Народний депутат та Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький прокоментував ОПОРІ свій вчорашній публічний виступ, що стосувався обмежень доступу до громадських місць під час позачергових виборів міського голови Харкова. Він зауважив, що мав на увазі саме громадські місця, а не виборчі дільниці.

«Я мав на увазі громадські місця, що є постанова Уряду щодо карантинних обмежень. Що стосується виборів, то Виборчий кодекс вищий за всі Постанови Уряду. Центральна виборча комісія зараз додатково відкомунікує, що обов’язковими вимогами будуть дотримання соціальної дистанції та наявність маски. Адже виборчі дільниці не є громадськими місцями. Я сказав це про громадські місця, я коментував Постанову Уряду №1236, але Виборчий кодекс вищий за постанову Уряду. Вибори ніхто зривати не буде, вимагатимуть тільки маску і соціальну дистанцію», — зазначив Михайло Радуцький у коментарі ОПОРІ

Вчора, у п’ятницю 29 жовтня, в ефірі ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера» він припустив: «За законом мають перевіряти. Або COVID-паспорти, або ПЛР-тести чи тести на антиген». Про це повідомило «Інтерфакс-Україна».

Як зазначає радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, визначення громадських в Україні доволі нечітке. «Визначення громадських в Україні доволі нечітке. Теоретично виборчі дільниці теж можна було б вважати громадським місцем, бо там скупчується багато людей. Але коли ми говоримо про приміщення виборчої дільниці, не слід забувати, що це в першу чергу місце, де виборці за загальним правилом можуть реалізувати своє право голосу. Наразі Конституція України і чинне законодавство дозволяють обмежити виборче право лише за умов воєнного або надзвичайного стану. У таких випадках вибори просто відтерміновуються, переносяться на певний час. Якщо ми говоримо про проведення виборів зараз, то для організації та проведення виборів, в тому числі й в день голосування, можуть на рівні закону встановлені вимоги носіння маски та дотримання соціальної дистанції. Але й вони не мають впливати на реалізацію право голосу. Разом з цим виборці мають усвідомлювати свою соціальну відповідальність, в іншому випадку, неносіння маски у визначених законом місцях та порушення інших карантинних обмежень може мати ознаки адміністративного правопорушення. Однак поліція має діяти за алгоритмом складення протоколу й ніяким чином не перешкоджати можливості проголосувати», — наголосив юрист.

Із позицією ОПОРИ щодо можливості запровадження надмірних карантинних заходів, які перешкоджатимуть реалізації права голосу можна ознайомитись за посиланням.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія 12 жовтня 2021 року прийняла Постанову №404 "Про заходи щодо створення належних умов для безпечної організації та проведення виборів 31 жовтня 2021 року в умовах поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2". Відповідно до неї, щоб проголосувати, навіть у червоній зоні виборцям необхідно мати паспорт, маску, антисептик та особисту ручку та дотримуватися дистанції. Якщо виборець почувається погано, то він зможе проголосувати в окремій спеціально визначеній для цього кабінці.