Резюме

Закарпатські мажоритарники по різному підходили до комунікації з виборцями та органами місцевого самоврядування. Депутати надають перевагу вирішенню певних конкретних питань, які носять локальний характер, ніж системно вирішують проблему шляхом зміни законодавства. Це вплинуло і на головні тенденції комунікації. При комунікації з виборцями народні обранці, переважно, інформували про власну роботу в окрузі (зустрічі з виборцями та представниками органів місцевого самоврядування, залучення коштів з субвенцій з державного бюджету, депутатські звернення тощо), ніж розповідали про діяльність в частині законотворчості (роз’яснення позиції щодо тих чи інших законопроєктів, обговорення законодавчих ініціатив депутата, роботи комітету чи депутатської комісії, фракції чи групи тощо). Основним інструментом спілкування народних обранців Закарпаття з органами державної влади, місцевого самоврядування, іншими установами були депутатські звернення, якими вони користувалися значно частіше, ніж запитами. Крім того, досить активно відбувалися зустрічі депутатів з представниками цих органів. Варто зауважити, що закарпатські депутати-мажоритарники, переважно, зустрічаються з представниками своїх округів.

Громадянська мережа ОПОРА провела дослідження комунікації депутатів з виборцями у період липня-грудня 2020 року шляхом збору інформації про це у відкритих джерелах (соціальні мережі, повідомлення у ЗМІ та сайтах місцевих органів влади) та на основі аналізу відповідей на запити, які були спрямовані до всіх народних депутатів України, обраних у шести одномандатних виборчих округах Закарпаття. 

Розділ 1. Робота з виборцями

В ІІ половині 2020 року закарпатські мажоритарники використовували різні інструменти комунікації з виборцями, серед яких як особисте спілкування через прийом громадян, зустрічі з виборцями та соцмережі, так і опосередковане - через помічників та приймальні. 

Також парламентарі активно використовували депутатські звернення до органів державної влади та місцевого самоврядування на місцях для вирішення конкретних проблем виборців, щодо яких отримували звернення.

У відповідях на запити депутати вказують, що звернення в значній мірі стосувалися особистих питань, таких як надання матеріальної допомоги, заборгованості по заробітній платі бюджетникам, забезпечення належного рівня медичної допомоги, ремонт доріг, дитячих шкіл та садочків, скарги на неправомірні дії тощо.

Така тенденція підтверджується і у відповідях на запити, які ми отримали із Закарпатської обласної ради, Закарпатської ОДА, Берегівської, Мукачівської, Рахівської, Ужгородської та Хустської міських рад. Звернення щодо матеріальної допомоги складають 16% всіх звернень, поданих до цих структур, питання закладів освіти - 12%, скарги на неправомірні дії та ремонт доріг - по 10% відповідно, охорони здоров’я - 4%.

Особистий прийом громадян

Щодо особистого прийому та зустрічей з виборцями,  то, згідно з відповідями на запити, депутат Роберт Горват повідомив про 6 зустрічей з виборцями в період липень-грудень 2020 року. Михайло Лаба повідомив про 18 прийомів громадян за цей період.

Інші депутати в відповідях на запит такої інформації не надали, проте, у звіті Валерія Лунченка на сторінці депутатської групи “Довіра” повідомляється про 27 зустрічей з виборцями та 18 прийомів громадян в 2020 році. На цій самій сторінці оприлюднено підсумок роботи Василя Петьовки в 2020 році, відповідно до якого парламентар провів 50 зустрічей з виборцями та 20 особистих  прийомів громадян.

Владіслав Поляк повідомив, що в зв'язку з коронавірусними обмеженнями в липні-грудні 2020 року прийомів не проводив, а виборці могли звернутися до нього через громадську приймальню.

Також варто зазначити, що сторінках депутатів у соціальних мережах ми зафіксували лише анонси особистих прийомів громадян Михайлом Лабою. Хоча це не говорить про те, що такі заходи не анонсувалися в інший спосіб, повідомлення про них в соцмережах могло б бути зручнішим способом отримувати таку інформацію для значної кількості виборців.

