органи проводять кампанії з вилучення та добровільної здачі нелегальної зброї

 

Правоохоронні органи проходять спеціальне навчання щодо попередження силових зіткнень під час виборів та мають достатньо кадрів і ресурсів для посиленої охорони виборчих дільниць, виборчих комісій та агітаційних заходів

Високий рівень злочинності

Всі сценарії

Україна

Під час виборчого процесу кандидати, виборці, партії отримують погрози, агітаційні заходи супроводжуються силовими зіткненнями

Правоохоронні органи проводять спеціальне навчання щодо попередження силових зіткнень під час виборів та мають достатньо кадрів і ресурсів для посиленої охорони виборчих дільниць, виборчих комісій та агітаційних заходів

Наявність збройного спротиву та тероризму на деокупованих територіях

Сценарій №2

Деокуповані

Залишки незаконних формувань атакують виборчі комісії та агітаційні заходи, а також залякують виборців

Виборчий процес організовують і проводять на деокупованих територіях лише після створення належних безпекових умов.

 

Національна поліція України та інші правоохоронні органи реалізують план протидії безпековим загрозам під час виборів

Заміновані території

Сценарії №1,2

Постраждалі

На замінованих територіях неможливо забезпечити безпечну роботу виборчих комісій та функціонування приміщень для голосування

 

Під час пересування між територіями члени виборчих комісій та кандидати зіштовхуються з мінною небезпекою

До початку виборчого процесу території, на яких відбуватиметься голосування, розміновують

Ракетні та інші обстріли з території росії

Сценарій №1,3

Україна

Робота виборчих комісій та процес голосування може призупинятися на час повітряної тривоги 

 

Приміщення для голосування не забезпечені укриттями

Приміщення виборчих комісій та виборчих дільниць забезпечені укриттями, а система інформування про повітряну тривогу — відновлена на всіх територіях 

Бойові дії відбуваються на окремих територіях або ймовірність їх відновлення є високою

Сценарії №1, 3

Постраждалі

Процес виборів на окремих територіях може зупинитися внаслідок відновлення бойових дій

Законодавство встановлює процедури припинення виборчого процесу на окремих територіях та критерії неможливості організації і проведення виборів 

Дефіцит місцевих співробітників Національної поліції України та інших силових відомств

Сценарії №1, 2

Деокуповані

Кількість правоохоронців недостатня для належної охорони виборчих комісій та дільниць та забезпечення безпеки під час агітаційних заходів

До початку виборів повноцінно відновлені територіальні підрозділи Національної поліції України

 

Розроблено і впроваджено реалістичний план залучення співробітників Національної поліції з інших регіонів України до виборчого процесу на деокупованих територіях

Необхідність розміщення великої кількості військовослужбовців на деокупованих та прикордонних територіях

Всі сценарії

Україна

Виборці-військовослужбовці перебувають поза межами населених пунктів та звичайних виборчих дільниць

Для виборців-військовослужбовців можуть бути створені спеціальні виборчі дільниці

Критична інфраструктура зазнає кібератак з боку росії

Всі сценарії

Україна

Під час виборів об’єкти критичної інфраструктури зазнають кібератак, що перешкоджає роботі сайтів ЦВК та виборчих комісій, інформаційних систем органів влади, безперебійному енергозабезпеченню виборчих комісій тощо

До початку виборчого процесу проводиться аудит готовності ЦВК та інших органів влади до кібератак і розробити план протидії


 

Управлінські

       

Відновлення діяльності органів влади на територіях

Сценарії №1. 2

Постраждалі

Неукомплектовані органи влади/відсутні органи місцевого самоврядування (військово-цивільні адміністрації) не здатні виконати повноваження зі сприяння організації і проведення голосування

До початку виборчого процесу відновлюється повноцінна діяльність місцевих органів влади (військово-цивільних адміністрацій або інших перехідних органів)

Дефіцит кадрів для територіальних підрозділів центральної влади та місцевої влади

Сценарії №1, 2

Постраждалі

В умовах неповноцінної діяльності органів влади ДРВ неможливо якісно оновлювати і перевіряти

