Загалом Черкащиною, протягом виборчого періоду, не було зафіксовано значних порушень, таких як «прямий» підкуп виборців, які могли б суттєво вплинути на результати виборів. Проте має місце дочасна агітація; дії, які мають ознаки «непрямого» підкупу виборців та масове поширення агітпродукції без вихідних даних та не в пристосованих для цього місцях. А ситуація, яка склалася у Черкаській міській виборчій комісії щодо нереєстрації кандидатів від «Парті вільних демократів» до останніх днів залишалася складною. Про це 23 жовтня на прес-конференції «Черкащина за два дні до дня голосування: висновки ОПОРИ щодо перебігу місцевих виборів» розповіли представники ОПОРИ.

Загальна ситуація до реєстрації кандидатів та партій

Дочасна агітація: банери та заходи від потенційних кандидатів та партій

Основні учасники електоральних перегонів фактично розпочали агітаційну діяльність раніше відведеного законом терміну і ще не перебуваючи в статусі суб’єктів виборчого процесу.

Так, найбільша активність спостерігалася в обласному центрі. Партії ВО «Батьківщина», «УКРОП», ВО «Черкащани», «Відродження», «Наш край», «Опозиційний блок», «Народний контроль» та інші масово розміщували політичну рекламу на білбордах. Хоча така ситуація складалася не тільки Черкаською областю, але і по всій Україні.

Тим часом, в Умані рекламували керівника громадської приймальні народного депутата Антона Яценка Ірину Плетньову, яка, зрештою, стала кандидатом на посаду міського голови. Також в Умані від депутата міської ради Віталія Пилипенка розповсюджувалася газета «Гуркіт правди» з вкладишем, в якому була розміщена коротка біографія і перелік намірів, які тоді ще, потенційний кандидат, виконав би у разі свого обрання.

У Черкасах від депутата міськради Володимира Гудзенка у поштові скриньки черкасців вкидали інформаційні бюлетені з описом його діяльності. А потенційний кандидат Анатолій Хмільківський у Золотоніському районі розмістив білборди, де вітав з Днем незалежності.

Окрім цього, партії влаштовували різні заходи, наприклад, за підтримки ВО «Черащани» було організовано дитячий загальноміський флешмоб на перше вересня. По школах активісти партії дарували дітям спортивний та шкільний інвентар. На День незалежності від «УКРОПу» працювала польова кухня, де усіх бажаючих пригощали борщем. Здійснювалися безкоштовні польоти на монгольф’єрах з партійною символікою. Депутати від ВО «Батьківщина» 14 серпня у день Маковія, організували дитяче свято, де дітей розважали аніматори, проводилися ігри та конкурси, роздавали морозиво. 

У місті Золотоноші, з ініціативи тоді ще потенційного кандидата, В’ячеслава Осадчого, стартувала соціальна програма «Крок назустріч». У її рамках було відкрито соціальний магазин для малозабезпечених верств населення, де можна за дешевші, ніж в інших магазинах, ціни, придбати товари першої необхідності.

Пізніше, за його ініціативи, відбувся святковий концерт за участю українських зірок та конкурс «Міс Золотоноша – 2015», на якому переможниця отримала путівку до Єгипту. Також за підтримки В. Осадчого відбувся командний чемпіонат України зі стронгмену.

А від «Партії захисників Вітчизни» було організувано для ветеранів міста Чигирина поїздку у Холодний Яр під приводом святкування Дня партизанської слави. Тоді ж ветеранів пригощали кашею та алкоголем. Кашею, бутербродами та пивом пригощали людей і від Романа Уколова у місті Сміла під час святування мікрорайону «Центр».

За ініціативи Романа Буданцева відбулося святкування дня селища Чорнобай, на якому відбувся святковий концерт, а дітям роздавали морозиво та робили аквагрим.

