23 червня Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо невідкладного надання Україні й Молдові статусу кандидата в члени Європейського Союзу. "За" проголосували 515 депутатів, "проти" — 40, утрималися — 25. Про це йдеться в опублікованому на сайті Європарламенту протоколі голосування. Відповідне рішення підтримала і Європейська рада.

Найбільший рівень підтримки щодо надання статусу кандидата в члени ЄС серед депутатів різних країн продемонстрували Польща — 92%, Португалія — 86%, Люксембург, Мальта та Італія — 83%, Румунія — 82% та Бельгія — 81%. Натомість найменше Україну підтримали Франція — 52% та Латвія — 38%. 

Детальніше можна переглянути на інтерактивній мапі

Варто відзначити, що 20% французьких депутатів у Європарламенті взагалі проголосували “проти”. Разом із Австрією (16%) та Ірландією (15%) — це найбільші показники непідтримки України в цьому контексті.

Найбільше у відсотковому відношенні утрималися представники Кіпру — 33% (2 з 6 депутатів).

Серед латвійських депутатів, які загалом продемонстрували найнижчий відсоток підтримки рішення, не голосували за надання Україні статусу кандидата на членство наступні парламентарі:

  • Сандра Калнієте (Sandra KALNIETE, партія “VIENOTĪBA”);
  • Даче Мельбарде (Dace MELBĀRDE, партія “Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" — “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK");
  • Інесе Вайдере (Inese VAIDERE, партія "VIENOTĪBA");
  • Тетяна Жданока (Tatjana ŽDANOKA, партія “Latvijas Krievu savienība”);
  • Робертс Зіле (Roberts ZĪLE, партія “Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" — "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK").

Також Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, як різні партії підтримали Україну в наданні їй статусу кандидата в члени ЄС. Найбільше нас підтримували Зелені/Європейський вільний альянс — 87%, Альянс лібералів та демократів за Європу (Група оновленої Європи) — 84%, Європейська народна партія — 83%, Прогресивний альянс соціалістів і демократів — 81% та Європейські консерватори та реформісти — 73%.

Натомість члени Групи ідентичності та демократії продемонстрували підтримку лише на рівні 31%. 45% представників цієї групи у Європарламенті проголосували “проти”. Також “проти” проголосували 14% незалежних парламентарів та 13% членів фракції “Європейські об'єднані ліві/Ліво-зелені Півночі”.

Загалом серед тих, хто голосував проти, представники таких політичних груп та країн:

  • Група ідентичності та демократії: Австрія (3 особи), Бельгія (2 особи), Італія (1 особа), Нідерланди (1 особа), Німеччина (7 осіб), Франції (14 осіб), Чехія (1 особа);
  • Ліва група в Європарламенті: Ірландія (2 особи), Німеччина (1 особа), Португалія (2 особи);
  • члени Європарламенту без групи з таких країн: Греція (2 особи), Словаччина (1 особа), Франція (2 особи), Хорватія (1 особа).

З-поміж 25 депутатів, які утрималися, є представники таких політичних груп: Група європейських консерваторів і реформістів, Група ідентичності та демократії, Група європейської народної партії (Християнські демократи), Ліва група в Європарламенті, Група Зелених/Європейський вільний альянс та члени Європарламенту без групи.

Натомість 515 депутатів Європарламенту проголосували за надання Україні статусу кандидата в члени ЄС. Голоси "за" віддали представники таких груп: Група європейських консерваторів і реформістів, Група ідентичності та демократії, Група європейської народної партії (Християнські демократи), Група оновленої Європи, Група прогресивного альянсу соціалістів і демократів у Європарламенті, Ліва група в Європарламенті, Група Зелених/Європейський вільний альянс та члени Європарламенту без групи.

Загалом у голосуванні за це питання взяли участь 580 депутатів Європарламенту.

Нагадаємо, що Європейський парламент складається з 705 депутатів, обраних у 27 державах-членах розширеного Європейського Союзу. З 1979 року депутати Європарламенту обираються прямим загальним голосуванням на п’ятирічний період. Усі депутати належать до таких політичних груп: Група європейської народної партії (Християнські демократи) (Group of the European People's Party (Christian Democrats), Група прогресивного альянсу соціалістів і демократів у Європарламенті (Group of the Progressive Alliance of Socialists and Democrats in the European Parliament), Група оновленої Європи (Renew Europe Group), Група Зелених/Європейський вільний альянс (Group of the Greens/European Free Alliance), Група ідентичності та демократії (Identity and Democracy Group), Група європейських консерваторів і реформістів (European Conservatives and Reformists Group), Ліва група в Європарламенті — GUE/NGL (The Left group in the European Parliament — GUE/NGL) та члени Європарламенту без групи (Non-attached Members).