Президент Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді надати начальнику Чернігівської міської військової адміністрації повноваження Чернігівської міської ради, її виконавчого комітету і Чернігівського міського голови. Про це йдеться у проєкті постанови №9055, зареєстрованому у Раді 23 лютого.

Однак за оцінкою юристів Громадянської мережі ОПОРА, будь-які рішення про дострокове припинення або “передачу” повноважень органів місцевого самоврядування до інших структур повинні бути обґрунтованими та відповідати принципу верховенства права.

Держава може контролювати діяльність ОМС, в тому числі, якщо це потрібно для протидії агресії в умовах воєнного стану. Водночас заходи, які вона використовує, мають бути співмірними та не обмежувати право жителів громади на місцеве самоврядування.

Наприкінці 2022 року міського голову Чернігова Владислава Атрошенка  позбавили права обіймати цю посаду строком на 1 рік (рішення Яворівського районного суду Львівської області). Апеляція залишила таку санкцію без змін.

Відповідно до закону “Про місцеве самоврядування в Україні” повноваження міського голови Чернігова перейшли до секретаря міської ради Олександра Ломаки. За законодавством, секретар не пізніш як на п'ятнадцятий день повинен був звернутися до Верховної Ради з клопотанням щодо призначення позачергових виборів міського голови. Водночас в умовах воєнного стану вибори проводити не можна. 

Натомість 7 лютого 2023 року була утворена Чернігівська міська військова адміністрація. Однак у відповідному указі Президента не зазначені підстави та причини для її утворення.

За нормами Закону “Про правовий режим воєнного стану” тимчасові державні органи — військові адміністрації (ВА) утворюють у межах громад, де місцеві ради та/або їхні виконавчі органи, та/або  голови не здійснюють покладених на них Конституцією та законами України повноважень.

У коментарі ОПОРІ народний депутат України, член комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін розповів: “Призупинення повноважень Владислава Атрошенка як міського голови Чернігова відбулося на підставі судового рішення. Це окрема гілка влади, тому важко коментувати, наскільки це рішення правильне чи неправильне. Рішення про створення ВА  це інструмент, як запобігти втраті сталості управління територією, близькою від державного кордону як з Росією, так і з Республікою Білорусь, яка вже зазнавала ворожого вторгнення. Це намір держави зберегти дієздатність цієї території”.

Пов’язавши норми Закону “Про місцеве самоврядування в Україні” та Закону “Про правовий режим воєнного стану” як одну з підстав утворення ВА у Чергнігові доцільно розглядати саме невиконання повноважень секретарем міської ради.

А тому ОПОРА вважає, що в Указах Президента доцільно чітко зазначити підстави та обґрунтування утворення ВА. У випадку Чернігова — конкретні факти невиконання міською радою, її виконавчими органами або секретарем міської ради покладених на них Конституцією і Законами обов’язків. 

21 лютого на сайті Чернігівської міської ради з’явилася інформація про “ініціативу окремих політиків наділити Постановою Верховної Ради створену адміністрацію повноваженнями міської ради та її виконавчого комітету“, а за два дні в парламенті зареєстрували Проєкт Постанови про здійснення начальником Чернігівської міської військової адміністрації Чернігівського району Чернігівської області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану"

Ні в проєкті Постанови, ні в супровідних документах до неї не наведено конкретних фактів, які б доводили необхідність “передачі” повноважень міської ради, її виконавчого комітету та міського голови до начальника ВА та свідчили б про невиконання або неналежне виконання своїх повноважень Чернігівською міською радою.

Незважаючи на те, що Закон “Про правовий режим воєнного стану” уповноважує Верховну Раду приймати за поданням Президента рішення про так звану “передачу” повноважень, ОПОРА звертає увагу, що місцеве самоврядування є засадою конституційного ладу України, адже депутати міської ради та міський голова наділені представницькими мандатами.

А відповідно до Рішення Конституційного Суду України в контексті питання прийняття рішення про призначення позачергових виборів висловив юридичну позицію: “тільки через волевиявлення виборців, а не за рішенням Верховної Ради України припиняються повноваження відповідної ради чи сільського, селищного, міського голови”.

ОПОРА застерігає, що необгрунтована і вибіркова передача повноважень органів місцевого самоврядування до військових адміністрацій або їх начальників може сприйматися суспільством як порушення права на місцеве самоврядування або інструмент політичної боротьби.

Читайте також: Юридичний аналіз підстав утворення військової адміністрації в Чернігові, а також можливого “передання” її начальнику повноважень міськради, виконкому або міського голови