У Верховній Раді, окрім звичних для багатьох депутатських фракцій (груп) чи комітетів, народні обранці можуть об’єднуватись і у міжфракційні депутатські об'єднання. Хтось каже, що це “спільноти заради спільних ідей”, хтось натякає на “пережиток радянського минулого”. Що це за об'єднання, скільки їх та хто їх очолює розбиралася Громадянська мережа ОПОРА.

Скільки ж їх?

Станом на кінець лютого 2021 року у Верховній Раді – 96 міжфракційних депутатських об’єднань. Більшість із них (57%) були утворені ще у 2019 році.

До п’яти із них входить 100 і більше нардепів:  “ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА” – 262 члени, “Invest in Ukraine” – 224, “ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО” – 219, “Intermarium” – 216 та “За українську науку” – 100. 

Натомість до шести входить лише 5 та менше народних депутатів: “Антирейдерська коаліція” – 5 нардепів, “Чернігівщина”, “Розвиток енергетичної та транспортної інфраструктури – стратегічний вектор ефективної економіки Держави”, “Контроль за реформами та очищенням в судовій та правоохоронній системах держави” та “Бренд "ДЕРЖАВА УКРАЇНА" – по 4, “За Рівненщину” – лише 3.

Зазвичай міжфракційні об’єднання складаються із представників різних політичних фракцій та груп, хоча у парламенті є і винятки. Так, у 29 об’єднаннях – у 80% і більше випадків членами є представники однієї фракції – “Слуги народу” (у 28 з 29 випадків). Крім того, три об’єднання: “Антикорупційний наступ”, “За Одещину” та “Антирейдерська коаліція” взагалі на 100% складаються з представників “Слуги народу”.

Тематики об’єднань 

На жаль, Верховна Рада не інформує, з якою метою чи конкретними завданнями створюються ті чи інші міжфракційні об’єднання, тож доведеться їх класифікувати виключно із назви. 

Так, значна частина депутатських об’єднань – групи за географічною ознакою – близько 25. Найбільші з них: “Львівщина” – 26 обранців, “Південь України” – 23, “Велика Волинь” – 21. Варто відзначити, що є навіть об’єднання “Кубань”, до якого входить 12 парламентарів.

Ще одна умовна категорія об’єднань – економічні, їх близько 20. Серед них найбільші: “Invest in Ukraine” – 224 члени, “ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО” – 219, БлокчейнФоЮкрейн (Blockchain4Ukrain) – 49, “За Прискорену Євроінтеграцію Українського Бізнесу” – 42, “За розвиток атомної енергетики” – 37, “За ФОПів” – 33, “ЕКОНОМІКА.NOW” – 28 тощо. Серед цікавих об’єднань на цю тематику також варто відзначити об'єднання за зниження тарифів – “-25% Тарифи. Стоп Корупція (скорочено ТСК)” та “Платформу з трансформації вугільних регіонів”.

Дуже багато у Верховній Раді також ініціатив і гуманітарного спрямування – понад 30: “ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА” (262 члени), “За українську науку” (100), “За конфесійний мир в Україні” (84), “Рівні можливості” (83), “Третій вік” (67), “За права дітей з особливими освітніми потребами” (53) тощо.

Натомість ініціатив, що пов’язані із міжнародної політикою, значно менше. Серед них: “Intermarium” – 216 членів, “Українці в світі” – 58, “Міжпарламентський діалог в ім’я миру: Україна-Росія-Німеччина-Франція” – 57, “Україна – ОАЕ: співробітництво, інвестиції, партнерство” – 29, “Світове українство” – 24, “За демократичну Білорусь” – 16, “ОДИН ПОЯС, ОДИН ШЛЯХ” – 6.

У свою чергу, серед найбільш загадкових міжфракційних об’єднань українського парламенту: “Гідрономіка” (9 членів, співголови: Дмитро Наталуха, Леся Василенко та Андрій Ніколаєнко) та “Турбаза” (11 членів, співголови: Дмитро Наталуха, Дмитро Нальотов,Роман Лозинський, Альона Шкрум).

Хто є членом одразу кількох об’єднань? 

Насправді немає жодних обмежень до скількох міжфракційних об'єднань може входити народний депутат, тому хтось є членом 20 таких груп, а хтось не приєднався до жодної. Так, до найбільшої кількості таких об’єднань входять: Андрій Клочко (“Слуга народу”) – 22, Олександр Качура (“Слуга народу”) – 21, Тарас Батенко (“За майбутнє”), Соломія Бобровська (“Голос”), Юрій Камельчук (“Слуга народу”) – по 20, Марія Мезенцева (“Слуга народу”), Дмитро Наталуха (“Слуга народу”), Тетяна Плачкова (“Опозиційна платформа – За життя”), Святослав Юраш (“Слуга народу”) – по 18. 

Натомість є дев’ять депутатів парламенту, які не приєднались до жодного об’єднання: Сергій Євтушок (ВО “Батьківщина”), Владислав Бородін (“Слуга народу”), Анатолій Гунько (“Слуга народу”), Олег Макаров (“Голос”), Вадим Рабінович (“Опозиційна платформа – За життя”), Дмитро Разумков (позафракційні), Юлія Світлична (позафракційні), Вадим Столар (“Опозиційна платформа – За життя”) та Ніна Южаніна (“Європейська Солідарність”).

Якщо ж говорити про керівників груп, то найбільшу кількість очолює Лариса Білозір (група “Довіра”), Олександр Качура (“Слуга народу”) та Дмитро Наталуха (“Слуга народу”) – по 5.

Довідково

Стаття 60 ЗУ “Про Регламент Верховної Ради України” зазначає, що “народні депутати можуть добровільно об'єднуватися у міжфракційні депутатські об'єднання без реєстрації, кадрового, матеріально-технічного, інформаційного, організаційного забезпечення їх діяльності Апаратом ВРУ. 

Міжфракційне депутатське об'єднання не має прав депутатської фракції (депутатської групи), передбачених цим Регламентом. Про створення міжфракційного депутатського об'єднання оголошує головуючий на пленарному засіданні за поданням керівника такого об'єднання.

P. S. 

На жаль, Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України не розділяє принципи відкритих даних, оскільки відповідь щодо міжфракційних об’єднань депутатів була надана Громадянській мережі ОПОРА не в машиночитному форматі PDF. Відповідно інформацію ми оцифровували додатковими інструментами. Це могло вплинути на точність даних у матеріалі.