Депутат від політичної партії «Слуга народу» Сергій Штепа увійшов до найбільшої кількості міжфракційних об’єднань серед своїх колег від Запорізької області, а найменший показник в Олександра Пономарьова від «Опозиційної платформи — За життя». До жодної групи з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами не увійшов нардеп від «Слуги народу» Роман Соха.

Міжфракційні депутатські об’єднання

Міжфракційне депутатське об'єднання — це можливість для нардепів утворювати політичні групи за спільними політичними інтересами незалежно від партійної належності. Такі утворення можуть виникати у довільний спосіб за різноманітними принципами. Право на створення подібних органів у межах парламенту регламентує Стаття 60 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України».

Громадянська мережа ОПОРА дослідила активність парламентарів, обраних від Запорізької області, у міжфракційних об’єднаннях. Лідером за такими показниками станом на 5 листопада став Сергій Штепа. Цей політик, обраний від політичної партії «Слуга народу», є членом 12 об’єднань.

Учасниками 10 таких спільнот стали депутати, також обрані від цієї політсили, — Євгеній Шевченко та Марина Нікітіна. До 7 об’єднань увійшли члени фракцій «Слуга народу» Геннадій Касай та Павло Мельник. При цьому Геннадій Касай є одноосібним головою міжфракційного об’єднання «Запорізька ініціатива», куди, крім нього, входить ще 7 нардепів від Запорізької області.

Участь в 6 органах подібного штибу зазначена у самовисуванця з фракції «За майбутнє» Сергія Мінька. В 5 міжфракційних об’єднань входять Юлія Яцик та Роман Соха. Статус співголови (разом із 8 іншими нардепами з різних областей України) в об’єднанні «За розвиток атомної енергетики» має Юлія Яцик.

Як зазначалося вище, член фракції «Опозиційна платформа — За життя» Олександр Пономарьов має найменшу залученість у представництві в міжфракційних об’єднаннях.

Нижче розглянемо міжфракційні об’єднання за порядком членства найбільшої кількості нардепів від Запорізької області.

Серед членів «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА» — 9 мажоритарників із регіону: Геннадій Касай, Павло Мельник, Сергій Мінько, Марина Нікітіна, Олександр Пономарьов, Роман Соха, Євгеній Шевченко, Сергій Штепа та Юлія Яцик.

8 членів має об’єднання «Запорізька ініціатива». Окрім голови Геннадія Касая, це Павло Мельник, Сергій Мінько, Марина Нікітіна, Олександр Пономарьов, Євгеній Шевченко, Сергій Штепа, Юлія Яцик. 

До об’єднання «Invest in Ukraine» входять Геннадій Касай, Павло Мельник, Марина Нікітіна, Роман Соха, Шевченко Євгеній, Сергій Штепа.

5 запорізьких мажоритарників поповнили МФО «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО» — Геннадій Касай, Павло Мельник, Марина Нікітіна, Роман Соха, Євгеній Шевченко.

Таку ж кількість депутатів від регіону має утворення «За конституційну реформу і ефективну владу». В його складі перебувають Геннадій Касай, Павло Мельник, Марина Нікітіна, Роман Соха, Сергій Штепа.

По три члени від Запоріжжя мають міжфракційні об’єднання  «За спорт і здоровий спосіб життя» (Геннадій Касай, Марина Нікітіна, Сергій Штепа), «Intermarium» (Павло Мельник Вікторович, Марина Нікітіна, Сергій Штепа). По два — «Blockchain4Ukrain» (Роман Соха, Сергій Штепа), «Третій вік» (Марина Нікітіна, Євгеній Шевченко), «Правозахисна та антикорупційна коаліція» (Євгеній Шевченко, Юлія Яцик), «Парламентська платформа боротьби з туберкульозом» (Павло Мельник, Сергій Штепа).

Також Євгеній Шевченко є членом міжфракційних об’єднань «За міжконфесійний мир в Україні», «ПІВДЕНЬ УКРАЇНИ», «Збережи ФОП» та «Державно податкова служба України, Державна митна служба України та Бюро економічної безпеки України без корупції».

Сергій Штепа увійшов до об’єднань «За Прискорену Євроінтеграцію Українського Бізнесу», «За права дітей з особливими освітніми потребами», «Шахи для всіх» і «Прості рішення та результати».

Сергій Мінько долучився до МФО «ОДЕЩИНА», «За розвиток реформи місцевого самоврядування та децентралізацію влади», «За українську науку» і «За становлення та законодавче забезпечення музичної індустрії України»

Марина Нікітіна стала членкинею об’єднань «Рівні можливості» і «Парки та рекреація». Олександр Пономарьов: «Міжпарламентський діалог в ім’я миру: Україна-Росія-Німеччина-Франція» та «За українську науку». 

Юлія Яцик бере участь у роботь МФО «За розвиток атомної енергетики» і «Національна платформа примирення та єдності».

Геннадій Касай долучився до об’єднання «За розвиток українського ракетобудування».

Попри те, що Євгеній Шевченко в червні 2021 року вийшов із фракції «Слуга народу»,  він є учасником п’яти міжфракційних об’єднань, до яких входять інші його колишні колеги за фракцією від Запоріжжя.

Групи з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами

Ще одним напрямком аналізу Громадянської мережі ОПОРА стала участь мажоритарників від Запорізької області у депутатських групах з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами. До уваги взяті дані з відкритих джерел станом на 24 листопада.

Найбільше нардепів входить до груп з міжпарламентських зв’язків із Великобританією та Китайською Народною Республікою (по 4 політики). До жодного такого органу не увійшов Роман Соха. Керівні посади у групах мають три нардепи: Олександр Пономарьов, Євгеній Шевченко та Юлія Яцик.

Геннадій Касай входить до груп співпраці з Великоюбританією, Нідерландами, Індонезією, Норвегією, США, Угорщиною, Японією.

Павло Мельник співпрацює з Великобританією, Швецією, Німеччиною, Швейцарією, Норвегією, Японією, Канадою, Індією.

Сергій Мінько входить до груп із зв’язків з Канадою, Польщею, Китайською Народною Республікою, Болгарією, Австрією, Німеччиною, ОАЕ.

Олександр Пономарьов підтримує міжпарламентський діалог із Катаром (заступник голови групи), ОАЕ, Китайською Народною Республікою, Італією, США.

Марина Нікітіна є членкинею груп для співпраці з Північною Македонією, Великобританією, Індонезією, США.

Євгеній Шевченко співпрацює Туркменістаном (співголова відповідної групи), Сінгапуром, Китайською Народною Республікою, Грузією, Іраком, Швейцарією, Азербайджаном, Казахстаном.

Сергій Штепа входить до складу груп взаємодії зі США, Індонезією, Люксембургом, Німеччиною, Хорватією, Польщею, Швейцарією, Великою Британією.

Юлія Яцик веде міжпарламентський діалог із Данією (секретар групи), Австрією, Сінгапуром, Іраком, Португалією, Японією, Іспанією, Китайською Народною Республікою.

ОПОРА нагадує про свій аналіз про те, до яких міжфракційних депутатських об’єднань у Верховній Раді входять нардепи. Інший матеріал був присвячений зв’язкам українських народних обранців із парламентами іноземних держав.