25 січня компанія “Мета” повідомила, що найближчими тижнями відновить доступ колишнього президента США Дональда Трампа до його облікових записів у фейсбуці й інстаграмі. Озвучена причина такого рішення — небажання перешкоджати відкритим, публічним та демократичним дебатам, адже громадськість повинна мати можливість почути все, що хочуть сказати їй політики.

Сторінки Трампа у фейсбуці та інстаграмі заблокували 7 січня 2021 року (у твіттері та ютубі — пізніше того ж тижня), наступного дня після штурму Капітолія прихильниками політика, незгодними з його поразкою у виборчих перегонах 2020 року. Дональд Трамп підтримував ці заворушення, критикуючи в своїх соцмережах виборчий процес, звинувачуючи виборчі комісії у фальсифікаціях, а також закликаючи своїх виборців до активних дій, аби “їхні голоси не вкрали”. Тоді внаслідок штурму загинуло семеро людей. 

Після цього “Мета” потрапила під критику прихильників Трампа та інших користувачів соціальних мереж. З одного боку, дописи кандидата у президенти справді шкодили національній безпеці США та призвели до загибелі людей. З іншого — виникло питання, чи дійсно “Мета” має право цензурувати контент. Тоді компанія звернулася до Наглядової ради — незалежного органу, який регулює її діяльність та вирішує спірні питання. Рада підтримала блокування сторінок експрезидента на дворічний термін і зобовʼязала компанію перед їх відновленням перевірити, чи зменшився ризик для громадської безпеки.

На початку 2023 року в “Мета” зробили висновок, що тепер дописи Дональда Трампа не становитимуть серйозної загрози для громадської безпеки, і вирішили відновити його облікові записи. Цьому, зокрема, сприяли успішно проведені наприкінці 2022 року проміжні вибори, під час яких дезінформаційні кампанії були значно менш ефективними (детальніше про ці вибори ОПОРА писала тут). Крім того, раніше Трамп отримав доступ до свого профілю в твіттері, також заблокованого після подій січня 2021 року. У листопаді 2022-го власник цієї соціальної мережі Ілон Маск провів голосування щодо відновлення облікового запису експрезидента. Повернення Трампа до твіттера тоді підтримали близько 52% від тих, хто взяв участь в опитуванні, і його акаунт відновили. 

Крім того, у “Мета” заявили, що створили запобіжники для того, аби події 6 січня 2021 не повторилися знову. Трамп буде зобовʼязаний дотримуватися нових стандартів спільноти “Мета” для публічних осіб, які забороняють заохочення або підтримку будь-яких насильницьких дій чи громадських заворушень. Якщо на сторінках Трампа зафіксують порушення, його дописи видалять, а він знову втратить доступ до власних акаунтів на термін від одного місяця до двох років. Крім того, “Мета” пообіцяла, що у випадку порушень обмежуватиме трансляцію реклами зі сторінок Трампа, а його дописами не зможуть ділитися навіть підписники.

Водночас поки що не зрозуміло, чи повернеться Трамп до фейсбуку та інстаграму. У листопаді 2021 року експрезидент створив власну соціальну мережу Truth Social, де його дописи є ексклюзивно доступними (має пройти щонайменше 6 годин після публікації у Truth Social, перш ніж Трамп може поділитися ними на інших сайтах). Навіть попри те, що акаунт Трампа у твіттері розблокований вже понад два місяці, він ще жодного разу не залишив там своїх дописів.

Важливо розуміти, що, хоча “Мета” і “Твіттер” беруть на себе відповідальність та допускають колишнього президента США до своїх платформ, ми не можемо бути впевнені, що механізми протидії дезінформації спрацюють належним чином, аби справді не допустити повторення подій 6 січня. Нещодавно The Washington Post опублікували звіт, в якому наголосили: компанії соціальних мереж не впорались із хвилею дезінформації та закликів до насильства, які зрештою призвели до подій 6 січня. В останній заяві “Мета” вказано, що “демократія безладна, і люди повинні мати можливість бути почутими”, а сама компанія вважає “необхідним і можливим провести межу між шкідливим контентом, який має бути видалений, і неприємним або неточним контентом, який, попри це, є частиною бурхливого життя у вільному суспільстві”. Найбільш небезпечним у цьому висловлюванні є навіть не те, що “шкідливість контенту” визначає конкретна компанія, а те, що “Мета” допускає публікацію “неточної” інформації на своїх платформах. Можливо, саме по собі відновлення акаунтів Трампа у цих соціальних мережах і не спричинить нових заворушень, але створення сприятливого середовища для поширення дезінформації може спричинити кризи, які будуть набагато більш драматичними за штурм Капітолія.

Раніше ОПОРА повідомляла про те, що Спеціальний комітет Палати представників США із розслідування подій 6 січня 2021 року встановив, що в поширенні екстремізму в соцмережах винні не самі платформи, а Трамп.