Звернення виборців

У відповідях на запити депутати вказують, що виборці активно зверталися до них з різних питань. Так, до народного депутата України Роберта Горвата надійшло 186 звернень громадян, згідно зі звітом на сторінці депутатської групи “Довіра” Василем Петьовкою протягом 2020 року отримано 386 звернень щодо соціально-побутових питань мешканців округу.

У відповідях на запити депутати зазначають, що більшість питань, з якими звертаються виборці, носили суспільно-побутовий характер, серед яких надання матеріальної допомоги громадянам, питання заборгованості по заробiтнiй платi працівникам бюджетної сфери, усунення наслідків повені, ремонт автомобiльних дорiг, закладів освіти, а також скарги на неправомірні дії представників різних інституцій.

Для вирішення питань, піднятих у зверненнях громадян та органів місцевого самоврядування, депутати досить часто використовували депутатські запити та звернення. У відповіді на запит депутат Роберт Горват вказав, що в ІІ половині 2020 ним направлено 254 депутатські звернення, Михайло Лаба спрямував 119 депутатських звернень за цей період, Валерій Лунченко 282 звернення. Василь Петьовка в звіті, оприлюдненому на сторінці депутатської групи “Довіра”, вказує про направлення 386 звернень в 2020 році.

Одним з найпопулярніших каналів комунікації депутатів з виборцями стали соціальні мережі. Так за кількістю повідомлень та періодичністю поширення інформації можна зауважити, що соціальні мережі стають найбільш зручним каналом комунікації, який без значних витрат дозволяє донести певну інформацію до громадян. Всі 6 народних депутатів, обраних в одномандатних виборчих округах Закарпатської області, мають сторінки чи профілі в мережі фейсбук. П‘ять з них, а саме, Роберт Горват, Віктор Балога, Валерій Лунченко, Василь Петьовка та Владіслав Поляк зареєстрували офіційні сторінки в цій мережі.

Варто зазначити, що через соціальні мережі депутати комунікують далеко не про всі аспекти своєї роботи, проте, незважаючи на те, що інтенсивність наповнення сторінок та контент досить сильно відрізняється, можна ідентифікувати їх як важливий майданчик для комунікації.

Якщо проаналізувати зміст постів то можна виокремити наступні категорії інформаційних повідомлень депутата про власну роботу:

  • участь у засіданнях Верховної Ради;
  • участь у роботі депутатської фракції (групи);
  • участь у роботі комітету, тимчасових спеціальних комісій, тимчасових слідчих комісій, утворених Верховною Радою України;
  • участь у роботі над законопроєктами, іншими актами Верховної Ради України
  • участь у парламентських слуханнях;
  • про надіслані запити та звернення;
  • про свою роботу в окрузі (зокрема, зустрічі з ОМС, органами влади, виборцями та іншими стейкхолдерами);
  • інформування про суспільно важливі питання.

Найчастіше парламентарі інформували виборців про свою позицію щодо суспільно важливих питань (43 випадки) та роботу в окрузі, в тому числі зустрічі з ОМС, виборцями та іншими стейкхолдерами (36), менш активно, проте відчутно комунікували про участь в засіданнях ВРУ (26) та роботі над законопроєктами та іншими документами (17). Натомість, майже відсутні повідомлення про участь у роботі фракцій та груп (1) чи участь у парламентських слуханнях (0).

Найбільш активним в мережі фейсбук був Михайло Лаба, який в ІІ половині 2020 року оприлюднив 103 дописи про свою депутатську діяльність, Роберт Горват - 19 дописів, Владіслав Поляк - 8, Віктор Балога - 6, Василь Петьовка - 5, Валерій Лунченко - 2.

Тематика повідомлень, яку оприлюднювали народні обранці, досить сильно відрізняється. Роберт Горват інформував, переважно про парламентську роботу. 16 з 19 дописів стосувалися роботи в засіданнях ВРУ та комітету, розробки законопроєктів, подання депутатських запитів тощо. Віктор Балога та Валерій Лунченко переважно коментували суспільно важливі питання, Михайло Лаба та Владіслав Поляк подавали інформацію як про парламентську роботу, так і про роботу в окрузі. Характерною є відсутність на сторінках депутатів (за винятком Михайла Лаби), інформації про особистий прийом громадян, хоча, такий спосіб є досить зручним.

