У перші тижні війни бізнес-середовище, громадський сектор та представники Івано-Франківської міської адміністрації об’єднали зусилля для підтримки Збройних Сил України. Згодом підприємці спільно з містом почали роботу над тим, щоб систематизувати процес релокації бізнесу з інших регіонів, створити умови для такої релокації та сприяти соціокультурній інтеграції людей, які через війну опинились на Івано-Франківщині.

Про перспективні напрямки економіки області, а також про те, як релокований бізнес може отримати підтримку, розповів ОПОРІ засновник та керівник Промприлад. Реновація Юрій Филюк. 

Промприлад.Реновація — інноваційний центр, створений на базі старого заводу в Івано-Франківську. Він працює на перетині чотирьох напрямків розвитку регіону: нової економіки та урбаністики, сучасного мистецтва та освіти. Це проект зі сфери імпакт-інвестування, де інвестори вкладають в соціальний вплив на регіон та повертають свої інвестиції у вигляді дивідендів. 

Як змінилися ваші бізнес та благодійна діяльність після 24 лютого 2022 року? 

З 24 лютого на базі Промприладу об’єднались бізнеси, громадські, благодійні організації, представники міської ради та спільно створили ініціативу Save Ukraine Now.  Збір коштів був спрямований на закупівлю всього необхідного для ЗСУ і територіальної оборони нашої області. Втім, уже на третій тиждень війни ми зрозуміли, що потрібно також допомагати економіці. Адже захід України — є економічним тилом. , Нашим завданням було систематизувати процес релокації підприємств. Так, спільно з партнерами запустили ініціативу “Save Business Now”, яка сприяла в релокації понад 50 компаній. Також ми налагодили комунікацію між релокованими бізнесами, створили чат в телеграмі, який об’єднав понад 500 підприємців. -, Провели десятки освітніх та нетворкінгових подій і продовжуємо надавати послуги консалтингу та ділитись грантовими можливостями. 

Разом з тим, ми прийняли рішення продовжити будівництво Промприлад.Реновація. Логіка дуже проста: що більше ми створимо необхідної інфраструктури, то більше зможемо допомогти економіці та бізнесу, який релокувався через війну. Ми були заздалегідь готові до відключень електроенергії (маємо генератори і стабільний інтернет) та бачимо, що у людей є величезна потреба в таких хабах, як наш. 

Дайте декілька порад підприємцям місцевим та релокованим щодо пошуку грантової підтримки.

Можна звертатися на гарячу лінію “Save Business Now”, де ми моніторимо всі поточні програми. У нас є позитивна практика залучення грантових коштів для малого і мікробізнесу для перезапуску. Наші експерти допомагають бізнесу у пошуку грантової підтримки, а також консультують щодо фінансів та маркетингу. 

Ви берете участь у розробці стратегії міста Івано-Франківська. Опишіть загально її основні положення. Чим вона буде відрізнятись від попередніх стратегічних документів? 

Цю стратегію не може формувати один стейкхолдер (міська рада) — її створюють міжсекторально представники органів влади, громадянського суспільства та бізнесу. Для розробки нової стратегії потрібно пропрацювати, прорефлексувати різні сценарії розвитку. Всі ключові стейкхолдери мають мати солідарність щодо основних положень стратегії. 

Після обговорення буде сформовано основний документ, за який голосуватиме міська рада. Після цього мають відбутися певні кроки з боку влади — відображення стратегії у статтях міського бюджету. З боку бізнесу та громадянського суспільства будуть створені свої дорожні карти. 

Процес підготовки цієї стратегії розпочався взимку 2021 року і через масштабне вторгнення дещо загальмувався, але зараз набирає нових обертів. Зокрема, було проведено кілька блоків досліджень, у розрізі результатів яких зараз і триває робота.  Водночас нам важливо запустити дискусію про те, яким ми хочемо бачити Івано-Франківськ.

Назвіть перспективні напрямки економіки в Івано-Франківську.

Спільно з партнерами, наша команда аналізувала макроекономіку регіону і визначили перспективні сектори. На першому місці — сільське господарство, далі — фуд-тех, ІТ, дизайн, деревообробка, зелена енергетика. Можуть бути й інші. Все, що я назвав, — це сектори нової економіки з прив’язкою до людського потенціалу і з перспективою активізації. Ну і, звісно, розвиток туризму, рекреації, рекреаційної медицини.