У результаті другого розподілу субвенцій на соціально-економічний розвиток у 2021 році Тернопільська область з державного бюджету одержала  42,9 млн грн для реалізації 40 проєктів. Громадянська мережа ОПОРА дослідила тематику призначення цих коштів, поділ по виборчих округах та випадки ймовірного використання депутатами-мажоритарниками субвенцій для власного піару.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України №822-р від 21 липня 2021 про розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, загалом Тернопільщина отримала 42,9 млн грн. Найбільшу суму (11,4 млн грн) одержав одномандатний виборчий округ №166, а найменшу (близько 3,8 млн грн) — округ №163. У виборчі округи №164 та №165 було направлено по 10 млн грн, а в округ №166 — 7,7 млн грн.

Дослідивши тематику використання субвенцій у Тернопільській області, ОПОРА встановила, що найбільша частина державних коштів 46% (19,9 млн грн) спрямована у заклади освіти (14 проєктів). Ще 21% (9 млн грн) субвенцій передбачені для потреб медичних закладів (4 проєкти), понад 9% (4 млн грн) — для встановлення та оснащення дитячих чи спортивних майданчиків (5 проєктів) і 7% (3 млн грн) — для ремонту доріг. А також фінансування одержать 5 проєктів житлово-комунального господарства та інфраструктури (4,1 млн грн, 10%) та 9 проєктів соціально-культурної сфери (2,9 млн грн, 7%)

Розподіл субвенцій у виборчому окрузі №163

У результаті другого розподілу державних субвенцій в одномандатний виборчий округ №163 спрямовано близько 3,8 млн грн. Всі кошти передбачені для реконструкції приймального відділення Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги на вулиці Шпитальній. Цей округ у Верховній Раді представляє депутат Андрій Богданець (фракція партії “Слуга народу”).

Згадка про виділені з бюджету гроші була розміщена на сторінці “Андрій Богданець” у соціальній мережі  Facebook. У дописі від 13 серпня зазначено: “У Тернопільській міській комунальній лікарні швидкої допомоги — у розпалі реконструкція приймально-діагностичного відділення. З моєї ініціативи на цей проєкт з держбюджету було виділено понад 3,7 мільйонів гривень.” У доданому відеоролику про вказаний вище ремонт нардеп Андрій Богданець повідомляє: “На роботи по приймальному відділенню виділено 3 мільйони 800 тисяч  гривень. Ці кошти виділені мною як мажоритарником на цей об'єкт”.

Розподіл субвенцій у виборчому окрузі №164

Виборчий округ №164, депутатом-мажоритарником якого є Ігор Василів (фракція партії “Слуга народу”), одержав 10 млн грн субвенцій.  Гроші передбачені для реалізації 8 проєктів. Таким чином, Підволочиська загальноосвітня школа одержить 1,5 млн грн на ремонт внутрішнього двору, Залісцівський навчально-виховний комплекс — 2,8 млн грн на реконструкцію даху,  Великодедеркальська загальноосвітня школа — 1,5 млн грн на ремонт системи опалення, а Сапанівська загальноосвітня школа — 1,1 млн грн на ремонт із заміною вікон та дверей. Понад 300 тис. грн субвенцій виділено на реконструкцію зовнішнього електричного освітлення Кременецького замку.

1,6 млн грн із державного бюджету спрямовані на ремонт відділення паліативної та хоспісної медицини Вишнівецької районної лікарні. Ще 1 млн грн передбачений на реконструкцію водопровідної мережі по вулицях Івана Франка та Відродження села Галущинці. А також 200 тис. грн виділені на виготовлення проєктно-кошторисної документації будівництва навчально-спортивного комплексу Скалатської дитячо-юнацької спортивної школи.

ОПОРА переглянула сторінки “Ігор Василів - Слуга Народу. Округ 164” та “Ігор Василів - Слуга Народу” у соціальній мережі Facebook та знайшла згадки про виділені на округ субвенції. Наприклад, у дописі від 31 липня зазначено: “Минулого тижня Уряд здійснив розподіл коштів другої черги субвенції соціально-економічного розвитку, де за моїми пропозиціями було виділено 10 млн грн на наступні 8 об'єктів...”.

Також на сторінках поширені дописи помічника нардепа Дениса Милого, в яких є згадки про сприяння депутата у залученні коштів з держбюджету для місцевих громад. У дописі від 15 вересня йдеться: “Сьогодні з народним депутатом України Ігор Василів з робочим візитом відвідали Скориківську громаду Тернопільського району. Зокрема, оглянули нещодавно встановлений дитячий майданчик в селі Лисичинці, кошти на який були виділені за пропозиціями народного депутата через субвенцію на соцекономрозвиток.”

Розподіл субвенцій у виборчому окрузі №165

Відповідно до розпорядження Уряду 10 млн грн було виділено для округу №165, який у парламенті представляє депутат-мажоритарник Іван Чайківський (депутатська група “Партія “За майбутнє”).  Гроші передбачені для реалізації  13 проєктів.

3,2 млн грн спрямовані на реконструкцію приймально-діагностичного відділення Бережанської центральної районної лікарні, а також 400 тис. грн — на ремонт фельдшерсько-акушерського пункту села Росохуватець.  450 тис. грн субвенцій виділені на ремонт даху Підвисоцького навчально-виховного комплексу та 350 тис. грн — на ремонт окремих приміщень закладу дошкільної освіти ясла-садочок “Сонечко” селища Козова.

