Ультраправі користувачі Твіттеру, поширюючи мову ворожнечі та теорії змов, приносять платформі мільйони доларів прибутку завдяки рекламі.

Відновлені Ілоном Маском наприкінці листопада 2022 року 10 облікових записів Twitter, які були заблоковані на платформі раніше, вже залучили достатню кількість аудиторії та охоплень, що принесе їм 19 мільйонів доларів щорічного прибутку від реклами. До цього висновку дійшла некомерційна організація Центр протидії цифровій ненависті (The Center for Countering Digital Hate).

Центр, що займається протидією висловлюванню ненависті в Інтернеті, зазначає, що ці 10 акаунтів входять до тих сотень облікових записів, яким Маск оголосив “амністію” наприкінці листопада. Звіт Центру вийшов у світлі заяв Маска про необхідність збільшити прибуток платформи, оскільки доходи Твіттеру від реклами в грудні 2022 були на 70% нижчими, ніж у попередньому році.

Дослідники виявили численні приклади реклами великих національних брендів, зокрема, Amazon, Apple TV, NFL і Fiverr, яка з’являлася разом із контентом 10 екстремістів-інфлюенсерів. 

До прикладу, реклама Wendy’s з’явилася поруч із твітом Стью Пітерса, антиваксинатора з 168 тисячами підписників, у якому він називав вакцину «біологічною зброєю» і стверджував, що людей «вбивають» нею. 

А реклама стрімінгу Peacock з’явилася поруч із твітом Антіма Гіонета, який нещодавно був засуджений за участь у заворушеннях у Капітолії США 6 січня 2021 року. Рекламне оголошення з’явилося поруч із твітом, у якому Джіонет запитував своїх підписників, чи варто йому «вимовляти слово на «n». 

Реклама брендів також з’являлася поруч із твітами про фальсифікації виборів, теоріями змов щодо вакцин, фейковими заявами про Україну та біозброю, а також твітами, які принижують жінок у бізнесі.

 

 

Через репутаційні ризики деякі бренди вже припиняють співпрацю з Твіттером. Наприклад, Fiverr вже оголосив, що припиняє всю рекламу в Твіттері.

Центр протидії цифровій ненависті проаналізував охоплення контенту 10 одіозних акаунтів, відновлених Твіттером після блокування за порушення правил платформи.

Аналітики розрахували рекламну вартість цих облікових записів, взявши загальнодоступну інформацію про кількість показів, які отримали твіти впливових осіб, і перерахувавши це число на рік, а також частоту показу реклами користувачам. Потім вони помножили цей результат на галузеве порівняння вартості 1000 показів. Ставки були надані компанією Brandwatch, яка показує, що реклама в Твіттері коштує в середньому 6,46 доларів за 1000 показів.

Відтак, охоплення лише цих 10 акаунтів можуть принести Твіттеру близько 19 мільйонів доларів на рік. 

Громадянська мережа ОПОРА раніше вже писала про те, як у Твіттері поширюють пропаганду, зокрема, антиукраїнськими американськими інфлюенсерами.

У ОПОРІ зазначають, що незважаючи на масове блокування ботів, анонсоване Маском раніше, з'являються нові загрози через розблокування інфлюенсерів Твіттеру, що поширюють пропаганду та дезінформацію. “Те, що ця дезінформація ще й приноситиме прибуток, який наразі є таким необхідним платформі, створює ризик того, що Твіттер ігноруватиме порушення правил платформи “великими” акаунтами та заохочуватиме поширювачів пропаганди набирати все більше охоплень. Особливо тих, хто переплатив собі “синю галочку” за 8 доларів, що дозволить їхнім твітам залучати більше аудиторії. Розблокування цих акаунтів та інші зміни на платформі наразі відбуваються під приводом забезпечити свободу слова у Твіттері, однак при цьому подібні ініціативи Маска також повинні не забувати про важливість безпечного простору без дезінформації. Поки що виглядає так, що платформа намагається легалізувати поширення пропаганди та дезінформації з метою збільшення прибутків від реклами," — ділиться застереженнями Ольга Сацук, спеціалістка з моніторингу соцмереж.