Протягом липня-грудня 2020 року народні депутати від Закарпаття найбільше інформували виборців про свою позицію щодо суспільно-важливих питань та роботу в окрузі, менш активно – про роботу над законопроєктами. Такими є результати дослідження ОПОРОЮ практик комунікації парламентарів від Рівненщини з виборцями та іншими зацікавленими сторонами.

«Закарпатські мажоритарники по різному підходили до комунікації з виборцями та органами місцевого самоврядування. Депутати надають перевагу вирішенню певних конкретних питань, які носять локальний характер, ніж системно вирішують проблему шляхом зміни законодавства. Це вплинуло і на головні тенденції комунікації. При комунікації з виборцями народні обранці, переважно, інформували про власну роботу в окрузі, ніж розповідали про діяльність в частині законотворчості. Основним інструментом спілкування народних обранців Закарпаття з органами державної влади, місцевого самоврядування, іншими установами були депутатські звернення, якими вони користувалися значно частіше, ніж запитами», – зазначив під час презентації результатів дослідження, координатор проєкту «Депутат на зв’язку» у Закарпатській області.

У рамках проєкту експерти ОПОРИ проаналізували, як депутати-мажоритарники від Закарпаття Роберт Горват, Михайло Лаба, Валерій Лунченко, Василь Петьовка, Владислав Поляк та Віктор Балога комунікували із органами місцевого самоврядування та мешканцями. Дослідження відбувалося шляхом аналізу соціальних мереж депутатів, аналізу відповідей на запити щодо отримання публічної інформації та безпосереднього спілкування з парламентарями, які на це погодилися.

Одним з найпопулярніших каналів комунікації депутатів з виборцями стали соціальні мережі - всі 6 народних депутатів, обраних в одномандатних виборчих округах Закарпатської області, мають сторінки чи профілі в мережі Facebook. Разом з тим, депутати не в повній мірі використовують інструменти соціальних мереж для інформування про власну діяльність, хоча  це не потребує значних ресурсів.

Протягом липня – грудня 2020 року парламентарі найчастіше інформували виборців про свою позицію щодо суспільно важливих питань (43 випадки) та роботу в окрузі, в тому числі зустрічі з органами місцевого самоврядування, виборцями та іншими стейкхолдерами (36), менш активно, проте відчутно комунікували про участь в засіданнях парламенту (26) та роботі над законопроєктами та іншими документами (17). Натомість, майже відсутні повідомлення про участь у роботі фракцій та груп (1) чи участь у парламентських слуханнях (0).

Разом з тим, практично відсутня інформація про ініціювання обговорення з виборцями та стейкхолдерами тих чи інших законодавчих ініціатив та політик. Інформування про прийняті законодавчі акти відбувається постфактум, таким чином виборці не відчувають можливості брати участь у державній політиці.

Парламентарі активно використовували депутатські звернення до органів державної влади та місцевого самоврядування на місцях для вирішення конкретних проблем виборців, щодо яких отримували звернення.

Найбільше запитів і звернень парламентарями було надіслано до Закарпатської ОДА (41 документ), Ужгородської міської ради (22 документи). Досить популярною виявилася Закарпатська обласна рада, куди народними депутатами спрямовано 17 звернень. Щодо тематики, то вони стосувалися як вирішення особистих питань конкретних громадян, так і проблем громади в цілому. Також депутати звертали увагу органів державної влади та місцевого самоврядування на ситуації, що мають ознаки порушення законодавства. Найбільше звернень стосувалося надання громадянам матеріальної допомоги (13 звернень), ремонту доріг (9 звернень).

Зважаючи на активне використання парламентарями цього інструменту та його суспільну значимість, виглядає доцільним оприлюднення таких звернень на ресурсах Верховної Ради України.

 «Як показує наше дослідження, більша частина роботи парламентарів залишається без належного інформаційного висвітлення, що створює ілюзію відсутності активної роботи депутатів. Особливо це стосується законотворчої діяльності. Крім того, часто очікування виборців від депутатів формуються саме з того, про що вони комунікують. Якщо депутат головний акцент робить на непритаманних парламентарям функціях, таких як виділення матеріальної допомоги, чи вирішення проблем, які знаходяться в компетенції місцевої влади, то і виборці очікуватимуть від депутата вирішення саме цих питань замість написання потрібних законів та голосування за корисні законодавчі ініціативи. Це призводить, в тому числі, до того, що виборці замість того, щоб звертатися до відповідних організацій звертаються до депутатів, які по суті не мають вирішувати такі питання».

Керівник проєкту «Депутат на зв’язку» наголосив на важливості налагодження ефективної комунікації між народними депутатами та мешканцями і розповів як легко можна це організувати:

«Громадянська мережа ОПОРА створила платформу ПОРАДА, щоб надати майданчик для консультування депутатів з виборцями. За допомогою платформи кожен народний депутат та парламентський комітет зможе радитися з громадянами щодо конкретного законопроєкту, визначення напрямків залучення бюджетних коштів чи вирішення інших важливих питань. Таке залучення людей дозволить спільними зусиллями приймати кращі рішення для розвитку держави та громади».

Також ОПОРА спеціально розробила дистанційний навчальний курс «Депутат на зв’язку», який невдовзі стартує на платформі «Освіта просто». Курс вчить системній та якісній взаємодії з виборцями та іншими зацікавленими сторонами у форматі публічних консультацій, тож буде цікавий як парламентарям та членам їх команди, так і представникам органів місцевого самоврядування, громадським активістам, журналістам та всім виборцям.

Учасники презентації обговорили також питання доступності приймалень народних депутатів. Погодилися, що попри карантинні обмеження і практики здійснення онлайн-прийомів народними обранцями, ці питання рівного доступу залишаються актуальними.

З детальним звітом ОПОРИ щодо комунікації конкретних депутатів із зацікавленими сторонами можна ознайомитися тут: https://www.oporaua.org/report/parliament/23036-iak-zakarpatski-mazhoritarniki-komunikuiut-z-vibortsiami-ta-organami-mistsevoyi-vladi-doslidzhennia-opori

Довідково: Проєкт «Депутат на зв’язку» реалізується Рівненською обласною організацією Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» в межах Програми USAID РАДА, що виконується Фондом Східна Європа.