За період з 13 липня по 11 серпня на рекламні пости харківських політиків у соціальних мережах Facebook та Instagram витратили понад 16 тисяч доларів. ОПОРА проаналізувала, як та скільки витратили на рекламу потенційних кандидатів у соціальних мережах.

За  період з 13 липня по 11 серпня найбільше на рекламу у Facebook та Instagram витратила сторінка депутатки Харківської міськради від «Слуги народу» Аліни Мустафаєвої – 4 960 доларів.

Всю рекламу депутатка Харківської міської ради оплатила самостійно. Більшість дописів – це посилання на відео, де потенційна кандидатка критикує міську владу, зокрема секретаря Харківської міськради та потенційного кандидата у міські голови Ігоря Терехова.

Також депутатка рекламує власні стріми на Youtube, нову рубрику «Депутатські забіги», перший випуск якої був із депутатом міськради Олександром Котуковим.

На просування сторінки «Наш дом – Харьков». Команда Михаила Добкина» витратили 2480 доларів. В основному реклама пропонувала доєднатися до сторінки у Facebook та Instagram. Крім того, частина дописів рекламувала проєкт «Наші діти».

Також рекламує Михайла Добкіна і сторінка RegioNews.ua. За період з 13 липня по 11 серпня на рекламу сторінки витратили 2080 доларів. Всі оплачені «IA «RegioNews». В цьому випадку йдеться лише про рекламу у Facebook. Більшість рекламних дописів стосується піару Михайла Добкіна. Крім того, є дописи з критикою Ігоря Терехова. Наприклад, що «команда Ігоря Терехова поширює в Харкові відверто фальшиву газету «Время Добкина».

Сторінка «Первый свободный» витратила 1210 доларів на рекламу. Платником вказано ТОВ «Маркетинг ЮА». Абсолютно всі дописи стосуються критики Ігоря Терехова зі звинуваченнями в алкоголізмі, махінаціях при реалізації проєкту «Картка харків’янина», піарі на пам’яті Геннадія Кернеса. Також рекламуються дописи з коментарями іншого потенційного кандидата на посаду Харківського міського голови – Аліни Мустафаєвої, яка розказує про залежність Терехова від бізнесмена Павла Фукса, який нещодавно потрапив під санкції РНБО.

З критикою Михайла Добкіна та рекламою Ігоря Терехова виступає сторінка «Первая столица», яка за місяць витратила на рекламу 2280 доларів. Так, на сторінці цитують соціологію, відповідно якої Добкін втрачає рейтинг. А поряд є пости з привітаннями будівельників від Ігоря Терехова з професійним святом. Окремо варто візначити публікації з елементом «чорного піару». Так, рекламувався пост з назвою «Лукашенко звинуватив Добкіна у фінансуванні акцій протесту в Білорусі!». Хоча у відео мова йшла про керівника компанії EPAM – Аркадія Добкіна.

Сторінка «Харьковские известия» витратила на рекламу 1260 доларів, більшість з яких – це матеріали, що можуть мати ознаки «джинси» на користь Ігоря Терехова та міської влади або проти Михайла Добкіна. Зокрема, вони теж опублікували рекламний пост із заголовком, що «Лукашенко впевнений, що протести у Білорусі фінансував Добкін» з фотографією Михайла Добкіна. Є пост про те, що Терехов домовився із заводом «Комунар» про співпрацю з комунальними підприємствами міста, і поряд про те, що «скандальна депутатка Харківської міськради Аліна Мустафаєва примкнула до команди Добкіна».

Сторінка сайту «Редпост» витратила на рекламні дописи у Facebook за місяць 1450 доларів. Окрім міських новин, серед рекламних публікацій є дописи, що можуть мати ознаки «джинси» на користь Ігоря Терехова та критики Михайла Добкіна.

118 доларів на рекламу постів витратили на сторінці Юрий Сидоренко «Игристый Сидр». На цій сторінці директор Департаменту у справах інформації та зв'язків з громадськістю міськради Юрій Сидоренко викладає відеоролики з критикою Михайла Добкіна.

Від 0 до 100 доларів (Facebook не показує точну суму в межах цього грошового відтинку) на рекламні дописи витрачали сторінки районних адміністрацій міста, наприклад, Адміністрація Немишлянського району Харківської міської ради. Рекламні дописи стосувалися анонсів зустрічей Ігоря Терехова.

Крім того, 410 доларів на рекламу своєї діяльності за місяць витратив депутат міськради від «Опозиційної платформи – За життя» Андрій Спаський.

Сторінка політика Олександра Фельдмана зробила кілька дописів, які були прорекламовані у Facebook. На рекламу дописів витратили 50 доларів. Йдеться про пости з критикою міської влади.

Згідно з частиною 1 статті 195 Виборчого кодексу України виборчий процес розпочинається за п’ятдесят днів до дня чергових, позачергових місцевих виборів.

Відповідно до ч. 1 ст. 221 цього ж Кодексу право висування кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, реалізується виборцями через місцеві організації партій або шляхом самовисування у порядку, визначеному цим Кодексом.

Згідно з частиною 1 статті 52 цього ж Кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]