Понад два з половиною місяці минуло від початку повномасштабного вторгнення російської федерації в  Україну. Київська область стала одним із регіонів, що прийняли на себе перший удар ворога та заплатили за це страшну ціну. Однак протягом цього часу країна продовжувала функціонувати, а влада — працювати. ОПОРА дослідила в публічних джерелах, чим із 24 лютого займаються народні обранці-мажоритарники в округах Київщини.

Насамперед нагадаємо, що Київську область у парламенті представляють 9 депутатів, обраних в одномандатних виборчих округах. Усі вони після російського вторгнення 24 лютого 2022 року залишилися в Україні і продовжують працювати у стінах Верховної Ради. Частина депутатів долучилися до волонтерської діяльності. Для того, щоб дізнатися, чим займаються парламентарі від Київщини під час воєнного стану, ми промоніторили їхні профілі у Facebook та інших соціальних  мережах.

Микола Бабенко — народний депутат, обраний в ОВО №90, куди входить місто Біла Церква, від політичної партії «Біла Церква разом». Він є членом  депутатської групи «Довіра». З початку вторгнення і орієнтовно до середини березня 2022 року Микола Бабенко публікував щоденні відеозвернення до мешканців свого виборчого округу, в яких розповідав про загальну ситуацію в місті Біла Церква та про перебіг справ в Україні й Київській області зокрема. Крім того, депутат ретранслював усі соціально важливі повідомлення ВЦА — зокрема, про посилену комендантську годину й інші обмеження, аби донести цю інформацію до якомога ширшого кола людей. Додатково парламентар поширює контент із корисними порадами, посиланнями на можливість отримати психологічну підтримку та оголошення про те, де всі, хто цього потребує, можуть отримати гуманітарну допомогу у Білій Церкві. З другої половини березня Микола Бабенко дещо знизив свою активність у форматі відеозвернень і додав до них повідомлення про те, як працює парламент та які рішення ухвалюють у стінах ВРУ.

Олег Дунда балотувався від партії «Слуга народу». Нині він входить до однойменної фракції у парламенті, де представляє ОВО №91, куди належить Фастівський район Київської області. Частина цього району з кінця лютого до початку квітня 2022 року перебувала під ворожою окупацією. Від початку повномасштабного вторгнення рф, народний обранець веде активну медійну діяльність, а також регулярно працює у парламенті, про що інформує на своїй сторінці у Facebook. Зокрема, після кожного пленарного засідання він тезово описує основні результати роботи депутатів. Крім того, Олег Дунда неодноразово брав участь у телевізійних ефірах, в тому числі на спільному телемарафоні #UAразом, опісля так само публікуючи їх на своїй сторінці.

Щодо роботи в окрузі, то, як зазначає сам депутат у соцмережах, уже протягом першого місяця повномасштабної війни він організовував гуманітарну допомогу, зелені коридори, евакуацію мешканців. Також парламентар відвідував деокуповані території свого округу задля оцінки збитків, завданих окупантами та, відповідно, планування подальших відновлювальних робіт.

Валерій Колюх обраний в ОВО №92 від партії «Слуга народу», членом фракції якої він зараз є у парламенті. Його округ включає в себе Білоцерківський район Київської області, який порівняно безпечно пережив перші місяці вторгнення росії. На своїй сторінці у Facebook депутат періодично повідомляє про роботу в стінах парламенту. В цих дописах він резюмує ухвалені рішення та сповіщає, хто з іноземних політиків виступив зі зверненнями на підтримку народу України.

Анна Скороход пройшла до парламенту від «Слуги народу», однак нині є членкинею депутатської групи «Партія “За майбутнє”». ОВО №93, звідки балотувалася депутатка, включає Обухівський район та місто Переяслав. Ситуація на цій території від початку повномасштабного вторгнення рф доволі безпечна, однак сюди приїхало дуже багато внутрішньо переміщених осіб. Свою діяльність у воєнний час Анна Скороход активно не висвітлює. Однак на своїй  Facebook-сторінці вона поширює соціально важливу інформацію — як отримати компенсацію переселенцям і тим, хто надає їм прихисток, пам’ятки органам місцевого самоврядування, зведення від Генштабу тощо. Також депутатка відвідувала пленарні засідання ВР.У  На початку повномасштабного вторгнення народна обраниця організовувала та надавала гуманітарну допомогу.  У перші дні війни Анна Скороход опублікувала спільне відеозвернення із депутатом від ОВО №97 Миколою Галушком, де закликала українців вірити у перемогу і захищати свій дім. Крім цього, депутатка підтримує й українську культуру, активно закликаючи вболівати за Kalush Orchestra на «Євробаченні-2022».

