ОПОРА продовжує онлайн-трансляції програми “Депутатський день”. У другому випуску у п’ятницю, 3 квітня, голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська говорила із заступником голови фракції, головою партії “Слуга народу” Олександром Корнієнком та заступницею голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліною Загоруйко про підготовку до  проведення місцевих виборів, змін до Виборчого кодексу та децентралізаційні процеси. 

Як зазначив Олександр Корнієнко, наразі немає жодних передумов, щоб вибори, заплановані на жовтень цього року, не відбулись. В той же час, за його словами, є питання щодо формату їх проведення. Одним з важливих факторів є фінансування виборів.

"Ми зараз працюємо також з бюджетним комітетом, щоб спробувати закласти той мінімум, який, на нашу з Центральною виборчою комісією думку, дозволить ці вибори провести. Ми знаємо, що є кілька великих статей витрат на вибори. Найбільші – це заробітна плата членам комісії та друк бюлетенів. Можливо, одну із статей доведеться частково переглянути. Зрозуміло, що бюлетень не можна надрукувати за іншою вартістю, ніж вартує друк, папір. Є бачення, як на ці вибори одноразово запропонувати певні зміни до порядку фінансування виборів, тих статей, які фінансуються за рахунок держави. Але це потрібно буде прискіпливо обговорювати, зокрема і з профільними організаціями, щоб ми не позбавили всіх рівних можливостей для агітації, доступу до ефірного часу, ще якихось речей. Але при цьому від деяких речей, наприклад, інформаційних плакатів, не тільки на дільницях, а так звані стенди, можна на одні вибори відмовитись. А це все гроші, які комісії мають перераховувати до органів місцевої влади або самі виготовляти. Ми зараз шукаємо той оптимум, який дозволить зекономити гроші для стабілізаційного фонду, для боротьби з наслідками коронавірусу, але щоб при цьому виборчий процес відбувався відповідно до закону та міжнародних стандартів. Це не буде прийматись якось закулісно, кулуарно, воно буде обов’язково проговорюватись. Ми зараз знаходимось на етапі, коли ми проговорюємо це з депутатськими фракціями, я думаю, що наступного тижня у нас буде консенсус всередині парламенту щодо цього. Це буде найбільший можливий компроміс, тому що позиції дуже широкі", - сказав Корнієнко.

За його словами, в проекті бюджету секвестрували суму, яка є по суті субвенцією на проведення виборів, а окремо близько 100 мільйонів пропонувалось забрати із бюджету Центральної виборчої комісії.

"За нашими попередніми неофіційними розмовами в ЦВК, це якраз ті гроші, які потрібні були б на новації з електронним підрахунком  з ІАС «Вибори». Але тут виникає питання, якщо не буде цих фінансів, чи зможемо ми переробити ІАС «Вибори»? Тут питання, що це через цю ситуацію ми не зможемо зробити наступний крок по діджиталізації підрахунку. Я думаю, ці місцеві вибори через цю ситуацію можливо будуть кроком назад в певних технологічних питаннях. Це логічно, бо і сам виборчий процес, очевидно, не буде таким динамічним, як і раніше, бо зараз весь світ обговорює наслідки цього карантину. І є висновки, що люди будуть продовжувати менше гуртуватись, менше спілкуватись і сидіти вдома. Це буде впливати на виборчий процес так само", - сказав заступник голови фракції.

Корнієнко також додав, що є домовленість зараз працювати дистанційно в комітетах, позачергові засідання збираються за необхідності. Тому наразі депутати можуть лише напрацьовувати зміни до Виборчого кодексу один з одним та громадянським суспільством.

"Я бачу це так, щоб за найближчий тиждень-два ми дійшли згоди спочатку з фракціями, зробили кілька обговорень у дистанційному форматі. Я думаю, що ми це будемо робити в районі числа 15-20, до того часу дійдемо згоди всередині парламенту, і з ЦВК визначимо ті речі, які їх цікавлять. Особливо з огляду ситуації з бюджетом, яку ми будемо розуміти у наступний вівторок, коли пройде комітет. Можливо буде позачергове на наступному тижні, пов’язане вже з прийняттям бюджету. Тоді будемо збирати все до купи і готувати фінальну версію для того, щоб бути готовими на середину травня, можливо навіть внести до того часу, якщо воно буде компромісне. І є попередня домовленість, поки хитка, але можливо на середину травня отримати зміни до закону і фактично розпочати підготовку до місцевих виборів", - сказав він. 