 

Повноваження місцевих органів влади зі сприяння виборчому процесу неможливо ефективно виконати

До початку виборчого процесу відновлюється повноцінна діяльність місцевих органів влади (військово-цивільних адміністрацій або інших перехідних органів)

Відновлення діяльності судів

Сценарії №1, 2

Деокуповані

В умовах перенесення судів на стабільні території виборчі спори розглядають повільно, а право на оскарження для громадян на практиці ускладнене

До початку виборчого процесу на деокупованих територіях відновлена діяльність судів 

Спроби колишніх співробітників окупаційних адміністрацій зайняти посади в законних органах влади

Сценарій №2

Деокуповані

Наявність ексспівробітників окупаційних адміністрацій серед організаторів виборів або кандидатів провокує силові протистояння 

До початку виборчого процесу  відбувається люстрація

Ресурси на відновлення територій та бюджетні програми використовуються безконтрольно та корупційно

Всі сценарії

Україна

В умовах неефективного та корупційного використання коштів не вистачає фінансового ресурсу для належної організації та проведення загальнодержавних виборів.

До початку виборчого процесу ЦВК посилює механізми контролю за використанням виборчими комісіями бюджетних коштів

Інформаційні

       

Відсутність редакцій українських ЗМІ на деокупованих територіях

Сценарії №1,2

Постраждалі

Інформаційне забезпечення виборів та передвиборна агітація виборів повноцінно не забезпечується у зв’язку із відсутністю місцевих ЗМІ

ЗМІ отримують державну та донорську допомогу для відновлення своєї діяльності на деокупованих територіях до початку виборчого процесу 

Засоби масової інформації не мають достатніх ресурсів для роботи і висвітлення виборів

Всі сценарії

Україна

Засоби масової інформації не мають достатніх ресурсів для інформаційного висвітлення виборів та реалізації власних проєктів про вибори

 

Виборці не мають повноцінного доступу до інформації про вибори 

Держава та міжнародні донори надають підтримку ЗМІ для реалізації збалансованих медійних проєктів про вибори

Російські ЗМІ поширюють своє мовлення на території України

Сценарії №1,2

Постраждалі

Поширення незаконного сигналу російських телерадіомовників дозволяє державі-агресору втручатися у перебіг виборів і надавати підтримку окремим лояльним кандидатам

До початку виборчого процесу держава відновлює інфраструктуру українського телерадіомовлення та створює технічні можливості для заглушення незаконного сигналу мовників держави-агресора

росія намагається поширювати дезінформацію серед населення

Всі сценарії

Україна

Виборці користуються неправдивою інформацією про вибори, а виборчий процес дестабілізується внаслідок поширення російської дезінформації

ЦВК та Нацрада з питань телебачення та радіомовлення встановлюють співпрацю з платформами глобального доступу щодо протидії дезінформації

Фінансові

       

Власні можливості державного бюджету України та місцевих бюджетів є недостатніми для проведення виборів

Всі сценарії

Україна

Заходи з організації виборчого процесу фінансуються недостатньо, що негативно впливає на якість виборчих процедур і мотивацію громадян працювати 

ЦВК та неурядові організації залучають донорські кошти для фінансування програм навчання членів виборчих комісій, безпеку голосування, інформування виборців, створення умов для інклюзивної участі 

Міжнародні

       

Фінансова допомога міжнародних інституцій та іноземних держав є суттєвою

Сценарії №1,2

Україна

Достатня фінансова допомога міжнародних інституцій та іноземних урядів дозволяє відновити інфраструктуру країни, яка прямо чи опосередковано впливає на умови проведення виборів

Комплексна програма відновлення України враховує потреби з організації післявоєнних демократичних виборів



Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Громадянське суспільство для післявоєнного відновлення України та готовності до ЄС», який реалізує Громадянська мережа ОПОРА у консорціумі громадських організацій за підтримки ЄС. Більше інформації про проєкт: https://parlament.org.ua/2022/09/19/ali-eu-readiness-consortium/.