Цікаво, що 4 з 6 мажоритарників обраних в Закарпатській області, в серпні 2020 року (Роберт Горват, Валерій Лунченко, Василь Петьовка та Владіслав Поляк) увійшли до політичної партії “Рідне Закарпаття”, разом ініціюють законопроєкти, подають спільні запити, тощо, проте проведення вираженої спільної інформаційної політики ними не зафіксовано (за винятком передвиборчого періоду). 

Розділ 2. Комунікація з органами місцевого самоврядування

Народні депутати демонструють різні практики комунікації з ОМС, але серед досліджуваних парламентарів всі повідомляли про такі контакти. З найпоширеніших інструментів можна виділити:

  • надсилання інформаційних запитів та депутатських звернень;
  • зустрічі з представниками ОМС під час візитів до відповідних громад;
  • участь у розробці пропозицій щодо виділення субвенцій з державного бюджету;
  • участь в заходах, організованих органами державної влади та місцевого самоврядування.

Звернення від органів місцевого самоврядування

Згідно з відповідями на запити, отриманими від народних депутатів, органи місцевого самоврядування періодично звертаються до парламентарів з різними ініціативами та пропозиціями. Лише Роберт Горват  вказав кількість, а саме - 26 звернень від органів місцевого самоврядування.  Роберт Горват, Василь Петьовка та Валерій Лунченко повідомили про такі тематики звернень: щодо ремонту автомобільних доріг в Закарпатській області, виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, усунення наслідків повеней, щодо забезпечення закладів охорони здоров’я та боротьби з COVID-19, збільшення видатків з Державного бюджету на фінансування реалізації проєктів та програм у Закарпатській області тощо.

Щодо інформування про такі звернення, то частково парламентарі повідомляють про них на своїх сторінках в соцмережах. Натомість, депутати використовують депутатські звернення до органів державної влади та місцевого самоврядування щодо вирішення питань, з якими до депутатів звертаються виборці. 

Запити та звернення до органів органів державної влади та місцевого самоврядування

Відповідно до Закону “Про статус народного депутата України” народні депутати України мають право подавати депутатські запити та депутатські звернення. 

Стаття 15 цього Закону встановлює, що депутатський запит - це вимога народного депутата, народних депутатів чи комітету Верховної Ради України, яка заявляється на сесії Верховної Ради України до Президента України, до органів Верховної Ради України, до Кабінету Міністрів України, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України, незалежно від їх підпорядкування і форм власності, дати офіційну відповідь з питань, віднесених до їх компетенції. 

Згідно із статтею 16 депутатське звернення - пропозиція народного депутата, звернена до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, керівників підприємств, установ і організацій, об'єднань громадян здійснити певні дії, дати офіційне роз'яснення чи викласти позицію з питань, віднесених до їх компетенції. 

Цей Закон також встановлює обов’язковість вмотивованої відповіді на депутатські запити та звернення.

Якщо з переліком депутатських запитів можна ознайомитися у профілі народного депутата на офіційній сторінці Верховної Ради України, то отримати інформацію про депутатські звернення у відкритому доступі не є можливим.

Представниками ОПОРИ було надіслано 8 запитів до Закарпатської обласної ради, Закарпатської обласної державної адміністрації та 6 міських рад районних центрів новостворених районів щодо запитів та звернень народних депутатів України. Відповідь отримано на всі запити за винятком направленого до Тячівської міської ради.

