11 березня відбулось перше засідання офіційної Робочої групи щодо напрацювання комплексних змін у виборче законодавство. Одним із питань, яке увійшло до переліку пріоритетів групи, стала тема непризначення місцевих виборів у 18 громадах на підконтрольній частині Донеччини та Луганщини.

Голова правління Громадянської мережі ОПОРИ Ольга Айвазовська висловила незгоду із ситуацією, яка склалася із непризначенням місцевих виборів.

«Це питання конституційних прав громадян, активного та пасивного. Є громади, в яких нема жодних критеріїв щодо непроведення виборів. Я би пропонувала все ж таки розглядати цю тему більш глибоко, запрошуючи до діалогу представників місцевого самоврядування Сєвєродонецька, Лисичанська, інших громад. Зокрема тих, де вибори були проведені у 2015 та 2019 роках, але вони не були проведені з якихось причин зараз. Хоча ми зовні не бачимо істотних безпекових загроз і розуміємо, що за листом військово-цивільних адміністрацій немає жодних фактів, які б привели до позбавлення конституційних прав громадян. Ми теж повинні це обговорити із залученням представників ВЦА. Тому що треба дивитись правді в очі, є 18 громад, у кожній з яких різна ситуація. І громадянам заборонили брати участь в обранні власного місцевого самоврядування на одній підставі – листа без доводів. Хоча ситуація у кожної з громад абсолютно різна: є дійсно громади, де немає виборців, де ведуться бойові дії досить активно; а є громади, які мають регулярне життя, там відкривають нові об’єкти, покращують інфраструктуру, але вибори провести чомусь не можна», - наголосила вона.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та співголова Робочої групи Андрій Клочко поділився планами Робочої групи щодо дослідження цього питання. За  його словами, ще з осені Комітет має намір виїхати на Донбас для вивчення ситуації з можливістю проведення виборів на місцях, але пандемія коронавірусу вплинула на ці плани.

«Я впевнений, що в найближчі два місяці Комітет виїде. В якому складі – це буде повідомлено додатково. Ми зараз співпрацюємо плідно з військово-цивільними адміністраціями Донецької та Луганської областей. Готується, умовно кажучи, безпековий коридор – можна буде поїхати та подивитися на власні очі тим народним депутатам, які не можуть зрозуміти, що там відбувається. Так само подивимось, яка буде можливість прийняти там певну кількість осіб, тому що це виїзд не просто культурно відпочити, а це саме виїзд в зони дотику з лінією розмежування. Тому ми будемо дивитись, яка група туди поїде, хто погодиться поїхати, і якщо буде бажання у наших партнерів – я впевнений, що ми вас теж запросимо, щоб ви могли скласти своє враження з передової. Тому питання виборів не знімається, але для того, щоб до нього підійти, треба володіти всією повнотою інформації щодо того, що дійсно там відбувається. Де можливо провести вибори – де є затишшя і де яка реальна кількість виборців, тому що на сьогодні у нас цієї інформації немає».

Він зазначив, що Державний реєстр виборців в Україні загальний, і по Донбасу список виборців не оновлювався. Тому немає інформації, яка кількість виборців на сьогодні є на підконтрольній території та здатна прийти проголосувати, тому, на його думку, це не зовсім коректна картина.

Клочко також додав: «Що стосується виборів, то ми багато про це говорили і в робочих групах, і на Комітеті – вибори там потрібні, ми це розуміємо. Але для того, щоб вони відбулися, треба забезпечити безпекові фактори. Для того, щоб люди приходили голосувати так як ми тут з вами – завдяки нашим військовим на Донбасі ми можемо прийти без дула автомата і проголосувати, зробити своє вільне волевиявлення. Яким чином це буде відбуватися на лінії розмежування – сьогодні ніхто не може дати гарантії». Він підсумував, що Комітет виїде і подивиться на ситуацію на місці, а потім за наслідками цієї робочої поїздки Робоча група може зібратися і підсумувати, можливо чи неможливо проводити там виборчі процеси.

Член Центральної виборчої комісії Сергій Постівий також відзначив важливість питання виборів у підконтрольних громадах на Донбасі: «У більшості випадків раніше акцентували увагу щодо критеріїв, але, на нашу думку, це потребує більшої правової визначеності в контексті підстав для прийняття рішень щодо призначення чи непризначення і проведення виборчого процесу. Це теж одне з головних питань, яке більше хвилює Центральну виборчу комісію, оскільки на сьогодні воно більше лежить на нашому органі, але правової визначеності чіткої немає і було б доцільно якось на цьому акцентувати увагу і вирішити дане питання».

Нагадаємо, до складу Робочої групи увійшло понад 80 експертів. У найближчих планах – працювати окремими тематичними мінігрупами, презентувати напрацювання фракціям політичних партій, провести серію публічних заходів. За попереднім планом така робота має тривати близько півріччя, після чого сформовані пропозиції будуть зареєстровані у Верховній Раді в якості законопроєкту із внесенням змін до Виборчого кодексу та інших дотичних законів.

8 серпня 2020 року ЦВК на підставі висновків Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій встановила неможливість проведення перших місцевих виборів у 10 територіальних громадах Донецької області та 8 громадах Луганської області. ОПОРА неодноразово звертала увагу законодавців на відсутність чітких критеріїв для рішення не проводити вибори та можливість одноосібного формування головами ВЦА відповідних висновків. Зокрема, організація пропонувала посилити колегіальний характер процесу підготовки висновку про неможливість проведення виборів на окремих територіях, включаючи його координацію з боку РНБО.

Детальніше про перше засідання Робочої групи читайте за посиланням: https://www.oporaua.org/news/vybory/22880-robocha-grupa-iz-vdoskonalennia-viborchogo-zakonodavstva-planuie-viyizd-na-donbas-shchodo-viboriv-u-18-gromadakh