24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. Наша країна вже більше 70 днів героїчно протистоїть російській агресії. Однак для перемоги та повного звільнення тимчасово окупованих територій Україні потрібне важке озброєння. Дипломатичні кола та вище політичне керівництво країни активно працюють над тим, щоб армія отримала необхідне озброєння. І не безуспішно. За даними Кільського інституту світової економіки, станом на 23 квітня Україна отримала 10 мільярдів євро військової допомоги від 26 країн, і ці цифри будуть тільки зростати. Цьому сприяла зустріч міністрів оборони 43 країн, які відбулася 26 квітня на базі повітряних сил США “Рамштайн”, розташованій на території Німеччини. На цій зустрічі було ухвалене історичне рішення — всі учасники координуватимуть  військову допомогу Києву для відбиття російської агресії. 

Одразу після цієї зустрічі парламенти Норвегії та США ухвалили рішення про виділення додаткових коштів для посилення оборони України. Німецький парламент дозволив уряду постачати важке озброєння Україні. Британський прем'єр Борис Джонсон анонсував поставку військової техніки на суму 300 мільйонів фунтів стерлінгів. Очільник польського уряду Матеуш Моравецький напередодні зустрічі в Рамштайні підтвердив інформацію, що Польща передала Україні більше 200 танків, а очільниця міністерства оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен проінформувала, що Амстердам передасть Україні самохідні гаубиці 155 калібру. Наприкінці квітня Міністерство оборони Чехії проінформувало, що загальний об'єм військової допомоги Україні становить 128 мільйонів доларів, а австралійський Уряд заявив про новий транш військової допомоги  на суму 26,7 мільйонів доларів. Разом з тим, парламент Болгарії обмежився лише рішенням про ремонт української військової техніки на оборонних підприємствах країни.

США

28 квітня Палата представників Конгресу США 417 голосами ухвалила закон про ленд-ліз для України, який дозволить США надавати Україні зброю, техніку, боєприпаси та продукцію подвійного призначення за пришвидшеною процедурою. Закон дозволяє США віддавати в борг або лізинг військове обладнання за спрощеними процедурами експортного контролю. Використана техніка може бути списана, а оплата за знищену техніку може не стягуватися. 

Джерело: kyivpost.com

Цього ж дня Президент США Джо Байден оголосив про те, що він надіслав до Конгресу новий запит про виділення $33 мільярдів для підтримки України. З цієї суми 20,4 мільярдів доларів буде скеровано на сферу безпеки і військову допомогу Україні та фінансування зусиль США зі зміцнення європейської безпеки у співпраці з союзниками по НАТО. Решта коштів піде на підтримку економіки України та гуманітарну допомогу.

Раніше, у березні, Конгрес США ухвалив рішення про виділення 13,6 мільярдів доларів для екстреного реагування на агресію рф проти України. Близько 6,5 мільярда доларів спрямували до Міністерства оборони США, щоб воно могло розгорнути війська на східному флангу НАТО та відправити оборонне обладнання в Україну. Решта суми піде на економічну та гуманітарну допомогу Україні, боротьбу з дезінформацією, а також підтримку українських журналістів та активістів.

Крім цього, 1 травня конгресмен від Республіканської партії США Адам Кінзінгер анонсував внесення спільної резолюції, яка дозволить використовувати Збройні сили США для захисту територіальної цілісності України, якщо росія застосує зброю масового ураження. 

«Я представляю цю Резолюцію як чітку червону лінію, щоб адміністрація могла вжити відповідних заходів у разі застосування росією хімічної, біологічної та/або ядерної зброї. Ми маємо стояти на захисті людства, а також повинні бути разом із нашими союзниками», — зауважив американський законодавець. Про це повідомив “Укрінформ” з посилання на сайт конгресмена. 

Німеччина

28 квітня Бундестаг більшістю голосів підтримав спільну ініціативу депутатів від правлячих партій — Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), партії “Союз 90/Зелені" й Вільної демократичної партії (ВДП) — та опозиційного блоку Християнсько-демократичного союзу й Християнсько-соціального союзу (ХДС/ХСС) щодо постачання важких озброєнь Україні. У постанові, ухваленій голосами 586 депутатів, Бундестаг закликав уряд ФРН “продовжити й, за можливості, прискорити постачання Україні необхідної їй техніки та при цьому розширити передання цій країні важких та складних систем озброєнь у рамках кругових поставок”.

Напередодні, 26 квітня, під час зустрічі міністрів оборони на військово-повітряній базі США “Рамштайн” міністр оборони ФРН Крістін Ламбрехт оголосила, що уряд Німеччини ухвалив рішення надати Україні 50 зенітних самохідних установок Gepard. Крім цього, німецький уряд ухвалив рішення виділити Україні 1 мільярд євро на оборонні потреби. 

