Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України №468-р від 19 травня 2021 року в Тернопільську область з державного бюджету направлено 50,62 мільйони гривень на соціально-економічний розвиток окремих територій, що становить приблизно 49 гривень на одного мешканця.  Розподіл цих коштів, тематику їх призначення та випадки ймовірного використання народними депутатами субвенцій для піару — дослідила Громадянська мережа ОПОРА. 

50,62 мільйони гривень державних субвенцій на соціально-економічний розвиток передбачені для реалізації 31 проєкту в Тернопільській області. Найбільшу суму, що становить 10,62 млн грн, отримав одномандатний виборчий округ №166, а решту чотири округи отримали по 10 млн грн кожен. 

Досліджуючи тематику використання субвенцій в усіх регіонах України та у Тернопільській області зокрема, ОПОРА визначила такі основні напрямки: медичні заклади, заклади освіти, соціально-культурна сфера, ремонт доріг, житлово-комунальне господарство та інфраструктура, а також дитячі та спортивні майданчики.

Найбільші частки державних коштів у Тернопільській області були спрямовані на медичні та освітні заклади. Це відповідно близько 21 млн грн (41,3%) для реалізації 7 об'єктів та 16 млн грн (32%) для 11 об'єктів. Найменша сума, 554 тис грн (1,1%), виділена на встановлення та ремонт майданчиків (3 об’єкти).

Проблемні аспекти розподілу

Субвенції розподіляються непрозоро. Цей процес відбувається у «ручному режимі», а ключовий вплив на визначення переліку об’єктів, які будуть фінансуватися, мають народні депутати, а не незалежна конкурсна комісія, якої немає. У підсумку, виборчі округи депутатів, які лояльні до уряду та підтримують його політику, отримують значно більше коштів, ніж округи опозиційних депутатів. Фактично, Уряд створив умови, коли депутати можуть на власний розсуд вирішувати скільки та на який округ, об'єкт будуть спрямовані бюджетні кошти і більше того — використовувати ці кошти для власних піар-кампаній. Ключовою тенденцією розподілу субвенцій у 2021 році стало те, що більшість округів отримало рівно по 10 мільйонів гривень або практично наближену до цієї цифри суми. Це ще раз засвідчує, що при виділенні коштів не враховувався стан соціально-економічного розвитку регіонів, кошти спрямовуються на основі політичної доцільності. Виділили всім приблизно однакові суми, мабуть, щоб нікого не образити.

Розподіл субвенцій у виборчому окрузі №163

В одномандатний виборчий округ №163, який охоплює обласний центр, надійшло 10 мільйонів гривень субвенцій на соціально-економічний розвиток. Цей округ у Верховній Раді представляє депутат Андрій Богданець (фракція партії “Слуга народу”). Всі кошти були спрямовані на реконструкцію приймального відділення в терапевтичному корпусі Тернопільської університетської лікарні. 

Інформація про це також була розміщена на сторінці “Андрій Богданець” у соціальній мережі  Facebook. У дописі від 21 травня йшлося: “10 млн грн –  саме таку суму з моєї ініціативи та в рамках державної субвенції отримає Тернопільська університетська лікарня.”

Розподіл субвенцій у виборчому окрузі №164

Також 10 мільйонів гривень субвенцій отримав виборчий округ №164, депутатом-мажоритарником якого є Ігор Василів (фракція партії “Слуга народу”). Гроші були розприділені між 7 об'єктами. 3 млн грн були спрямовані на реконструкцію приміщень Кременецької районної комунальної лікарні, близько 2 млн грн — на ремонт з утепленням фасадів дошкільного навчального закладу села Скорики Тернопільського району і близько 1,9 млн грн — на ремонт неврологічного відділення Шумської міської лікарні. 

Поза тим 1,4 млн грн були направлені на ремонт тротуару по вулиці Радивилівська в місті Почаїв Кременецького району, біля 1,1 млн грн — на ремонт котельні навчально-виховного комплексу в селі Оріховець Підволочиського району. Близько 470 тис грн з державного бюджету були розприділені на реконструкцію водопровідної мережі на вулицях Івана Франка та Відродження села Галущинці  Підволочиського району, а також 130 тис грн — на реконструкцію ігрового дитячого майданчика в селі Лисичинці Тернопільського району.

