Спеціальний комітет Палати представників США із розслідування подій 6 січня 2021 року зібрав матеріали про те, як соціальні мережі сприяли поширенню екстремізму й теорій змови перед нападом на Капітолій. Зокрема, у звіті зібрано чимало доказів бездіяльності компанії "Твіттер". Однак політики проігнорували більшість цих доказів — повідомляє The Washington Post.

17 січня 2023 року Спеціальний комітет Палати представників США (комітет 6 січня) озвучив результати свого розслідування подій початку 2021 року у Капітолії, до яких був безпосередньо залучений попередній президент Дональд Трамп.  У звіті детально описано, як технологічні компанії, зокрема "Твіттер", не реагували на попередження співробітників про насильницьку риторику та теорії змови, які поширювались на їхніх платформах після президентських виборів у США 2020 року. Ба більше, платформи змінювали свої правила, щоб уникнути блокування сторінок консерваторів, наприклад, того ж Дональда Трампа.

Про те, які саме правила модерації контенту змінювали фейсбук і твіттер напередодні виборів у США, ОПОРА писала раніше.

Розслідування Спеціального комітету містить свідчення співробітників і документи,, отримані від технологічних компаній Twitter Inc і Meta Platforms Inc. У звіті показано, як ці компанії не змогли адекватно розв'язати проблему поширення закликів до насильства. А співробітники "Твіттера" навіть не могли переглядати дописи Трампа в одному з ключових інструментів модерації вмісту, тож їм довелося створити гугл-документ, щоб продовжити відстеження. Згадуються також і недоліки у роботі інших платформ — YouTube від Google, Reddit Inc., Parler Inc. і Gab. Слідчі комісії опитали керівників технологічної індустрії, співробітників правоохоронних органів і розвідки, а також помічників Трампа та представників Республіканської партії на виборах.

Втім, лідери Спеціального комітету Палати представників США із розслідування подій 6 січня 2021 року проігнорували більшість висновків 122-сторінкового документа і не включили їх до свого остаточного звіту. Як повідомляє The Washington Post, сенатори відмовилися заглиблюватися у питання ролі соціальних мереж через занепокоєння тим, як це сприймуть республіканці й самі технологічні компанії. Натомість вони зосередилися майже винятково на діях самого Трампа.

Наприклад, у звіті йдеться, що саме твіт Трампа від 19 грудня, де кандидат закликає своїх прихильників приїхати до Вашингтона 6 січня: “Будь там, буде дико!” — це кардинальний момент у соціальних мережах, що змінив тон онлайн-комунікацій і дав старт чіткому плануванню події. Опісля, заклики до насильства почали поширюватись як на ультраправих форумах, так і на основних платформах, що призвело до подій 6 січня.

Як зазначає Роберт Лорян, керівник напрямку моніторингу соціальних мереж Громадянської мережі ОПОРА, звіт, який у своє розпорядження отримала редакція The Washington Post, засвідчує також і про відповідальність технологічних компаній за події, що трапилися 6 січня 2021 року біля Капітолію. “Соціальні мережі, такі як твітер та фейсбук, не вжили належних заходів щодо запобігання поширенню дезінформації та закликів до насильства на своїх платформах. Як наслідок, вони стали однією з рушійних сил, що спровокувала серію насильницьких протестів. Однак схоже, що технологічні гіганти знову не понесуть жодної відповідальності за свою бездіяльність щодо блокування поширення шкідливого контенту, — вважає аналітик ОПОРИ. — Цей звіт вчергове демонструє вплив соціальних медіа на суспільно-політичне життя навіть в найдемократичніших країнах світу і те, яку величезну роль мають окремі топ-менеджери компаній у вирішенні окремих питань щодо модерації контенту. Ця історія вкотре слугує нам нагадуванням про важливість забезпечення не лише свободи слова, а і безпечного та прозорого інформаційного поля, передусім під час проведення виборчих кампаній, коли суспільство відчуває особливе напруження”.