У травні Кабмін розподілив на Кіровоградщину 50 мільйонів субвенцій на соціально-економічний розвиток. За кількістю виділених коштів область посіла 18 місце. Проте у розрахунку на одного мешканця Кіровоградщини входить в трійку лідерів серед інших областей. Найбільше коштів було направлено на 102-ий округ народного депутата, позафракційного Олеся Довгого. А в окрузі № 99, який представляє нардеп Олександр Дануца, виділили 4 млн гривень на обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради, який очолює нардеп VIII  скликання Костянтин Яриніч. Про це свідчать результати дослідження  Громадянської мережі ОПОРА.

Відповідно до розпорядження №468-р від 19 травня 2021 року Кабінет Міністрів України розподілив 1 мільярд 677 мільйонів 376 тисяч 194 гривні субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій між 1 161 об’єктом у різних регіонах України. Переважно гроші передбачені на медичні та освітні заклади. Найменше коштів направлено на ремонти доріг та соціально-культурну сферу.

Нагадаємо, що субвенціями називають грошову допомогу місцевому бюджету, що надається з бюджету державного і спрямована на фінансування актуального і важливого для розвитку громади об'єкта інфраструктури. При цьому, як правило, кошти мають бути спрямовані на об'єкти, які не під силу профінансувати з місцевого бюджету через їхню високу вартість, хоча на практиці це не завжди так.

Дослідження Громадянської мережі ОПОРА демонструють, що процес розподілу субвенцій є непрозорим. Він відбувається у «ручному режимі», а ключовий вплив на визначення переліку об’єктів, які будуть фінансуватися, мають народні депутати, а не незалежна конкурсна комісія, якої немає. У підсумку, виборчі округи депутатів, які лояльні до уряду та підтримують його політику, отримують значно більше коштів, ніж округи опозиційних депутатів. Фактично, Уряд створив умови, коли депутати можуть на власний розсуд вирішувати скільки та на який округ, об'єкт будуть спрямовані бюджетні кошти і більше того – використовувати ці кошти для власних піар-кампаній. Ключовою тенденцією розподілу субвенцій у 2021 році стало те, що більшість округів отримало рівно по 10 мільйонів гривень або практично наближену до цієї цифри суми. При виділенні коштів не враховувався стан соціально-економічного розвитку регіонів, а кошти спрямовуються на основі політичної доцільності. На мажоритарні округи - виділили всім приблизно однакові суми, мабуть, щоб нікого не образити.

Закупівля обладнання, будівництво мосту, ремонт лікарень та школи

Кіровоградській області державна допомога на соціально-економічний розвиток, згідно із розпорядженням, дісталася в сумі 50 мільйонів гривень та в кількості 38 субвенцій. Загалом це близько 3% від усіх розподілених урядом коштів. На одного мешканця Кіровоградської області було виділено 54 грн.

Із п’яти мажоритарних округів Кіровоградської області найбільше коштів було направлено на округ народного депутата Олеся Довгого – №102. Сюди розподілили 23 субвенції загальною сумою 14,8 млн грн. Одну із найбільших сум спрямували на реконструкцію інфекційного відділення Світловодської районної лікарні – 3,5 млн грн. Із субвенції також традиційно купуватимуть спортивно-ігрові дитячі майданчики. У місті Світловодську планують закупити та встановити 6 майданчиків, у Знам’янці – 5. Субвенція також передбачена на придбання музичного обладнання, устаткування для Новгородківського центрального будинку культури у розмірі майже 60 тис. грн.

В округ № 99, який представляє Олександр Дануца, виділили 7 субвенцій у розмірі 10 млн грн. Всі кошти направили на медичні заклади. Зокрема, п’ять субвенцій в цьому окрузі передбачені на закупівлі медичного обладнання в обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради. Розмір субвенції складає близько 4 мільйонів гривень. За ці кошти планують закупити: гістопроцесор, інфузійні насоси, модульні монітори пацієнтів, ультразвуковий діагностичний апарат. Наразі обласний клінічний онкологічний центр очолює нардеп VIII скликання Костянтин Яриніч. Як повідомляла ОПОРА, раніше помічником нардепа на сайті Верховної Ради зазначали Олександра Дануца, який нині є депутатом від партії «Слуга народу» та представляє округ №99. 