На сторінці групи “Ігор Василів — Слуга Народу. Округ 164” у соціальній мережі Facebook є згадка про виділенні субвенції для Шумської міської лікарні. У поширеному 27 травня адміністратором дописі депутата обласної ради Дениса Милого зазначалося: “Нагадаю, кошти на ремонт у розмірі 1,2 млн грн. були виділені з держбюджету через субвенцію на соцекономрозвиток саме за пропозицією народного депутата України від 164-го округу Ігоря Василіва”. У допис також додані фотографії візиту делегації, у тому числі нардепа Ігоря Василіва, у Шумську міську лікарню.

Розподіл субвенцій у виборчому окрузі №165

В округ №165, який у Парламенті представляє депутат-мажоритарник Іван Чайківський (депутатська група “Партія “За майбутнє”), направлено 10 мільйонів гривень. Гроші були розподілені між 11 проєктами. 

Найбільша сума, близько 3,17 млн грн, виділена на ремонт культурно-мистецького центру села Настасів Тернопільського району, родом з якого нардеп. На сторінці “Іван Чайківський. Політик” в соціальній мережі Facebook у дописі від 23 червня з гештегом “робота_в_окрузі” було зазначено: “Проект паркової відпочинкової зони починаємо реалізовувати в селі Настасів Великоберезовицької громади. Кошти вже виділені Урядом в рамках грошей, передбачених на соціально-економічний розвиток”. У допис додані фотографії, з яких зрозуміло, що нардеп Іван Чайківський особисто відвідав об'єкт.

Найменш затратним із запланованих проєктів у цьому окрузі був ремонт фельдшерського пункту села Дітківці Тернопільського району. На нього передбачалося витратити 70 тисяч гривень. Щодо цього об'єкта на сторінці “Іван Чайківський. Політик” у дописі від 24 червня опублікована наступна інформація: “Ремонт ФАПу в селі Дітківці Білецької громади під загрозою. І чи не вперше, це не через відсутність коштів, а через безгосподарність місцевої влади. ФАП — мертвий. Ніхто навіть не думає його підтримувати хоча би в стадії неруйнування. Даю владі 2 тижні на роздуми, інакше буду ставити питання про перенаправлення коштів на інші громади, якими керують справжні господарі”.

Серед інших проєктів, на які були виділенні субвенції в окрузі №165, є: будівництво футбольного поля із штучним покриттям в селі Яструбове Козівського району (1,35 млн грн), ремонт частин клубу села Купчинці Козівського району (1,32 млн грн), ремонт алеї по вулиці Суворова селища Козова Тернопільського району (1,26 млн грн). 

Про перших два із перерахованих вище проєктів також є згадки у дописі на сторінці “Іван Чайківський. Політик” з гештегом “робота_в_окрузі”. У ньому зазначено: “Капітальний ремонт клубу та будівництво футбольного поля зі штучним покриттям — об'єкти в Купчинецькій громаді, які реалізуємо ще цього року за кошти соцеконому”. У допис  також додані фотографії візиту нардепа Івана Чайківського у громаду.

Крім цього гроші отримали чотири заклади освіти Тернопільського району: Саранчуківський ЗЗСО на ремонт теплотраси (179 тис грн), Буцнівська ЗОШ на ремонт корпусу (733 тис грн), ЗОШ № 2 селища Козова на ремонт спортивного залу (790 тис грн) та Шумлянський ЗЗСО на встановлення твердопаливного котла (175 тис грн). 

Інформація про субвенції на останній із перелічених вище об'єктів опублікована у дописі з гештегом “робота_в_окрузі” від 22 червня на сторінці “Іван Чайківський. Політик”. У тексті зазначено: ”Село Шумляни Саранчуківської громади. Одне з найвіддаленіших сіл області. Саме тому з першого траншу коштів, виділених на об'єкти соціально-економічного розвитку, виділяємо понад 170 тис.грн. на школу-садок на модернізацію системи опалення зі встановленням твердопаливного котла”. Допис також містить фотографії, з яких зрозуміло, що нардеп особисто відвідав це село.

