Одеська обласна організація Комітету виборців України вже давно спостерігає за підготовкою до виборів народних депутатів України, які відбудуться 28 жовтня 2012 року. Що ж цікавого вдалося зафіксувати в агітаційному процесі на теренах Одещини і чи є якісь проблеми з агітацією – відповідь Ви знайдете в цій статті.

Перш за все, потрібно відмітити той факт, що політичні партії та потенційні кандидати в народні депутати фактично почали передвиборчу кампанію задовго до її офіційного старту, що виразилося в агітаційному фальстарті.izbiratel

Здійснення агітаційної діяльності в Одеській області протягом травня-липня 2012 року мало ряд особливостей. Так, найбільш активно агітаційна робота проводилася на півдні і в центрі області, включаючи м. Одесу, а потенційні кандидати в мажоритарних округах здійснювали агітацію більш активно порівняно з партіями - майбутніми суб'єктами виборчого процесу.

Найбільш активно агітацію здійснювали Партія регіонів та «Україна вперед!». Менш активно агітацію проводили «Фронт Змін» і «Батьківщина», КПУ та «УДАР». Для цього вони використовували такі форми агітації як розміщення зовнішньої реклами, проведення агітації в ЗМІ, організація зустрічей із виборцями, масових заходів, а також агітація, яка супроводжувалася наданням виборцям, установам і організаціям матеріальних цінностей, як правило, на безоплатній основі.

Окремо слід сказати про цікаві особливості кампаній різних політичних сил (окрім традиційних масових заходів, розповсюдження листівок і газет та використовування білбордів і сіті-лайтів). Так, Партія регіонів організовувала зустрічі з виборцями в рамках програм "Народний бюджет" і "Народний медогляд" (перша - проведення зустрічей з членами територіальних громад, на яких визначається на що спрямувати кошти місцевого бюджету розвитку, а друга – це диспансеризація населення), які здійснюються за бюджетні кошти, однак супроводжуються партійною символікою і агітаційними матеріалами. Комуністи розгорнули в сільських районах області діяльність мобільно-агітаційних бригад. Партія "Україна-вперед" почала в середині місяця проведення "народного праймеріз" своїх кандидатів. А Об'єднана опозиція зробила більший акцент на проведення великої кількості прес-конференцій.

Проте потенційні кандидати-мажоритарники агітували набагато активніше. До речі, вони й проявилися набагато раніше передбачених законом строку. Для формування позитивного іміджу, а також прихованої або відкритої агітації використовувалися зустрічі з виборцями та розміщення білбордів з приводу різноманітних державних і професійних свят та пам'ятних дат, а також виступи на телебаченні, в друкованих та Інтернет-ЗМІ. В Одесі кандидати також намагалися використовувати місцеві проблеми для підвищення власного іміджу, зокрема, "боролися" за вільний доступ на міські пляжі.

Кандидати від ПР активно використовували для формування позитивного іміджу ще й заходи "Народного бюджету", "Народного медогляду" і збір підписів "за російську мову". А деякі кандидати (наприклад, Юрій Преснов, Олександр Пресман, Геннадій Труханов) намагалися використовувати в своїй агітаційній кампанії тему літнього відпочинку і оздоровлення дітей. Ще два регіонали Юрій Преснов (133 в.о.) та Михайло Яцков (140 в.о.) розміщували свою рекламну продукцію на місцевих маршрутках.

А ось в 133 вибоGoncharenkoMarkovрчому окрузі Ігор Марков (РОДИНА) та Олексій Гончаренко (ПР) навіть розгорнули цілу "війну білбордів" з результатами соцопитувань на свою користь.

