З початку воєнного стану паспортні послуги стали найпопулярнішими у Рівненському ЦНАПі. Також мешканці громади активно користуються можливістю отримати компенсацію витрат за тимчасове розміщення вимушено переміщених осіб – тільки через ЦНАП станом на 22 грудня було зареєстровано 2585 заяв. Про виклики повномасштабної війни у роботі ЦНАПу та стратегічне бачення роботи новоствореного Департаменту цифрової трансформації та забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міської ради ОПОРА поспілкувалася із його директоркою Євгенією Курсик.

«Через воєнний стан органи  влади та місцевого самоврядування мають чимало викликів як сервісного характеру, так і емоційно-морального, бо люди у зв’язку з цими подіями мають багато болю», – каже Євгенія Курсик.

Та додає, що головні принципи роботи центру – це клієнтоорієнтованість та сервіс-орієнтованість, саме тому у ЦНАПі ставлять вимогу до своїх працівників з розумінням та повагою ставитися до людей.


Фото - Центр надання адміністративних послуг у місті Рівному

Зараз Рівненський ЦНАП може надавати 287 адміністративних послуг відповідно до Рішення міської ради від 20.10.2022 року. Проте їх кількість постійно змінюється. Наприклад, коли Державна служба України з питань праці зупиняє надання певних послуг, то повідомляє ЦНАП, і він призупиняє прийом документів. Такі зміни у роботі суб’єктів надання адмінпослуг відбуваються регулярно. 

«Найбільш популярними послугами з початку воєнного стану були паспортні – видача паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Також був значний запит на видачу витягу з реєстру територіальної громади, реєстрацію місця проживання, отримання компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, виплата допомоги на проживання внутрішньо переміщених осіб, призначення державної допомоги дітям із сім’ями», – каже посадовиця.

Внутрішньо переміщені особи не звільнені від сплати мита за виготовлення паспортних документів. Якщо навесні ще траплялися ситуації, що люди не мали коштів для того, аби оплатити такі документи, то зараз таких випадків немає. Тому зараз потреби звільняти людей від сплати мита рішенням Рівнеради Євгенія Курсик не бачить.

На початку повномасштабного вторгнення ЦНАП і Департамент соціальної політики узгодили, що взяття на облік людей як внутрішньо переміщених осіб та виплата допомоги на проживання буде здійснюватися у приміщенні ЦНАПу. Прийом документів та консультації таким людям надають працівники Департаменту соціальної політики, які мають доступ до відповідних реєстрів, тож цей процес, як розповідає Євгенія Курсик, відбувається доволі швидко і додає, що внутрішньо переміщені особи продовжують звертатися у ЦНАП для отримання послуг, але такого напливу як навесні  та влітку немає. Для зручності працює електронна черга.

За словами директорки, рівняни досить активно користуються можливістю отримати компенсацію витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб. Через ЦНАП станом на 22 грудня 2022 року було зареєстровано 2585 заяв. Однак ця цифра не є вичерпною, бо документи для отримання компенсації, окрім ЦНАПУ приймає ще і Відділ по обліку і розподілу житла виконавчого комітету Рівненської міської ради.

Щодо реєстрації бізнесу, то за 2022 рік ЦНАП надав 1217 послуг у сфері реєстрації юридичних осіб, 3273 – у сфері реєстрації фізичних осіб-підприємців. Ще 78 – у сфері реєстрації благодійних організацій.

«Разом із консультаціями за неповний 2022 рік ЦНАП надав 4942 послуги у сфері реєстрації бізнесу. Для порівняння у 2021 році таких послуг було надано 5093. Можна зробити висновок, що в умовах воєнного стану бізнес працює і розвивається попри обставини, що не може не радувати»? – резюмує посадовиця.

Рівненський ЦНАП має три віддалені робочі місця – у ТРЦ «Happy Mall», Златі Плазі та Квасилові, але третє ще не запрацювало повноцінно через ремонтні роботи, наразі там видаються тільки довідки про реєстрацію місця проживання. Віддалені робочі місця не тільки зменшують наплив у центральне відділення ЦНАПУ, але й дозволяють людині швидше отримати послугу, адже для цього треба менше очікувати у черзі, каже Євгенія Курсик.  Якраз два місяці тому ЦНАП відкрив віддалене робоче місце у ТРЦ «Happy Mall», і станом на 21 грудня відділенням вже було надано 1518 адміністративних послуг. 

«Відділення дуже зручне для рівнян, які проживають у цьому спальному районі, там багато молодих сімей. Найчастіше у відділенні замовляють послуги реєстрації місця проживання, інтегровані послуги по реєстрації дітей та оформленні допомоги», –  зазначає Євгенія Курсик.

Посадовиця каже, що Міністерство цифрової трансформації націлює на те, що віддалені робочі місця – це зручно, тож рекомендують працювати над розширенням їх мережі. У громаді діє робоча група щодо віддалених робочих місць, визначені центри, де їх варто створювати і є бачення керівництва міста щодо цього. Проте зараз виникають складнощі із облаштуванням і налагодженням їх роботи, наданням ними додаткових послуг, адже є обмеження у фінансуванні капітальних видатків. І це теж – виклик.

Сподівається, що у 2023 році таки зможе запрацювати відділ МВС у ЦНАПі, де можна буде отримати послуги, пов’язані із водійським посвідченням та реєстрацією транспортних засобів. Наразі ЦНАП не може їх надавати через застаріле обладнання, а тому очікує його заміни. Зараз це питання заміни вирішується Міністерством цифрової трансформації спільно з Міністерством внутрішніх справ.

«Ще одним викликом у роботі стала процедура реорганізації і утворення нового Департаменту цифрової трансформації та забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міської ради. Наразі процедура майже завершена, у Департамент переведені всі працівники, тож він зможе розпочати роботу. Одне із стратегічних завдань для нього – електронний документообіг, але для цього треба створити певні умови. Є й інші плани», – каже Євгенія Курсик.

Саме зараз Рівненський ЦНАП працює над запровадженням проєкту «Адмінсервіс «Ветеран». Завдяки цьому у режимі «єдиного вікна» ветерани зможуть у пришвидшеному порядку отримати інформацію та послуги. Вирішили, що для цього буде виділене окреме робоче місце у ЦНАПі і вже придумали йому назву «4.5.0», що мовою військових означає «Все окей». Це буде такий інформаційно-аналітичний центр для ветеранів, де вони зможуть отримати великий спектр інформації щодо своїх прав та повноважень. Конкретний перелік послуг, які будуть надавати там, зараз у процесі розробки, тому детальніше про це обіцяли розповісти згодом.

«Намагаємося долати виклики, бути корисними для людей і сподіваємося на те, що у наступному році можна буде працювати у менш стресовому режимі. Будемо працювати над віддаленими робочими місцями, збільшувати кількість надання послуг у віддалених робочих місцях та загалом розширювати перелік послуг, які надаємо», – підсумовує Євгенія Курсик.

Довідково: 

Проєкт «Промоція соціальної згуртованості у громадах та посилення демократичних цінностей» реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED). Його мета на локальному рівні – допомогти місцевому самоврядуванню напрацювати якісні рішення для розв’язання конкретних проблем, які виникли під час та після війни, а також забезпечення належних умов для кожного мешканця громади. Проєкт спрямований на підвищення соціальної єдності, посилення впливу громадянського суспільства на місцевому рівні та залучення неурядового сектору до подолання наслідків війни. На цьому етапі проєкт реалізовується у трьох цільових громадах (Івано-Франківськ, Львів, Рівне).