Наприкінці липня нинішнього року Кабінет Міністрів України розподілив між областями більше 1,7 млрд гривень державних субвенцій соцеконому. Кіровоградщина отримала з цих коштів понад 52 млн гривень. Найбільше грошей уряд виділив для виборчого округу №102, а найменше отримали у виборчому окрузі №101. За даними дослідження ОПОРИ, з державного бюджету переважно профінансували закупівлю обладнання у медичні заклади й будівництво дитячих та спортивних майданчиків у Кіровоградській області.

Відповідно до свого розпорядження від 21 липня 2021 року № 822-р «Деякі питання розподілу у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій» Кабінет Міністрів України на різні регіони розподілив 1 407 субвенцій на загальну суму більше 1,7 млрд гривень.

На Кіровоградщину виділили 56 субвенцій, загальною сумую 52,2 млн гривень, що становить 4% від усієї кількості субвенцій. У середньому сума однієї субвенції на Кіровоградщину становить 0,93 млн гривень. При цьому на кожного мешканця області припадає по 56,97 гривень.

Найбільше коштів Кабмін спрямував коштів на заклади освіти (22 млн гривень, 20 субвенцій) та на закупівлю медичного обладнання для лікарень області (12,29  млн гривень, 18 субвенцій). Також були виділені фінанси на дитячі та спортивні майданчики (11,75 млн гривень, 9 субвенцій), ремонт доріг (3 млн гривень,1 субвенція), ЖКГ та інфраструктуру (2,9 млн гривень, 6 субвенцій),  а на соціально-культурну сферу виділили 2 субвенції в розмірі 270 тисяч гривень.

На Кіровоградщині 18 з 49 територіальних громад отримали субвенцію з державного бюджету

У Кіровоградській області найбільше коштів із державного бюджету отримав Кіровоградський обласний бюджет (13,8 млн гривень) та Олександрійської міської територіальної громади (10,3 млн гривень). Найменше коштів розподілили до бюджету Великоандрусівської сільської територіальної громади. 

Субвенції, які виділив Кабмін в обласний бюджет, призначенні на закупівлю медичного обладнання в Кіровоградську обласну лікарню та обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради, а також реконструкцію Світловодської загальноосвітньої школи №8. За  понад 5 млн гривень придбають ендоскопічну систему для лапароскопічних втручань в обласний клінічний онкологічний центр.

Загалом 56 субвенцій надійшли до бюджетів 18 територіальних громад із 49, які розташовані в області, а також до обласного бюджету.

Як розподілили субвенції в округах?

У результаті липневого розподілу субвенцій найбільше коштів спрямували в округ №102 (центр – Знам’янка), який представляє народний депутат Олесь Довгий. У цей округ загалом надійшло 15 млн гривень. Гроші призначені для закладів освіти, на встановлення дитячих та спортивних майданчиків, на соціально-культурну сферу. Традиційно виділили кошти на придбання 9 вуличних спортивних тренажерів або дитячих майданчиків, їхня вартість коливається від 50 тис. гривень до 250 тис. гривень.

На округ №100 (центр – Бобринець) виділили 12,7 млн гривень. Цю територію представляє народний депутат Ігор Мурдій. Кошти передбачені на капітальний ремонт навчальних закладів. Зокрема, на ремонт окремих приміщень Кропивницької школи №10 у селищі Нове виділили понад 1 млн гривень.

На округ №103 (центр – Олександрія) народного депутата Олега Воронька виділили 12,22 млн гривень. Гроші планують направити на капітальний ремонт даху будівлі школи в селі Попельнастому та на встановлення дитячих та спортивних майданчиків у Попельнастому та в Олександрії.

Майже 10 млн гривень виділили субвенції на округ №99 (центр – Кропивницький). Всі кошти з субвенції направили на медичну галузь. Зокрема, на закупівлю обладнання в Кіровоградську обласну лікарню, Центральну міську лікарню і обласний онкологічний центр. Нагадаємо, у травні цього року Кабмін розподілив на Кіровоградщину 50 мільйонів гривень субвенцій на соціально-економічний розвиток. В округ №99, який представляє Олександр Дануца, виділили 7 субвенцій у розмірі 10 млн грн. Всі кошти направили на медичні заклади. Зокрема, п’ять субвенцій в цьому окрузі передбачені на закупівлі медичного обладнання в обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради. Розмір субвенції складає близько 4 мільйонів гривень. Наразі обласний клінічний онкологічний центр очолює Костянтин Яриніч, який був нардепом минулого скликання. Як повідомляла ОПОРА, раніше помічником нардепа Яриніча на сайті Верховної Ради зазначали Олександра Дануца, який нині є депутатом від партії «Слуга народу» та представляє округ №99. 

Найменше субвенції виділили на округ №101 (центр – Голованівськ) народного депутата Юрія Кузбита. 2,30 млн гривень направили на капітальний ремонт будівлі Гайворонської центральної міської лікарні.

Упродовж останніх років ОПОРА неодноразово вказувала на проблеми й ризики, що супроводжували розподілення субвенцій між регіонами. З-поміж найбільш гострих – нерівномірне виділення коштів на різні області та вплив нардепів на цей процес, а відтак використання ними теми субвенцій для власного піару.

Минулого року уряд врахував рекомендації організації та змінив правила розподілу субвенцій задля прозорого та рівномірного виділення субвенцій. Проте деякі депутати різко критикували новаторські зміни. Зрештою, у лютому 2021 року уряд скасував ряд минулорічних позитивних змін та фактично відновив попередній порядок надання субвенцій, у такий спосіб повернувши й проблеми попередніх років.