Центральна виборча комісія зареєструвала кілька пар "кандидатів-двійників" в округах №184 (Херсонщина) та №197 (Черкащина), які мають ідентичні імена та прізвища з уже зареєстрованими кандидатами. В ЦВК розмірковують над нумерацією граф бюлетенів, де вказані прізвища та імена кандидатів. 

На окрузі №184 Центральна виборча комісія на засіданні 1 жовтня зареєструвала кандидатами у народні депутати «двійників» зареєстрованих кандидатів Сергія Козиря та Геннадія Лагути.

Так, зареєстровано Козиря Сергія Анатолійовича, який балотується шляхом самовисування. При цьому на окрузі кандидує голова Херсонської ОДА Сергій В’ячеславович від партії «Слуга народу» (зареєстрований 24 вересня).

Крім того, кандидатами стали одразу два Лагути: Геннадій Борисович та Геннадій Васильович. Ім’я та прізвище цих кандидатів повністю ідентичне імені кандидата від Партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити»  Лагути Геннадія Миколайовича, зареєстрованого 14 вересня.

Також зареєстровано кандидатом Колихаєва Юрія Анатолійовича, його прізвище ідентичне прізвищу міського голови Херсона Ігоря Колихаєва, який є лідером партії Ігоря Колихаєва "Нам тут жити". 

В окрузі № 197 ЦВК сьогодні зареєструвала також двох кандидатів-самовисуванців із прізвищем Голуб. 24 вересня посвідчення кандидата вже отримав народний депутат попереднього скликання Владислав Володимирович Голуба, який балотується цього разу теж шляхом самовисування. Один із зареєстрованих кандидатів повний тезка - Владислав Володимирович Голуб, інший має ідентичні по батькові, але ім'я Вячеслав. 

Раніше комісія зареєструвала двох кандидатів з однаковими прізвищем, ім’ям та по батькові – Віталій Олександрович Войцехівський. Один з них є міським головою Золотоноші Черкаської області та балотується від партії «Слуга народу», інший – самовисуванець, який нещодавно змінив ім’я та прізвище. 

«Позиція Центральної виборчої комісії незмінна: ми наполягали на тому, щоб дане питання було законодавчо врегульовано. Минулого разу мною було озвучено щодо однофамільців, мною були направлені відповідні матеріали для перевірки компетентними органами. І так само буду робити щодо цих кандидатів. Ми не є належним суб’єктом щодо надання оцінки і встановлення, чи є це технологія, чи не є. А є для цього компетентні органи, тому я звернувся до них, щоб вони здійснили перевірку в межах своїх повноважень», - сказав член ЦВК Сергій Постівий.

«Очевидно, що ніхто не може перешкодити людям з тотожними прізвищами, іменами та по-батькові балотуватись і це право не може бути оскаржене. Але так само є приклади, коли ми розуміємо, що люди, які не мають бажання балотуватись де-факто, стають підставними кандидатами для того, щоби відтягнути голоси у лідерів цих передвиборчих перегонів. Я додам, що Центральна виборча комісія підготувала свої законодавчі пропозиції до Верховної Ради, щоб були внесені відповідні зміни», - сказав член ЦВК Юрій Мірошниченко і додав про необхідність нумерації кандидатів.

Вікторія Глущенко зазначила, що нумерація граф виборчого бюлетеня, в яких міститься прізвище, ім’я та по батькові кандидата сприяла би виборцям поінформовано та усвідомлено проголосувати.

«Ми в таких реаліях, що в кожному з округів до виборчого бюлетеня буде включено по декілька тезоіменних кандидатів. Виборчі технології стають вишуканішими і не обмежуються кандидати зміною прізвищ, а повністю дублюються прізвища, імена, по батькові в окремих осіб. Так само відбувається мімікрування місць роботи кандидатів. Тому якщо Центральна виборча комісія пронумерує відповідні графи виборчого бюлетеня, коли буде розглядати питання затвердження бюлетеня, це дійсно сприятиме поінформованому волевиявленню громадян», - сказала вона.

Нагадаємо, що раніше поліція на Черкащині відкрила кримінальне провадження щодо ймовірного перешкоджання здійсненню виборчого права. Справа стосується реєстрації кандидата-двійника на проміжних виборах народного депутата в окрузі № 197 Віталія Войцехівського. 

Також поліція у Херсонській області розпочала кримінальне провадження щодо перешкоджання здійсненню виборчого права на проміжних виборах народного депутата на окрузі №184 відносно голови ОДА Сергія Козиря. 

Громадянська мережа ОПОРА також наголошувала на проблемі реєстрації кандидатів зі схожими чи аналогічними іменами, прізвищами, а інколи й по батькові при застосуванні мажоритарних систем. Це призводить до розсіювання (розпорошення) рівня підтримки кандидатів виборцями, у даному випадку внаслідок плутанини із однаковими іменами та прізвищами (особливо, якщо «двійник» за черговістю стоїть першим у бюлетені).

Читайте також: Чи спрацювала технологія двійників на позачергових виборах народних депутатів? (дослідження проведене у 2019 році)

До 18 жовтня включно партія, кандидат у депутати від якої зареєстрований в одномандатному окрузі, може звернутися до ЦВК щодо скасування рішення про реєстрацію цього кандидата. Такий же дедлайн і для звернення кандидата в депутати із письмовою заявою про відмову балотуватися. Рішення щодо цих заяв Центральна виборча комісія має прийняти не пізніш як за десять днів до дня голосування, тобто до 20 жовтня включно.