Проаналізувавши отримані відповіді можна відзначити наступні тенденції:

  • Закарпатські мажоритарники не використовували депутатських запитів в комунікації із вищезгаданими органами влади та місцевого самоврядування, віддаючи перевагу депутатським зверненням (з 6 депутатів в цій каденції лише Василь Петьовка звертався через депутатський запит  до ОДА в 2019 році).
  • Відповідно до отриманої інформації, найбільше запитів і звернень надіслано до Закарпатської ОДА (41 документ), Ужгородської міської ради (22 документи). Також досить популярною виявилася Закарпатська обласна рада, куди народними депутатами спрямовано 17 звернень. Натомість до Мукачівської та Хустської міських рад направлено по 5 депутатських звернень, Берегівської міської ради - 2 звернення, Рахівської міської ради - 1 звернення.
  • Щодо тематики, то вони стосувалися як вирішення особистих питань конкретних громадян, так і проблем громади в цілому. Також депутати звертали увагу органів державної влади та місцевого самоврядування на ситуації, що мають ознаки порушення законодавства. Найбільше звернень стосувалося надання громадянам матеріальної допомоги (13 звернень), ремонту доріг (9 звернень).

  • У другій половині 2020 року депутати не часто практикували відвідування сесій місцевих рад. Так, згідно з отриманими відповідями на запити І сесії Ужгородської міської ради VIII скликання 08.12.2020 року були присутні народні депутати України ІХ скликання Горват Роберт Іванович та Костюх Анатолій Вячеславович, а з відкритих джерел відомо про присутність під час І сесії Закарпатської обласної ради народних депутатів, це були - Роберт Горват, Валерій Лунченко, Михайло Лаба, Іван Крулько, Василь Петьовка, Анатолій Костюх, Владіслав Поляк, Андрій Жупанин. Владіслав Поляк був присутній на І сесії Виноградівської міської ради. Згідно з відповідями на запит Берегівська міська рада, Мукачівська міська рада, Рахівська міська рада, Хустська міська рада повідомили, що в ІІ половині 2020 року депутати ВРУ участі в пленарних засіданнях не брали.

 

Загалом за звітний період згадані Закарпатська ОДА, Закарпатська обласна рада та 5 міських рад отримали 94 запитів та звернень, 34 з яких подали закарпатські мажоритарники. 47 звернень подали депутати, обрані за списком партії. 4 звернення подані спільно. 

З закарпатських парламентарів найбільше звернень до згаданих установ подав Михайло Лаба,  25 звернень. Валерій Лунченко - 4 звернення, Василь Петьовка - 3 звернення, Владіслав Поляк - 2 звернення. Варто зазначити, що ці показники не можуть відображати повну картину спілкування народних депутатів з органами місцевого самоврядування, а стосуються лише згаданих структур.

В розрізі депутатських фракцій найбільше запитів та звернень подали представники “Слуги Народу”, 65 документів, представники Європейської Солідарності - 11, депутати з групи “Довіра” - 9 запитів та звернень, “Опозиційної платформи - За життя” - 3, Голосу - 2, по одному документу від представників фракції ВО “Батьківщина”, депутатської групи “За майбутнє” та позафракційного депутата.

Розділ 3. Особливості комунікації депутатів з виборцями

Роберт Горват

Роберт Горват, обраний народним депутатом України по виборчому округу № 68 (м. Ужгород). Парламентар досить активно комунікує, зосереджуючи свою увагу на конкретних випадках. Таке спілкування носить адресний характер і не спрямовується на широкий загал.

Значна частина спілкування з виборцями проводиться командою депутата через його приймальню та за допомогою депутатських запитів та звернень. За інформацією, отриманою з відповіді на запит, в ІІ половині 2020 року Роберт Горват отримав 186 звернень громадян. 

Також депутат отримав 26 звернень від органів місцевого самоврядування, переважно - щодо фінансових питань.

З свого боку парламентар спрямував 254 депутатські звернення та 3 депутатські запити до органів місцевого самоврядування і державної влади. Разом з тим, варто зазначити, що відповідно до переліку звернень, отриманих в ІІ половині 2020 року, надісланих на запит Закарпатською ОДА, Закарпатською міською радою, Ужгородською, Мукачівською, Хустською, Берегівською та Рахівською міською радами запитів та звернень народного депутата, Роберта Горвата згадані міські ради не отримували.

Загалом, такі показники вказують на досить високу активність адресної комунікації депутата в межах депутатських повноважень.