По 1 млн грн субвенцій призначені для двох проєктів ремонту доріг, а саме: ремонт проїжджої частини по вулиці Хмельницького селища Козлів (187 метрів) та ремонт дороги Беримівці-Манаїв-Залізці-Ратищі у межах села Гарбузів (3,6 км). Окрім цього 600 тис. грн із державного бюджету направлені для реконструкції нежитлової будівлі під адміністративний будинок села Застінка та 365 тис. грн — для створення зони відпочинку на території Залозецького ставу.

Поза тим в окрузі заплановано реалізувати три проєкти соціально-культурної сфери: ремонт Будинку культури села Лозова (500 тис. грн), ремонт фойє Озернянського будинку культури (300 тис. грн) та ремонт приміщень клубу з адміністративним будинком села Драганівка (400 тис. грн). Також субвенції виділені на спортивний майданчик ЗОШ № 25 міста Тернопіль (600 тис. грн) та дитячий майданчик села Настасів (835 тис. грн).

ОПОРА переглянула сторінку “Іван Чайківський. Політик” у соціальній мережі Facebook та знайшла згадки про субвенції виділені на округ №165. Наприклад, у дописі від 31 липня з йдеться: ”Сьогодні роботу в окрузі присвятив Зборівській громаді. Зокрема, оглянули дорогу до одного з найвіддаленішого села Гарбузів. Визначалися, який саме відрізок будемо ремонтувати цього року за рахунок коштів на соціально-економічний розвиток.”

14 вересня було опубліковано два дописи зі згадками про об'єкти, які фінансуються із  субвенцій. У першому  зазначено: “Відвідав с.Буцнів, де за кошти соцеконому замінили дах на школі”. У другому йшлося: “Оглянув два об‘єкти у с.Настасів, які  облаштують за кошти з соцеконому. Я зробив усе можливе для того, щоб Великоберезовицька громада отримала ці гроші. Тепер важливо проконтролювати, щоб роботи виконали якісно”. Дописи також містить фотографії, з яких зрозуміло, що нардеп особисто відвідав об'єкти.

Розподіл субвенцій у виборчий округ №166

У результаті другого розподілу субвенцій одномандатний виборчий округ №166 одержав 11,4 млн грн для п'яти проєктів. Цей округ у Верховній Раді представляє депутат-мажоритарник Микола Люшняк (депутатська група “Довіра”).

Кошти з держбюджету спрямовані у чотири заклади освіти: 2,6 млн грн — на реконструкцію даху, утеплення фасадів, заміну віконних блоків у Буданівській загальноосвітній школі, 4,9 млн грн — на ремонт із застосуванням енергозберігаючих технологій загальноосвітньої школи селища Гусятин, 1,5 млн грн — на ремонт гімназії №1 (термомодернізація фасадів) міста Хоростків, а також 1 млн грн — на ремонт (заміна покрівлі та утеплення фасаду) загальноосвітньої школи села Вікно. Поза тим 1,4 млн грн передбачені для будівництва спортивного майданчика під міні-футбольне поле зі штучним покриттям на території Дружбівської загальноосвітньої школи.

На сторінках “Mykola Lyushniak” та “Микола Люшняк. Політик” у соціальній мережі Facebook ОПОРА, на час проведення дослідження, не знайшла дописів, які б містили інформацію про сприяння нардепа Миколи Люшняка у виділенні коштів із другого розподілу субвенцій.

 Розподіл субвенцій у виборчому окрузі №167

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України 7,72 млн грн субвенцій направлено в округ №167, представником якого є депутат  Володимир Гевко (фракція партії “Слуга народу”). Ці гроші розподілені між 13 об'єктами.

Так, на ремонт даху Будинку культури селища Заводське виділено 500 тис. грн, на ремонт покрівлі Будинку культури в селі Глибочок та Будинку народної творчості села Дунів — по 300 тис. грн, на ремонт покрівлі Будинку народної творчості села  Новосілка — 250 тис. грн, а також на ремонт Будинку народної творчості села Касперівці та Народного дому села  Щитівці — по 150 тис. грн.

Поза тим за кошти з держбюджету заплановано фінансування наступних проєктів: ремонт Майдану Незалежності, площі Свободи та вулиці Шевченка міста Борщів (1 млн грн), ремонтно-реставраційні роботи Старої ратуші в місті  Чорткові (2 млн грн), ремонт скверу по вулиці Незалежності села  Городок (150 тис. грн), будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям на стадіоні “Харчовик” в місті Чорткові (1 млн грн).

Крім цього на придбання дитячих ігрових майданчиків та на відновлення елементів благоустрою території подвір’я загальноосвітньої школи селища Товсте виділено 200 тис. грн та 1,6 млн грн відповідно. А також 120 тис. грн призначені для купівлі та встановлення газових котлів для Шульганівського закладу середньої загальної освіти.

У дописі від 5 вересня на сторінці “Володимир Гевко” в соціальній мережі Facebook міститься згадка про виділені субвенції для загальноосвітньої школи селища Товсте. У ньому йдеться: “Товстенська загальноосвітня школа буде мати нове подвір‘я!! Цього року 1 млн 800 тис грн, мною скеровано на ремонтні роботи з відновлення подвір’я та благоустрою території школи!”.  У допис також додані фотографії, з яких зрозуміло, що нардеп особисто відвідав об'єкт.

Про перший розподіл субвенцій 2021 року у Тернопільській області читайте у матеріалі Громадянської мережі ОПОРА “Тернопільщина отримала понад 50 млн грн субвенцій на соціально-економічний розвиток”.