Олександр Дубінський — нині позафракційний депутат, обраний до парламенту як представник партії «Слуга народу» в ОВО №94. Центр цього округу розташований у місті Васильків, яке зазнало важких боїв на початку вторгнення, коли окупанти хотіли встановити контроль над місцевим летовищем. Facebook-сторінки, які депутат використовував раніше, нині недоступні, а основну комунікацію з аудиторією він проводить через власні канали у Telegram та YouTube — адже ще до того, як стати парламентарем, Олександр Дубінський був представником медіа. Обидва джерела комунікації регулярно наповнюються свіжим контентом зі зверненнями парламентаря та інформацією про хід війни. Від початку російського вторгнення Олександр Дубінський став одним зі співзасновників ініціативи «Медіаоборона»,  спрямованої на збір даних від населення про переміщення ворожої техніки. Пізніше під егідою ініціативи розпочався волонтерський рух та проєкт «Повернись додому», що працює над відновленням зруйнованих будинків та інфраструктурних об'єктів у Київській області.

Олександр Горобець обраний до ВРУ від партії «Слуга народу», яку нині він і представляє у парламенті, в ОВО №95, що включає місто Ірпінь та частину населених пунктів Києво-Святошинського району. Ірпінь перебував під окупацією військ загарбників із кінця лютого до 8 березня. Про свою діяльність під час війни, допомогу і роботу в окрузі на деокупованих територіях Олександр Горобець активно інформує на своїй Facebook-сторінці. За результатами нашого моніторингу можна виокремити кілька напрямків діяльності народного обранця: гуманітарна допомога для військових та цивільних, зокрема евакуйованих із небезпечних територій,  робота у парламенті з подальшим медіависвітленням результатів депутатських засідань та загальне активне інформування читачів, приміром, підсумки днів війни, списки гуманітарних коридорів для евакуації цивільного населення тощо. Крім цього, депутат брав участь в евакуації населення та разом з іншими представниками влади відвідував деокуповані території Київщини. 

Ольга Василевська-Смаглюк — депутатка від ОВО №96, територія якого була майже повністю окупована понад місяць: Буча, Іванків, Славутич, Бородянка та десятки інших міст і містечок, трагедія яких нині сколихнула весь цивілізований світ. Парламентарка входить до президентської фракції «Слуга народу», від партії якої вона балотувалася на виборах. З початку вторгнення депутатка активно допомагала евакуйовувати населення з окупованих територій, організовувала транспорт і поселяла людей, неодноразово допомагала з гуманітарними вантажами. Крім того, Ольга Василевська-Смаглюк брала участь у переговорах про міжнародну підтримку для постраждалих територій. Після деокупації та відступу ворога з території Київщини депутатка паралельно з законотворчою діяльністю продовжила свою роботу в окрузі. Вона допомагала з відновленням зв’язку, забезпечуючи громади терміналами Starlink. Також вона висвітлює страшні події окупації для світової спільноти, даючи інтерв’ю міжнародним виданням, продовжує збирати гуманітарну допомогу та особисто зустрічає в окрузі міжнародних гостей.

Микола Галушко — депутат від  партії «Слуга народу», обраний в ОВО №97 (міста Березань і Бровари, а також Баришівський район та частина Броварського району). Свою діяльність під час війни у Facebook народний обранець не висвітлює. На початку повномасштабного вторгнення рф, 28 лютого,  депутат разом зі своєю колегою Анною Скороход записав спільне відеозвернення до виборців. Також Микола Галушко відвідував і пленарні засідання Верховної Ради.

Сергій Бунін — парламентар, обраний в ОВО №98 від партії «Слуга народу». Територія цього округу включає у себе місто Бориспіль, а також Бориспільський, Згурівський, Переяслав-Хмельницький, Яготинський райони та  частину Броварського. Як сам він писав на своїй Facebook-сторінці, робота народного депутата під час воєнного стану —це позачергові засідання, де оперативно обговорюють та ухвалюють актуальні для всієї країни законопроєкти, а також постійний  зв’язок і співпраця з представниками влади й місцевого самоврядування.  На своїй сторінці у Facebook Сергій Бунін переважно повідомляє про відвідування засідань Верховної Ради та прийняті рішення, а також про організацію гуманітарної допомоги.