Також депутат спілкується з виборцями за допомогою власної фейсбук-сторінки, яка є офіційною. Загалом нами зафіксовано 19 повідомлень (окремі повідомлення стосувалися декількох форм комунікації), які стосуються реалізації повноважень депутата. 15 з них стосувалися інформування депутата про результати своєї роботи, 8 повідомлень - участі у роботі над законопроєктами, іншими актами Верховної Ради України, 5 - участі у роботі комітету та у засіданнях Верховної Ради, 3 - інформування про суспільно важливі питання, 3 - інформування про надіслані запити та звернення, 2 - взаємодії з органами місцевого самоврядування в частині підготовки депутатського звернення, 1 - звітування перед виборцями.

Така картина з одного боку показує, що депутат використовує інструменти мережі фейсбук для інформування саме про парламентську діяльність, зосереджуючись в першу чергу на законотворчості та депутатському контролі. З іншого боку - об’єм оприлюдненої інформації значно менший, ніж пророблена робота і виборець не може сформувати об’єктивної картини про діяльність народного обранця, в тому числі, щоб донести свої пропозиції та зауваження.

Віктор Балога

Віктор Балога, народний депутат України, обраний у одномандатному виборчому окрузі № 69 (м. Мукачево). На жаль, ми не отримали відповіді на наш запит до народного обранця, тому користувалися інформацією з відкритих джерел.

За нашими спостереженнями Віктор Балога спілкується з виборцями через депутатську приймальню. Фактів участі депутата у зустрічах з виборцями, чи проведення прийому громадян не зафіксовано.

Щодо депутатських запитів та звернень, то, відповідно до даних сторінки Віктора Балоги на сайті Верховної Ради України, депутатських запитів протягом ІX скликання він не подавав.

Також, відповідно до інформації, отриманої з відповідей на запити на інформацію з Закарпатської ОДА, Закарпатської обласної ради, Берегівської, Мукачівської, Рахівської, Ужгородської та Хустської міських рад до них запитів та звернень від згаданого народного депутата не надходило.

Найбільш активним джерелом комунікації парламентаря є його офіційна фейсбук-сторінка, де Віктор Балога періодично коментує суспільно важливі питання та події. Ми ідентифікували 6 таких дописів, які стосуються парламентської діяльності. 5 з них стосувалися суспільно важливих питань, один - депутатської роботи.

Також нам не вдалося виявити інтерв’ю чи публічних виступів Віктора Балоги в засобах масової інформації. Таким чином, можна констатувати, що парламентар не веде активної комунікації щодо депутатської діяльності в публічному просторі. Його робота практично не відображається в публічній площині, не ведеться комунікація щодо законодавчих ініціатив, позиції щодо законопроєктів, участі в роботі комітетів, співпраці з органами місцевого самоврядування тощо.

Михайло Лаба

Михайло Лаба, народний депутат України, обраний у одномандатному виборчому окрузі № 70 (м. Свалява). За результатами нашого дослідження Михайло Лаба найактивніше з закарпатських мажоритарників проводить комунікацію стосовно своєї депутатської роботи. Особливістю його комунікації є повна ідентифікація з політичною партією “Слуга Народу”, яка висувала його на парламентських виборах, а також участь в заходах спільно з представниками органів державної влади (Голова ОДА, голови РДА), долучення до програми “Велике будівництво” в частині інспекції проведення робіт, що реалізовуються на об’єктах в рамках програми.

Депутат досить активно користувався інструментом депутатського звернення. Так, згідно з відповіддю на запит, за липень-грудень 2020 року парламентарем надіслано 119 звернень до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Разом з тим правом подавати депутатські запити не користувався.

Депутат також досить активно зустрічався в тій чи іншій формі з виборцями в межах свого округу. У відповіді на запит депутат вказав, що ним проведено 18 прийомів громадян, всі в період липень-серпень 2020 (більшість з них, ймовірно, з іншими депутатами від політичної партії “Слуга Народу” напередодні виборчої кампанії). Проте, Михайло Лаба інформує і про значну кількість інших заходів, які по формату схожі на зустрічі з виборцями.