Також у окрузі №165 кошти із державного бюджету на соціально-економічний розвиток були направлені у медичні заклади. Так, амбулаторія загальної практики — сімейної медицини села Ігровиця Тернопільського району отримала 100 тис грн на ремонт, а Бережанська центральна міська лікарня — 855 тис грн на влаштування котельні для поліклінічного відділу.

Розподіл субвенцій у виборчий округ №166

Одномандатний виборчий округ №166, депутатом-мажоритарником з якого є Микола Люшняк (депутатська група “Довіра”), отримав 10,62 млн грн на соціально-економічний розвиток. Ці кошти були розділені на чотири проєкти, три заклади освіти та об'єкт житлово-комунального господарства. Останній — це реконструкція каналізаційної мережі міста Монастириська, на яку передбачено один мільйон гривень.

Поза тим загальноосвітня школа селища Гусятин Чортківського району отримала 4,62 млн грн на ремонт із застосуванням енергозберігаючих технологій і загальноосвітня школа села Вікно Чортківського району отримала 3 млн грн на заміну покрівлі та утеплення фасаду. А також 2 млн грн субвенцій  отримала гімназія №1 в місті Хоростків на термомодернізацію фасадів будівлі.

Нардеп Микола Люшняк не є активним у соціальній мережі Facebook. На сторінках “Mykola Lyushniak” та “Микола Люшняк. Політик” ОПОРА, на час проведення дослідження, не знайшла дописів, які б містили інформацію про сприяння депутата у виділенні субвенцій. 

Розподіл субвенцій у виборчому окрузі №167

10 мільйонів гривень субвенцій було направлено в округ №167, представником якого у Верховній Раді є депутат  Володимир Гевко (фракція партії “Слуга народу”). Ці гроші були розподілені між 8 об'єктами. 

Найдорожчий із передбачених у цьому окрузі проєктів — це реконструкція приймально-діагностичного відділення Чортківської центральної міської клінічної лікарні. На що було виділено 5 млн грн.

Понад 1,1 млн грн отримав Джуринський заклад загальної середньої освіти на ремонт із застосуванням енергозберігаючих технологій (Чортківський район). У місті Заліщики 1,7 млн грн виділено на ремонт ділянки дороги вулиці Михайла Гайворонського та 1,2 млн грн — на реконструкцію системи водопостачання по вулиці Степана Бандери. 

Інформація про субвенції для  Джуринського закладу розміщена на сторінці “Володимир Гевко” в соціальній мережі Facebook. У дописі від 8 червня йдеться: “Велика Джуринська школа буде з новими вікнами та оновленою системою опалення! Більше 1 млн грн було скеровано мною, як Народним депутатом на цей освітній заклад! Відтепер діткам буде набагато тепліше і комфортніше навчатись!!”

Поза тим дві суми було виділено на придбання майданчиків: 250 тис грн на спортивний майданчик для Більче-Золотецької сільської ради Чортківського району та 174 тис грн на дитячий ігровий майданчик для закладу дошкільної освіти “Горобинка” у селищі Товсте Чортківського району. До того ж для ремонту огорожі закладу “Горобинка” було направлено 299 тис грн державних субвенцій.

Також Товстенська селищна рада, селища де народився Володимир Гевко, отримала 250 тис грн на купівлю туристичного спорядження, радіопеленгаторів для полювання на лисиць, звукопідсилюючої апаратури, комп’ютерної техніки, багатофункціональних пристроїв, мультимедійного проектору, проекційного екрану та сигналізації. 

Детальніше про розподіл субвенцій на 2021 рік читайте у загальнонаціональному огляді  Громадянської мережі ОПОРА “Як Кабмін розподілив більше 1,6 мільярдів гривень на субвенції у 2021 році”. Крім цього аналітики ОПОРИ підготували подкаст “Як кошти платників податків стали приватними фондами народних депутатів?” про функції субвенцій та проблеми у процесі їхнього розподілу.