6 сенаторів, що не підтримали санкцій проти газогону "Північний потік-2", стали співавторами законопроєкту про ленд-ліз Україні, за який Сенат одностайно проголосував 6 квітня. Втім, цей документ ще має підтримати Палата представників. Це точно не відбудеться протягом найближчого часу, адже обидві палати Конгресу США пішли на двотижневу перерву.

Уже понад тиждень в Україні обговорюють одностайне схвалення Сенатом законопроєкту "Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022" або ж окрему програму ленд-лізу для України. Однак мало хто згадує, що ця ініціатива, на жаль, ще не стала чинним нормативно-правовим актом. Крім того, від реєстрації цього документа до його успішного ухвалення в Сенаті минуло аж 79 днів.

Попри те, що Україна, перебуваючи у стані війни з росією, потребує ще більшої допомоги, потрібно розуміти, що згаданий законопроєкт повинна ухвалити Палата представників (нижня палата парламенту США), а також (що не менш важливо) підписати Президент США.

Що таке ленд-ліз?

У роки Другої світової війни для розгрому нацистської Німеччини США ухвалили програму підтримки союзників в антигітлерівській коаліції. Вона включала економічну, ресурсну, продовольчу та військову допомогу, частково на безоплатній основі. Основними адресатами допомоги стали Великобританія, Радянський Союз, Франція та Китай.

Загалом США відправили допомоги на загальну суму в понад 50 млрд доларів (або ж близько 700 млрд доларів за еквівалентним курсом станом на сьогодні). У Радянському Союзі про цю програму майже не згадували, але саме завдяки мільйонам тонн палива і сировини, сотням тисяч вантажівок, тисячам одиниць бронетехніки та літаків СРСР зміг вистояти у протистоянні з Третім Рейхом. Що цікаво, окрему програму допомоги, але не за програмою ленд-лізу, реалізовувала і Великобританія.

Варто відзначити: першочергова суть ленд-лізу — це те, що товари чи устаткування, використане чи знищене під час війни, не підлягає оплаті. А от вціліла техніка або майно для цивільних потреб має бути оплачене повністю або частково, але на основі довгострокових безвідсоткових кредитів із довготерміновою відстрочкою.

Радянський Союз розпочав виплати за програмою лише в 1972 році. Втім, із загальною суми допомоги у близько 11 млрд доларів сума погашення за домовленістю склала лише понад 700 млн доларів.

Коли очікувати?

Законопроєкт щодо ленд-лізу для України зареєстрували більш як за місяць до повномасштабного російського вторгнення — 19 січня 2022 року. З огляду на важливість цієї ініціативи, дуже добре, що документ має 21 співавтора: 14 республіканців (Джон Корнин, Марко Рубіо, Роджер Вікер, Ліндсі Грем, Ден Салліван, Деб Фішер, Марша Блекберн, Рой Блант, Том Тілліс, Тім Скотт, Шеллі Мур-Капіто, Сьюзен Коллінз, Стів Дейнс, Роджер Маршалл, Джоні Ернст), 6 демократів (Бен Кардін, Джин Шахін, Річард Блюменталь, Меґґі Гассен, Гері Пітерс, Кірстен Сінема) та 1 незалежного сенатора Ангуса Кінг-молодшого. Варто відзначити, що з наближенням дати позитивного одностайного ухвалення у Сенаті (6 квітня 2022) кількість ініціаторів активно збільшувалася.

Цікаво, що співавторами ініціативи стали навіть 6 сенаторів, які виступали проти санкцій щодо газогону "Північний потік-2": Бен Кардін, Джин Шахін, Річард Блюменталь, Гері Пітерс, Кірстен Сінема, Ангус Кінг-молодший (5 демократів та 1 республіканець).

Тож, законопроєкт, хоч і був одноголосно підтриманий у Сенаті, ще потребує позитивного ухвалення у Палаті представників, а потім і підписання Президентом США. Наразі аналітичний сервіс "Gov track" дає 44% ймовірності прийняття законопроєкту (хоча й методологія такої оцінки до кінця не відома).

На жаль, ще справді незрозуміло, коли Палата представників, яка поки перебуває на двотижневій перерві, зможе прийняти рішення щодо цього законопроєкту.

Натомість позитивним залишається той факт, що законодавчі ініціативи, зокрема щодо підтримки заборони російських енергоносіїв та вилучення росії й білорусі зі списку постійних торговельних партнерів, отримували майже 100% підтримку у нижній палаті Конгресу США.

Чому ленд-ліз важливий та що він означає для України?

У резюме акту зазначено, що він повинен діяти до тих пір, поки:

  1. не припиниться конфлікт, що почався з російської анексії Криму в 2014 році;
  2. росія не скоротить свою військову силу на східному кордоні України до рівня, який зберігався до 1 березня 2021 року.

Як бачимо, законодавці США чітко розуміють сталість російської загрози. Це не менш важливо, ніж сам ленд-ліз, який багато що означає для нашої країни.

По-перше, для України це важливий символічний крок. Адже сама назва програми асоціюється з перемогою над Гітлером, а її прийняття означає історичну сталість США у боротьбі проти зла.

По-друге, це зменшення бюрократичної тяганини. Рішення передати Україні зброю прийматиме президент Джо Байден, а це означає більшу швидкість та гнучкість в ухваленні ініціативи.

По-третє, Україна зможе отримати в оренду або в кредит (у тому числі на понад 5 років) не лише різноманітне оборонне озброєння чи засоби, а й компоненти для його створення. У законі про контроль за експортом зброї описані доволі широкі рамки — від шоломів та літаків до інструментів, компонентів та обладнання. Крім того, США не зможуть повернути надану допомогу у будь-який зручний для себе час.

Насамкінець, США готові надавати допомогу й іншим країнам Східної Європи для зміцнення їхньої обороноздатності та захисту від потенційного вторгнення.

І все ж є й певні нюанси. Так, у тексті документа в першу чергу йдеться про 2022 та 2023 роки. Однак, вочевидь, якщо це буде потрібно, депутати зможуть прийняти й певні зміни до цього нормативно-правового акту.

Оригінал публікації: https://censor.net/ru/b3335330