Михайло Лаба також найактивніше серед всіх народних депутатів звертався до обласної влади в ІІ половині 2020 року. Відповідно до відповіді на наш запит в період липень-грудень 2020 року він подав 12 звернень до Закарпатської обласної ради та 8 звернень до Закарпатської ОДА, крім того, депутат подав 5 звернень до Ужгородської міської ради. В розрізі тематики 9 звернень стосувалися виділення матеріальної допомоги особам, 3 - забезпечення освітніх закладів, 4 - земельних питань, 3 - питання доріг, один - медичного забезпечення, 5 - інших тематик.

Також депутат активно інформує про свою діяльність в мережі фейсбук. В нього зареєстровано особистий профіль та сторінку “Слуга Народу - Михайло Лаба - Округ 70”, які асоціюються безпосередньо з прізвищем депутата. В порівнянні з іншими народними обранцями з Закарпатської області Михайло Лаба використовує цей інструмент комунікації найбільш ефективно. Так, за липень-грудень 2020 на цих ресурсах зафіксовано 103 різних повідомлення, які стосуються його парламентської роботи. Частина з них дублюються на обох сторінках.

Щодо змісту повідомлень, то 32 стосуються роботи в окрузі (зокрема, зустрічі з ОМС, органами влади, виборцями та іншими стейкхолдерами), 28 - інформування про суспільно важливі питання, 21 повідомлення стосувалося участі у засіданнях ВРУ,  9 - участі у роботі над законопроектами, іншими актами Верховної Ради України, 7 - про надіслані запити та звернення, 6 - участь у роботі комітету, тимчасових спеціальних комісій, тимчасових слідчих комісій, утворених Верховною Радою України, одне - про участь у роботі фракції, 23 - інших питань. Зауважимо, що одна публікація могла стосуватися кількох категорій.

Щодо інформування виборців, то 5 повідомлень стосувалися особистого прийому громадян, 5 - зустрічей з виборцями, 2 - звітування перед виборцями, 2 - реакції на звернення громадян.

Такі показники дозволяють констатувати, що Михайло Лаба досить активно доносить інформацію про власну роботу в парламенті, проте акцент зміщений на вирішення локальних питань в межах його округу та Закарпатської області, що часто в меншій мірі відноситься до обов'язків і повноважень депутата, ніж законотворчість. Позитивом є анонсування частини прийомів громадян, про які зацікавлені особи могли дізнатися заздалегідь. Також було б доцільно частіше роз’яснювати позицію депутата стосовно ключових законопроєктів до їх голосування в сесійній залі для інформування громадян про поточний порядок денний парламенту та обговорення їх з виборцями.

Валерій Лунченко

Валерій Лунченко, народний депутат України, обраний у одномандатному виборчому окрузі № 71 (м. Хуст) досить активно комунікує щодо своєї діяльності як з виборцями, так і з органами місцевого самоврядування.

Організація спілкування з виборцями побудована як на особистих зустрічах і прийомах виборців, так і через роботу громадської приймальні, яка знаходиться у м. Хуст.

Так, згідно з звітом, оприлюдненим на сторінці депутатської групи “Довіра” в 2020 році Валерієм Лунченком  проведено 27 зустрічей з виборцями та 18 особистих прийомів громадян.

Також депутат активно використовував депутатські запити та звернення для спілкування з органами місцевого самоврядування та іншими установами. Так, відповідно до відповіді на запит в ІІ половині 2020 року Валерієм Лунченком подано 282 звернення, “зокрема щодо вирішення питання надання одноразової матеріальної допомоги, відповідно до регіональних програм; щодо медичної реформи, відповідно до якої необхідно вжити заходів задля збереження рівня та якості надання медичних послуг; щодо сприяння лікування громадян України за кордоном; щодо вживання заходів та запобігання поширенню на території України коронавірусу СОVІD-19; щодо вирішення різноманітних питань землекористувачів; щодо скасування абонентської плати за доставку та транспортування газу; щодо сприяння реалізації закріплених Конституцією та чинним законодавством прав та інтересів громадян, тощо”.

Також, депутат повідомив, що до нього надходили звернення від органів місцевого самоврядування зокрема “щодо здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров'я у сільській місцевості, щодо сприяння в забезпеченні додаткового фінансування лікарень Закарпатського краю, щодо виділення для додаткового фінансового забезпечення для виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, усунення наслідків повеней, та ін.”.

