За період з 6 серпня по 4 вересня на рекламні пости харківських політиків у соціальних мережах Facebook та Instagram витратили понад 21 тисяч доларів. ОПОРА проаналізувала, як та скільки витратили на рекламу потенційних кандидатів у соціальних мережах.

За  період з 6 серпня по 4 вересня  найбільше на рекламу у Facebook та Instagram витратила сторінка депутатки Харківської міськради від «Слуги народу» Аліни Мустафаєвої – 3940 доларів.

Всю рекламу депутатка Харківської міської ради оплатила самостійно. Серед рекламних дописів – посилання на відео, де Мустафаєва заявляє про свої наміри балотуватися на посаду міського голови. Є також рекламні дописи з критикою міської влади.

На просування сторінки «Наш дом – Харьков». Команда Михаила Добкина» витратили 3670 доларів. В основному реклама - це звіти про зустрічі Добкіна з мешканцями міста.

Також рекламує Михайла Добкіна і сторінка RegioNews.ua. За період з 6 серпня по 4 вересня на рекламу сторінки витратили 3940 доларів. Всі оплачені «IA «RegioNews». В цьому випадку йдеться лише про рекламу у Facebook. Більшість рекламних дописів стосується піару Михайла Добкіна та критики місцевої влади.

Сторінка «Первый свободный» витратила 1940 доларів на рекламу. Платником вказано ТОВ «Маркетинг ЮА». Дописи стосуються піару Михайла Добкіна та Дмитра Мариніна, а також критики місцевої влади.

З критикою Михайла Добкіна та рекламою Ігоря Терехова виступає сторінка «Первая столица», яка за місяць витратила на рекламу 1730 доларів. Так, на сторінці є новини з елементами піару Терехова, а також критика Михайла Добкіна. Крім того, на сторінці згадують Аліну Мустафаєву, яку називають “технічним кандидатом Добкіна”.

Сторінка «Харьковские известия» витратила на рекламу 1930 доларів, більшість з яких – це матеріали, що можуть мати ознаки «джинси» на користь Ігоря Терехова. Також на сторінці був рекламний допис, що нардепка Юлія Світлична не отримає підтримку партії “Слуга народу”.

Сторінка сайту «Редпост» витратила на рекламні дописи у Facebook за місяць 2110 доларів. Окрім міських новин, серед рекламних публікацій є дописи, що можуть мати ознаки «джинси» на користь Ігоря Терехова та критики Михайла Добкіна. Також рекламувалися дописи, в яких шанси на участь в виборах Cвітличної називалися “низькими”. 

Продовжують витрачати кошти на рекламні дописи сторінки районних адміністрацій міста, наприклад, Адміністрація Київського району Харківської міської ради за місяць витратила 180 дол. Рекламні дописи стосувалися анонсів зустрічей Ігоря Терехова.

100 доларів на рекламу одного посту витратили на сторінці Юрий Сидоренко «Игристый Сидр». На цій сторінці директор Департаменту у справах інформації та зв'язків з громадськістю міськради Юрій Сидоренко викладає відеоролики з критикою Михайла Добкіна.

817 дол. за місяць на рекламні дописи витратили на сторінці представника партії “Національний корпус” Костянтина Немічева. Частина дописів була присвячена тому, що Немічева “обрали представляти усі проукраїнські сили на виборах мера”.

556 дол. на рекламу своєї діяльності за місяць витратив депутат міськради від «Опозиційної платформи – За життя» Андрій Спаський.

441 дол. було витрачено на рекламу дописів на сторінці “Идеальный мэр”. Пости були оплачені політичною партією “Українці”. Зараз дописи стосуються міських та навколовиборчих новин. 

Нагадаємо, що минулого місяця на рекламу потенційних кандидатів на посаду міського голови витратили близько 16 тис. дол. 

Нещодавно ОПОРА розробила рекомендації для потенційних кандидатів щодо агітації онлайн без порушення закону.

Згідно з частиною 1 статті 195 Виборчого кодексу України виборчий процес розпочинається за п’ятдесят днів до дня чергових, позачергових місцевих виборів.

Відповідно до ч. 1 ст. 221 цього ж Кодексу право висування кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, реалізується виборцями через місцеві організації партій або шляхом самовисування у порядку, визначеному цим Кодексом.

Відповідно до частини 1 статті 52 цього ж Кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]