Війна вплинула на бізнес як в Івано-Франківську, так і у всій країні. Івано-Франківщина — тилова область, і найперше, що вона має забезпечувати, — це робота економіки і допомога тим, хто перебуває на передових позиціях. 

ОПОРА поспілкувалася з виконавчим директором Бізнес-асоціації Івано-Франківська Едуардом Велікановим про виклики, які постали перед бізнесом після повномасштабного вторгнення, розвиток бізнес-середовища, можливість створення індустріальних парків. Детальніше про це — у матеріалі ОПОРИ.

Бізнес-асоціація Івано-Франківська – це об'єднання підприємців задля пошуку консенсусу між владою, бізнесом та громадою, а також ствопення можливостей для розвитку Івано-Франківської громади. 

Бізнес-асоціація створена 18 лютого 2022 року. Наразі до неї входять близько 50 підприємств, які працюють у різних галузях –  енергетика, будівництво, промисловість, ІТ тощо. Об'єднання продовжує зростати — щомісяця до нього долучаються 2-3 нові члени.

Наразі Асоціація працює за 6 напрямками: загальний (стратегія розвитку міста Івано-Франківськ); інвестиції та індустріальні парки; права, підтримка і захист; освіта та просвіта; організація роботи та налагодження партнерств. За кожним із напрямків закріплений координатор із членів правління.

ОПОРА: З якими викликами, пов`язаними з повномасштабним вторгненням росії, зіткнувся бізнес Івано-Франківська? 

Едуард Веліканов: Івано-Франківська область — тилова. Тому найперше, що вона має забезпечувати, — це постійна робота в тилу і допомога на передових позиціях. Це, в тому числі, робота бізнесу для сплати податків, а тим самим — допомога державі.

Звісно, потрібно платити податки, але є питання, актуальне наразі є по всій Україні — бізнес зіштовхнувся з блокуванням податкових накладних. В цьому ми обстоюємо позицію бізнесу.

Також варто зазначити, що члени Бізнес-асоціації долучалися до волонтерського руху з початку війни та продовжують длпомагати ЗСУ дотепер.

Метою діяльності Асоціації є комунікація між бізнесом, владою та громадою. Як ви бачите цю комунікацію і як вона може вам полегшити роботу бізнесу на Прикарпатті?

Після стратегічної сесії в квітні ми зрозуміли, що потрібна аналітика бізнес середовища Івано-Франківська, щоб зрозуміти, які ж є виклики, ризики і можливості в спільноті. 

Міському голові Івано-Франківська ми презентували SWOT-аналіз бізнес-середовища Івано-Франківська. Опісля був підписаний Меморандум з міським виконавчим комітетом щодо створення робочих груп за кількома напрямками: стратегічний розвиток міста; створення індустріального парку тощо.

Ці робочі групи мають складатися з фахівців міськвиконкому і експертів Бізнес-асоціації в певному напрямку. В членів асоціації є багато фахівців у своїх сферах. Між бізнесом і міською владою має бути синергія і підсилення одне одного, аби в результаті ми розвивали місто та покращували добробут населення. 

Як Бізнес-асоціація бачить створення індустріального парку в Івано-Франківську?

Бізнес-асоціація вважає питання індустріального парку одним із найдієвіших інструментів для підвищення інвестиційної спроможності Івано-Франківська. Однак у нас виникло питання — у що вкладати. Наразі є чотири пріоритетні ділянки. 

На робочій групі в програмі інвестицій ми постійно актуалізуємо питання індустріального парку. Ми розробляли концепцію і стратегію парку, обговорювали, хто має бути його резидентами. До цієї групи входять вже 13 членів Бізнес-асоціації, які зацікавлені в розвитку громади. 

На зустрічі з мером ми підняли питання про те, у якій власності має бути такий парк — комунальній чи приватній. Він наголосив на тому, що це не важливо, адже місто все одно зацікавлене в тому, щоб зробити там велику кількість робочих місць і тим самим наповнювати бюджет через ПДФО. Тому нині розглядаємо різні моделі. 

Процес створення індустріального парку може тривати не пів року, оскільки він потребує великих коштів і часу — для аналізу стану, проведення розрахунків тощо. 

До вашої асоціації вже приєдналися представники релокованого бізнесу з інших регіонів?

Поки що ні. Це відкрите питання. Крім того, переважна більшість релокованих підприємств — близько 70% — не змінюють місця своєї реєстрації, тобто всі податки йдуть не сюди, не в цю громаду. Таке питання часто піднімає головне управління ДФС в області. Податківці працюють над цією проблемою.

Довідково: Проєкт “Промоція соціальної згуртованості у громадах та посилення демократичних цінностей” реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED). Його мета на локальному рівні — допомогти місцевому самоврядуванню напрацювати якісні рішення для розв’язання конкретних проблем, які виникли під час та після війни, а також забезпечення належних умов для кожного мешканця громади. Проєкт спрямований на підвищення соціальної єдності, посилення впливу громадянського суспільства на місцевому рівні та залучення неурядового сектору до подолання наслідків війни. На цьому етапі проєкт реалізовується у трьох цільових громадах (Івано-Франківськ, Львів, Рівне).