Проаналізувавши депутатські запити та звернення до Закарпатської ОДА, Закарпатської обласної ради, Берегівської, Мукачівської, Рахівської, Ужгородської та Хустської міських рад, отримані на запит ОПОРИ, ми зауважили, що Валерій Лунченко звертався лише до Хустської міської ради, яка знаходиться в окрузі, де його було обрано. Звернення стосувались виділення земельної ділянки особі, недотримання норм ДБН, автомобільного руху через прибудинкову територію, щодо проведення капремонту у Хустській школі.

Також Валерій Лунченко інформував про власну роботу з допомогою соціальних мереж. В депутата зареєстровано офіційну сторінку в мережі фейсбук, на якій  інформується про депутатську діяльність. Також в нього є особистий профіль, на якому інформація про депутатську діяльність практично відсутня. Варто зазначити, що більша  частина повідомлень не стосувалася саме реалізації депутатських повноважень, але за звітний період зафіксовано 2 повідомлення, присвячених інформуванню про результати роботи депутата.

Такі показники демонструють недостатнє інформування громадян про роботу депутата в інформаційному просторі. Так, активна робота в частині законотворчості, роботи в комітетах, ініціатив в окрузі і за його межами, реалізованих в зверненнях депутата та інших діях залишаються без належного висвітлення і роз’яснень парламентаря. Інформації про зустрічі з виборцями та особистий прийом також не зафіксовано.

Василь Петьовка

Василь Петьовка, народний депутат України, обраний у одномандатному виборчому окрузі № 72 (м. Тячів) сконцентрував більшість своєї активності в окрузі, де був обраний та в Закарпатській області.

Комунікацію з виборцями Василь Петьовка вибудував через роботу своїх приймалень, розташованих в м. Рахів та в м. Тячів, а також шляхом проведення особистих зустрічей та прийомів громадян. 

Відповідно до звіту, оприлюдненому на сторінці депутатської групи “Довіра”, в 2020 році Василем Петьовкою проведено 50 зустрічей з виборцями, у тому числі 20 особистих прийомів. В 2020 році отримано 386 звернень щодо соціально-побутових питань мешканців округу. “Здебільшого звернення стосувалися сфери охорони здоров᾽я, в контексті збереження рівня та якості надання медичної допомоги, надання матеріальної допомоги. Серед інших болючих питань можна виділити питання ремонту доріг, збільшення заробітних плат та пенсій”. 

Відповідно до отриманого на запит переліку депутатських запитів та звернень до Закарпатської ОДА, Закарпатської обласної ради, Берегівської, Мукачівської, Рахівської, Ужгородської та Хустської міських рад, Василь Петьовка подав 3 звернення до Закарпатської ОДА, які стосувалися фінансування реконструкції стадіону в
с. Вільхівці Тячівського району, ремонту дороги Колочава-Усть Чорна-Калини-Бедевля, ліквідації управлінь водного господарства.

Інформування про свою діяльність парламентар, переважно, здійснює через офіційну сторінку в мережі фейсбук. Хоча, більшість повідомлень не стосувалися реалізації депутатських повноважень. 2 повідомлення стосувалися участі у засіданнях Верховної Ради, 2 - інформування про позицію щодо суспільно важливих питань, одне - про надіслані запити та звернення, одне - про свою роботу в окрузі.

Такі показники вказують про активну цільову комунікацію депутата, проте недостатній рівень висвітлення роботи в сесійній залі та комітетах, роз’яснювальної роботи щодо позиції стосовно тих чи інших законодавчих ініціатив. Також відсутня інформація про ініціювання депутатом чи участь в ініційованих іншими сторонами обговорень законопроєктів з зацікавленими сторонами як на локальному, так і на національному рівнях.

Владіслав Поляк

Владіслав Поляк, народний депутат України, обраний у одномандатному виборчому окрузі № 73 (м. Виноградів) як і його колеги, більшість своєї активності спрямовує на  округ,  де був обраний та Закарпатську область в цілому.