Округ №100 Ігоря Мурдія також має субвенцію на соціально-економічний розвиток у розмірі 10 млн грн. Найбільше коштів у цьому окрузі виділили на капітальний ремонт будівлі інфекційного відділення Бобринецької лікарні – понад 6 млн грн. Також понад 2 млн грн виділи на капітальний ремонт Нечаївської загальноосвітньої школи I—III ступенів імені Ю. I. Яновського Компаніївської селищної ради.

А округ № 103 Олега Воронька має одну субвенцію в розмірі 10 млн грн.  Ці кошти планують направити на будівництво пішохідного мосту через річку Інгулець в селищі Приютівка та селі Войнівка Олександрійського району. Найменше коштів виділили в округ №101, який представляє Юрій Кузбит. В цьому окрузі за понад 5 млн грн планують побудувати вуличний водогон в селищі Голованівськ та капітальний ремонт фасаду районного будинку культури.

У Кіровоградській області з 49 громад субвенцію на соціально-економічний розвиток отримали 15 громад, 5 субвенцій виділили на обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради. Найбільше коштів направили на будівництво пішохідного мосту через річку Інгулець в селищі Приютівка та селі Войнівка Олександрійського району, у розмірі – 10 млн грн. Найменше спрямовано в Глодоську територіальну громаду – 250 тис. грн (на закупівлю водонапірної вежі для системи водопостачання в селі Новомиколаївка Новоукраїнського району).

Найбільше субвенцій у Кіровоградській області спрямували на медичні заклади

На Кіровоградщині субвенції здебільшого передбачені на медичні заклади і житлово-комунальне господарство та інфраструктуру.

В окрузі № 99 всі субвенцій розподіллять на медичні заклади міста та області (10 млн грн). Зокрема, крім закупівлі обладнання в онкодиспансер, планують придбати обладнання для Кропивницького міського пологового будинку (620 тис. грн) та  кисневий генератор для центральної міської лікарні (5,3 млн грн). 100-ий округ отримав 10 млн грн на медичні заклади, заклади освіти і ЖКГ та інфраструктура.

В 101-му окрузі планують витратити понад 5 млн грн на ЖКГ, інфраструктуру і соціально-культурні заклади.

На 102-му окрузі субвенцією охоплені: медичні заклади (5,2 млн грн), заклади освіти (4,1 млн грн), ЖКГ та інфраструктура (3,1 млн грн), дитячі та спортивні майданчики (2,1 млн грн), а також соціально-культурно сфера (750 тис. грн).

Усі субвенції в окрузі №103, а це 10 млн грн, планують витратити на житлово-комунальне господарство та інфраструктуру.

ОПОРА неодноразово вказувала на проблеми й ризики, що супроводжували розподілення субвенцій між регіонами. З-поміж найбільш гострих – нерівномірне виділення коштів на різні області та вплив нардепів на цей процес, а відтак використання ними теми субвенцій для власного піару.

Минулого року уряд врахував рекомендації організації та змінив правила розподілу субвенцій задля прозорого та рівномірного виділення субвенцій. Проте деякі депутати різко критикували новаторські зміни. Зрештою, у лютому 2021 року уряд скасував низку минулорічних позитивних змін та фактично відновив попередній порядок надання субвенцій, у такий спосіб повернувши й проблеми попередніх років.

Наразі тема субвенцій не така популярна серед нардепів теперішнього скликання, як у їхніх попередників. Лише народний обранець Олесь Довгий двічі наголосив про виділення субвенції в Facebook. «Мені вдалося відстояти фінансування на 23 проєкти в Світловодській, Великоандрусівській, Онуфріївській, Знам’янській, Дмитрівській, Суботцівській, Новгородківській та Олександрівській територіальних громадах!  Це справжня перемога, 23 проекти із 38 на всю область!!! Це круто!!! Задоволений собою та вдячний всій команді, що працює щоденно зі мною для досягнення таких результатів. Завдяки нашому постійному спілкуванню із місцевими очільниками, вашим зверненням до моєї приймальні та моїй співпраці із Комітетом Верховної Ради з питань бюджету, представниками Уряду для вищезазначених громад буде виділено 15 млн грн», – йдеться в повідомленні.

Натомість представники партії «Слуга народу» Олександр Дануца, Юрій Кузбит, Олег Воронько, Ігор Мурдій не публікували в соцмережах дописи про виділенні субвенції.