В свою чергу Аліна Загоруйко розповіла більш детально щодо змін до Виборчого кодексу. За її словами, у фракціях дискутується питання щодо поширення пропорційної виборчої системи на більшу кількість громад з меншою чисельністю виборців. 

У нас постійно проходять певні перемовини, як всередині фракції та нашого комітету, так і з представниками інших фракцій. З того, що я знаю, наступного тижня у нас має бути фіналізована позиція щодо змін. Ми ці точки супротиву обговорюємо, хочемо прийти до певного консенсусу, але в якій точці цей консенсус буде, мені зараз важко сказати. Так само щодо питання системи та кількісного порогу, то різні думки звучать. Більшість представників інших фракцій наполягають на тому, щоб все ж таки цей порог знизити - обговорювались цифри 10 тисяч виборців, 20 тисяч та 30 тисяч. Була навіть ідея зробити повністю пропорційну систему починаючи з нуля, але цей варіант точно не пройде. Тому будемо шукати компроміс”, - сказала вона і додала, що питання гендерної квоти будуть збережені у Виборчому кодексі, як це є зараз. 

Вона також висловила обурення щодо бюджету, який хочуть виділити на проведення місцевих виборів відповідно до секвестру. 

І там не тільки скорочують субвенцію на проведення виборів, а забирають також гроші з самого Апарату ЦВК, а це - їхні зарплати, а хтось же має готувати зміни. Відповідно до Кодексу, ЦВК має підготувати більше 500 актів, щоб привести їхню нормативну базу у відповідність до кодексу. Я думаю, ми прикладемо максимум зусиль, щоб ситуацію змінити, і щоб регіональні представництва ЦВК запустилися. Адже на них велика надія, бо вони реально можуть покращити процес проведення виборів на місцях. До оголошення епідемії у нас були амбітні плати продовжити діджиталізацію виборчих процесів, наприклад, подання документації до ЦВК, розробка електронного протоколу, але основна задача була - спустити систему ІАС “Вибори” до рівня дільничних комісій. Для цього треба багато коштів - розгорнути систему, розробити технічне завдання. І на сьогоднішній день я реально розумію, що цього не буде зроблено в цих економічних умовах, і це дуже шкода”, - зазначила Загоруйко. 

Депутатка також розповіла, що у випадку закінчення карантинних заходів Верховна Рада у травні розгляне пакет урядових законопроєктів, серед яких законопроєкт про районування. Відповідно, будуть нові ради та проходитимуть перші вибори до районних рад. 

Також на рівні концепції є законопроєкти про політичні партії та електронне голосування. Щодо останнього створена робоча група на базі Комітету з питань державної влади та Комітету з цифрової трансформації. 

В ході тих нарад, які ми проводили, дійшли до висновку, що ми зараз не говоримо про електронне голосування через інтернет, а говоримо саме про цифровізацію виборчих процесів. Можливо будемо розглядати варіант електронного голосування у форматі машинного голосування - коли виборець фізично приходить на дільницю, але робить позначку в бюлетені, який пропускається через сканер, чи одразу на якійсь машині. Цій ідеї мала бути присвячена конференція в ЦВК, яка була скасована через карантинні заходи. Була амбітна ідея запросити на цю конференцію виробників цих різних машин, подивитися, що нам пропонують, обрати оптимальний варіант і вже тоді працювати далі. На сьогодні процес, відповідно, трохи пригальмував. Але дійсно ми говоримо саме про діджиталізацію виборчих процесів”, - зазначила депутатка. 

Як і Олександр Корнієнко, Аліна Загоруйко висловила сподівання, що в травні буде поставлена крапка у питанні прийняття змін до Виборчого кодексу. 

Попередній випуск програми дивіться за посиланням.