В окрузі у Владислава Поляка діє депутатська приймальня в м. Виноградів. Щодо питань з якими виборці зверталися до парламентаря, то у відповіді на наш запит Владіслав Поляк зазначив, що “протягом всього 2020 року основними питаннями, які турбували мешканців округу та які потребували оперативного реагування, були питання заборгованості по заробiтнiй платi працівникам бюджетної сфери, усунення наслідків повені, ремонт автомобiльних дорiг, будівництво дитячих та спортивних майданчиків та багато інших”.

Народний обранець не дуже активно використовував депутатські запити, так в другій половині 2020 року подав 2 запити до Кабінету Міністрів України, обидва стосувалися проблематики Закарпатської області. Щодо депутатських звернень, то у відповіді на запит депутат не вказав їх кількість та перелік, проте у звіті депутата, оприлюдненому на сторінці депутатської групи “Довіра” зазначено, що “Депутатські звернення також стосувалися різних сфер діяльності мого округу. У них, зокрема, порушував питання влаштування захисної дамби на  р. Боржава у с. Великі Ком’яти Берегівського району, ремонт залізничного вокзалу у м. Виноградів, будівництво спортивних майданчиків у селах Лоза та Кам’янське Іршавського району тощо”.

Згідно з переліком депутатських запитів та звернень, отриманих від Закарпатської ОДА, Закарпатської обласної ради, Берегівської, Мукачівської, Рахівської, Ужгородської та Хустської міських рад Владіслав Поляк подав 2 депутатські звернення до Закарпатської обласної ради щодо надання матеріальної допомоги особі та до Берегівської міської ради щодо виконання робіт з будівництва каналізаційних мереж мікрорайону «Геолог».

Владіслав Поляк зареєстрував офіційну сторінку в мережі фейсбук, виявлено 8 повідомлень, які стосуються реалізації депутатом своїх повноважень з яких 3 стосуються роботи в окрузі, один - участі у роботі комітету, 3 - про надіслані запити та звернення, 3 - інформування про суспільно важливі питання (повідомлення можуть бути в кількох категоріях одночасно).

Висновки

Таким чином, у ІІ половині 2020 року можна констатувати недостатній рівень інформування громадян про діяльність депутата в частині законотворення. Зафіксовано поодинокі випадки обговорення участі в роботі комітету Ради чи інформування про власну позицію щодо законопроєктів чи інших документів. За звітний період не зафіксовано ініціювання чи участі в обговоренні законодавчих ініціатив на місцевому рівні тощо. 

Наразі відсутнє повноцінне інформування депутатами про свою діяльність. Однією з причин цього є відсутність розроблених та впроваджених стандартів та цілісної інформаційної політики щодо такої роботи. Також депутати сконцентрувалися на вирішенні локальних проблем, які часто знаходяться в компетенції інших органів державної влади та місцевого самоврядування, що з одного боку зміщує акценти спілкування в бік таких локальних кейсів, з іншого - забирає значну частину часу та ресурсів. 

Одним з важливих індикаторів є практично відсутність інформації про ініціювання обговорення з виборцями та стейкхолдерами тих, чи інших законодавчих ініціатив та політик. Інформування про прийняті законодавчі акти відбувається постфактум, таким чином виборці не відчувають можливості брати участь у державній політиці.

Попри те, що абсолютна більшість документів, які продукують депутати є публічними, депутатські звернення, як інструмент реалізації повноважень депутата залишаються поза публічною площиною. Зважаючи на активне використання парламентарями цього інструменту та його суспільну значимість, виглядає доцільним оприлюднення таких звернень на ресурсах Верховної Ради України.

Депутати не в повній мірі використовують інструменти соціальних мереж для інформування про власну діяльність, фактично залишаючи частину роботи без належного висвітлення. До того ж, це не потребує значних ресурсів. Таким чином, у виборця може формуватися враження про недостатню включеність парламентаря в роботу, а це у свою чергу може підірвати довіру як до окремих депутатів, так і до парламенту як інституції в цілому. 

Довідково: Проєкт «Депутат на зв’язку» реалізується Рівненською обласною організацією Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» в межах Програми USAID РАДА, що виконується Фондом Східна Європа.