Джерело: bundesregierung.de

3 травня у ЗМІ з'явилася інформацію, що ФРН готова передати 7 гаубиць Panzerhaubitze 2000 зі складів Бундесверу. Однак інформації про це на сайті Уряду поки немає. 

Польща, Чехія, Литва, Латвія, Естонія

22 квітня голови парламентських комітетів із закордонних справ Польщі, України, Естонії, Латвії, Литви та Чехії оприлюднили спільну заяву щодо постачання зброї нашій державі. Підписанти документа закликали союзників збільшити військово-технічну підтримку України та прискорити адекватне постачання в умовах зростання агресії росії проти України. У ньому вказано, що українській армії потрібні “термінові та значні поставки важкого озброєння, включаючи артилерію, танки, бронетехніку, ПЗРК, а також відповідні боєприпаси для ураження російських військ”.

Вже 25 квітня стало відомо, що Польща передала Україні танки. Цю інформацію підтвердив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Йдеться про 232 танки T-72M1 та T-72M1R. Крім цього, за словами урядовця, Польща вже надала Україні військової допомоги на суму 1,6 мільярда доларів. Важку бронетехніку також надала і Чехія, зокрема у квітні в Україну надійшли танки T-72 та БМП-1. Чехія стала першою країною, яка надіслала Україні важке озброєння. Загальний об'єм чеської військової допомоги на кінець квітня склав 128 мільйонів доларів. 

Литва, Латвія та Естонія надають значну військову допомогу Україні. Наприклад, за словами командувача армії Литви Вальдемараса Рупшаса, яке наводить РБК з посиланням на 15min.lt, станом на початок травня Литва вичерпала свої ресурси щодо військового постачання, але почне закуповувати зброю для України. 

“Самі або за участю інших країн ми будемо купувати для передання Києву техніку й озброєння з урахуванням потреб української сторони”, — зазначив він.

Велика Британія

25 квітня Міністр оборони Бен Волес, виступаючи в Палаті громад британського парламенту, розповів про те, яку військову підтримку Україна отримала від Великої Британії. За його словами, Британія з початку війни передала Україні 5 тисяч протитанкових ракетних комплексів, 5 систем протиповітряної оборони з понад 100 ракетами, 1360 протитанкових боєприпасів та 4,5 тонн вибухівки, 90 тисяч пайків, 10 палет медичного обладнання, понад 3 тисячі бронежилетів, 77 тисяч шоломів, 3 тисячі пар черевиків та засоби зв'язку. Крім цього, Британія поставила Україні поставили певну кількість ПЗРК Starstreak. 

За словами Бен Волеса, Велика Британія передала Україні військового озброєння на 200 мільйонів фунтів стерлінгів та планує розширити пакет допомоги додатково на 300 мільйонів фунтів. 3 травня прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, виступаючи по відеозвязку перед Верховною Радою, анонсував новий пакет озброєння Україні на 300 мільйонів фунтів стерлінгів. У цей пакет увійдуть бронетехніка (Stormer та Mastiff), протикорабельні ракетні комплекси Brimstone, контрбатарейні радари для виявлення ворожої артилерії, дрони та інша техніка.

Джерело: ukraine-inform.com

Норвегія

26 квітня, виступаючи в парламенті, прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере анонсував, що Норвегія виділить 400 мільйонів норвезьких крон (44 мільйони доларів) на закупівлю зброї та військової техніки для України.

Австралія

31 березня Володимир Зеленський у форматі відеоконференції виступив перед парламентом Австралії. Він закликав надати Україні бронемашини Bushmaster та інше озброєння, 20 одиниць яких вже у квітні надійшли в Україну. Наприкінці квітня уряд Австралії заявив про новий транш військової допомоги, куди увійдуть 6 гаубиць М777 калібру 155 міліметрів разом із боєприпасами на загальну суму 26,7 мільйона доларів.

Нідерланди

19 квітня прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив про рішення постачати Україні важке озброєння, в тому числі бронетехніку. 22 квітня від міністри оборони країни Кайси Оллонгрен стало відомо, що йдеться про самохідні гаубиці 155 калібру. Нагадаємо, що 31 березня Володимир Зеленський виступив у парламенті Нідерландів, де закликав надати для України важке озброєння для протидії російській агресії. 

Болгарія

4 травня Народні збори Болгарії ухвалили рішення про надання допомоги Україні, у тому числі військової. Згідно з ним, Болгарія готова ремонтувати українську військову техніку на оборонних підприємствах країни. Однак про надання озброєння і боєприпасів у цьому рішення не йдеться. Рішення підтримали 200 депутатів, в тому числі з проросійської Болгарської соціалістичної партії (БСП), яка погрожувала вийти з коаліції, якщо парламент проголосує за надання зброї Україні.