Окремо слід сказати і про те, що практично в усіх округах області набула поширення практика здійснення агітації, яка супроводжується поширенням матеріальних цінностей або послуг серед виборців. Хоча така практика має ознаки непрямого підкупу виборців, який прямо заборонений законом про вибори та постановою ЦВК №76, однак здійснення агітації в цій формі не тягло будь-якої юридичної відповідальності, оскільки вона проводилась ще до початку виборчого процесу.

prodaket_DubovogoВзагалі, в мажоритарних округах масова благодійна діяльність потенційних кандидатів, яка має ознаки підкупу виборців, стала трендом виборчої кампанії. Політики організовують роботу благодійних фондів, які переважно працюють на території одного округу, а їхню діяльність масштабно висвітлюють місцеві ЗМІ.

На жаль, в регіоні набула поширення практика залучення посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування до агітаційної діяльності партій і потенційних кандидатів. У першу чергу, мова тут йде про заходи в рамках програм "Народний бюджет" і "Народний медогляд", реалізація яких здійснюються за рахунок бюджетних коштів, однак супроводжується яскраво вираженою агітацією за Партію регіонів. До участі в заходах цих програм активно залучаються державні службовці, посадові особи органів державної влади та місцевого самоврядування.

Крім цього, все частіше в ЗМІ регіону з'являється інформація про скарги працівників бюджетної сфери та сільських голів на політичний тиск з боку керівників вищого рівня в інтересах Партії регіонів. Зокрема, за повідомленнями ЗМІ, один з керівників Ананьївського району викликав до себе сільських голів і вимагав від них вступити в ПР. Головний лікар Кілійського району 19 червня на зборах лікарів району зажадав від них забезпечити голосування своїх сімей і пацієнтів за ПР і забороняв голосувати за інші партії чи кандидатів.

Були помічені випадки перешкоджання здійсненню агітаційної діяльності потенційних суб'єктів виборчого процесу. Так, в смт. Тарутине Одеської області рішенням селищної ради був відібраний рекламний щит, який орендував потенційний опозиційний кандидат в народні депутати Олександр Борняков (депутат облради від БЮТ), оскільки в подальшому «на цьому місці буде розміщена інформація райадміністрації».

Подібний випадок був також в м. Арциз напередодні візиту до міста губернатора області. Тоді за вказівкою керівництва району білборд об'єднаної опозиції був переклеєний на поздоровлення з Днем Конституції. За словами керівника районної організації «Фронту Змін» Ігоря Ладо, йому вже раніше надходили дзвінки з проханням «по-хорошому зняти антиукраїнські білборди».

Крім цього, мали місце факти псування білбордів КПУ під Одесою і об'єднаної опозиції в м. Ізмаїл. В обох випадках звернення політичних сил в міліцію для пошуку вандалів результатів не дали.

Також неприємний інцидент мав місце в тому ж Ізмаїлі, коли 18 липня міський голова Ізмаїла, Андрій Абрамченко, відмовив нардепу від опозиції Сергію Соболєву у наданні міського будинку культури для зустрічі з виборцями. Свою відмову мер мотивував тим, що "технічний персонал будинку культури у відпустці", а тому неможливо забезпечити належне функціонування будівлі для забезпечення заходу нардепа. Втім, за спостереженнями наших активістів в цей період будинок культури функціонував у своєму звичайному режимі.

lapsha_agitacionnajaЩе однією проблемою є зафіксовані випадки використання "чорного піару" як засобу агітації проти певних потенційних кандидатів. Найбільшу кількість таких випадків зафіксовано в м. Одеса (133 в.о., Київський р-н.) і 143 в.о. (центр - м. Ізмаїл). У цих матеріалах подається інформація, яка дискредитує кандидатів як політиків та спрямована створити їм негативний образ в очах виборців. Часто інформація, яка розміщена в подібних листівках, не має підтвердження, а інколи навмисно робиться наче від імені кандидата.

Таким чином, передвиборна агітація на Одещині велась досить активно ще задовго до офіційного початку виборчого процесу. А це дозволяє досить впевнено стверджувати, що найближчим часом ми спостерігатимемо ще більш гостру та цікаву передвиборчу боротьбу. В свою чергу, Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» буде і надалі інформувати про основні тенденції та найбільш цікаві факти цього процесу.


Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.