Після вторгнення рф 24 лютого 2022 року депутати, що представляють Київщину в парламенті, не лише активно долучаються до життя регіону та допомоги його мешканцям, а й продовжують законотворчу діяльність. Сукупно вони стали ініціаторами 76 законодавчих ініціатив.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала роботу депутатів-мажоритарників від Київщини у Верховній Раді України та виявила, як часто вони стають авторами чи співавторами законопроєктів.

Дослідження охоплює період із 24 лютого до 5 липня 2022 року і включає 9 народних депутатів:

Народний депутат

Депутатська фракція/група

Одномандатний виборчий округ

Микола Бабенко

Депутатська група "ДОВІРА"

90

Олег Дунда

Фракція «Слуга народу»

91

Валерій Колюх

Фракція «Слуга народу»

92

Анна Скороход

Депутатська група "Партія ‘За майбутнє’"

93

Олександр Дубінський

Позафракційний

94

Олександр Горобець

Фракція «Слуга народу»

95

Ольга Василевська-Смаглюк

Фракція «Слуга народу»

96

Микола Галушко

Фракція «Слуга народу»

97

Сергій Бунін

Фракція «Слуга народу»

98

 

Кількісні показники долучення до авторства законопроектів

За досліджуваний період 8 із 9 мажоритарників Київщини стали ініціаторами (авторами чи співавторами) законопроєктів, сукупно фігуруючи в цій ролі 92 рази. Єдиний, хто не долучався до цієї діяльності, — Микола Бабенко, обраний в ОВО №90з центром у місті Біла Церква.

Лідером за кількістю ініційованих законопроєктів є обранець ОВО №95 Олександр Горобець, що має 49 зареєстрованих ініціатив. На другому місці за цим показником — Олег Дунда, обраний в ОВО №91, який долучився до 11 ініціатив. Наступниц із 10 проєктами законів — Валерій Колюх з ОВО №92. Своєю чергою, Ольга Василевська-Смаглюк, обрана в ОВО №96, фігурує серед ініціаторів 7 законопроєктів. По 5 ініціатив запропонували Сергій Бунін з ОВО№98 та Микола Галушко з ОВО№97. Анна Скороход, обрана в ОВО№93, долучилася до створення 4 законопроєктів, а її колега з ОВО№94 Олександр Дубінський — лише до 1.

Загалом парламентарі від столичного регіону долучилися до створення 76 законодавчих ініціатив. Серед них в 11 випадках в ініціаторах фігурує більш як один представник Київщини. Так, 6 народних депутатів — Сергій Бунін, Ольга Василевська-Смаглюк, Микола Галушко, Олександр Горобець, Олег Дунда та Валерій Колюх — долучилися до написання законопроекту №7129 “Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо проведення дистанційних засідань Верховної Ради України”. В одному випадку серед ініціаторів законопроєкту були 3 мажоритарники від Київщини — Валерій Колюх, Олександр Горобець та Олег Дунда (№7475 “Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту державного кордону України”). В решті 9 випадків (законопроєкти №7132, №7133, №7198, №7282 №7318-1, №7363, №7364, №7383, №7398) серед ініціаторів поданих законопроектів є не більше 2 представників Київської області. Примітно, що спільно долучалися до законодавчих ініціатив у період, охоплений дослідженням, лише в депутати від «Слуги народу».

Теми ініційованих законопрєектів

Тематично серед цих законопроєктів переважає правова політика — 6 депутатів долучалися до відповідних ініціатив 28 разів. Зокрема, 16 разів це робив Олександр Горобець, 4 рази — Микола Галушко, 3 рази — Олег Дунда, 2 рази — Ольга Василевська, по 1 разу — Сергій Бунін, Анна Скороход та Валерій Колюх.

На другому місці — економічна політика, до розвитку якої також долучилися 6 депутатів (7 разів — Олександр Горобець, 5 разів — Ольга Василевська-Смаглюк, по 3 рази — Сергій Бунін та Олег Дунда, 2 рази — Валерій Колюх, 1 раз — Анна Скороход, сумарно — 21 раз).

Ще 12 разів мажоритарники Київщини подавали законопроєкти у сфері безпеки й оборони. Як і в попередніх випадках, до цього напрямку долучилися 6 депутатів: 5 разів — Олександр Горобець, 3 рази — Валерій Колюх, по 1 разу — Микола Галушко, Олександр Дубінський, Олег Дунда та Анна Скороход.

Такий самий показник у 12 долучень має тема галузевого розвитку. Тут серед ініціаторів є чотири депутати від Київської області: 9 разів — Олександр Горобець, по 1 разу — Сергій Бунін, Анна Скороход та Валерій Колюх.

До державного будівництва мажоритарники Київщини зверталися 10 разів. Загалом відповідні ініціативи реєстрували 3 депутати: 5 разів — Олександр Горобець, 4 рази — Олег Дунда та 1 раз —Валерій Колюх.

Два депутати загалом 6 разів фігурують серед ініціаторів законопроектів за напрямом соціальної політики: 5 разів — Олександр Горобець, 1 раз — Валерій Колюх.

Ці ж два праламентарі тричі долучилися до законопроєктів за напрямом гуманітарна політика, 2 рази це зробив Олександр Горобець, а ще 1 — Валерій Колюх.

Результативність ухвалення ініційованих законопроєктів

З усіх законодавчих ініціатив, до яких долучилися парламентарі від Київської області з моменту вторгнення рф, 13 уже підписані Президентом і стали законами. 31 законопроєкт наразі опрацьовують у профільних комітетах. 17 ініціатив очікують розгляду. 6 законопроєктів готуються на друге читання, 3 передали на підпис Президенту, 2 заслухано та знято з розгляду, а ще 2 знято з розгляду без заслуховування. Врешті, 1 ініціатива відхилена і знята з розгляду, 1 не включена до порядку денного.