Дитячі майданчики та облаштування прибудинкових територій від чинних депутатів

Неоднозначною є ситуація зі встановленням дитячих майданчиків, ремонтуванням доріг, допомогою школам, обслуговуванням прибудинкових територій тощо ще до офіційної реєстрації, чинними депутатами міськради, які, зрештою, були потенційними кандидатами. Звичайно, така діяльність не була порушенням законодавства, проте, як мінімум такими діями напередодні виборів, потенційні учасники порушували принцип рівних можливостей для учасників виборчого процесу.

Зокрема, дитячі майданчики монтували від «Партії вільних демократів», які є чинними депутатами міськради: майданчики встановлювали від депутатів Оксани Мелікової. Миколи Бондаренка, Володимира Гриценка, Олександра Згіблова. За сприянням  останнього були також обладнані меблі для дитячого садочку та облаштовано міні-музей генерал-майора Ігоря Момота. Ще один майданчик від «ПВД» відкриласекретар комітету самоорганізації «Благовісний»  Тетяна Чорнобіль.

Що цікаво, діяльність депутатів, висвітлювали на сайті міської ради, наприклад це новини: «По Фрунзе, 133 діти з батьками відкривали дитячий майданчик», «Оксана Мелікова: Мешканці мають спільно вирішувати, як використовувати прибудинкову територію», «Оксана Мелікова пропонує перевозити школярів за півціни» тощо.

Крім цього, позафракційний депутат Володимир Халай відкрив спортивний майданчик у школі.  Такий же майданчик відкривав і секретар та депутат Олександр Радуцький. За його сприянням було закуплено спортивний інвентар для школи. А за сприянням позафракційного депутата Сергія Ткаченка було відновлено ліхтарі на сквері В. Симоненка, зроблено прибудинкове освітлення у дворах будинків, замінено старі вікна у навчальному закладі, поставлено лавочки біля будинків та заасфальтовано міжбудинкові проїзди.

Депутат черкаської міської ради Араік Мкртчян організував екскурсії на Чигиринщину та Канів для дітей черкаських шкіл. Депутат міської ради Володимир Бурячинський посприяввирішенню проблеми з «озером Ріца», яке затоплювало підвали та під’їзди мешканцям прилеглих будинків. Депутат черкаської міської ради Микола Мирза влаштував святкуванняДня Дахнівки. До нього долучився і секретар міськради Олександр Радуцький, який передав морозиво для дітей.

Також голова черкаської обласної організації «УКРОП» та депутат міськради Руслан Зоря відкрив майданчик, який був побудований за рахунок коштів його депутатського фонду.

Цей перелік не є вичерпним, проте він репрезентує загальну тактику багатьох учасників виборчого процесу.

Опісля реєстрації: дії з ознаками «непрямого» підкупу та порушення норм закону щодо агітації

Агітація без вихідних даних

Після реєстрації партії та кандидати часто нехтували законом щодо обов’язковості розміщення вихідних даних на агітаційні продукції.

Так, у межах Черкас, без вихідних відомостей були зафіксовані рекламні борди і листівки БПП «Солідарність» та біл-борди «Відродження», «Партії вільних демократів», «Наш край», ВО «Батьківщина», а також ВО «Свобода».  Таких відомостей не містила і агітація від кандидата на посаду міського голови Олександра Радуцького, кандидата на посаду депутата облради Андрія Габрова від партії БПП «Солідарність».У місті Сміла були розміщені біл-борди без вихідних відомостей кандидата на посаду міського голови від БПП «Солідарність» Андрія Шовкуна, кандидатів в депутати міської ради від цієї ж партії Лідії Зайвої та Івана Михайлюка. А у Жашкові розміщені біл-борди з порушенням від кандидатів в депутати жашківської міськради ВО «Батьківщина» та кандидатів в депутати в черкаську облраду Віктора Вусика від цієї ж партії та Віктора Погорілого від партії БПП «Солідарність».

У Черкасах помічено банери без вихідних даних кандидата на посаду міського голови від «Радикальної партії Олега Ляшка» Сергія Тищенка. У місті Шпола розміщений білборд, з тим же порушенням, кандидата на посаду міського голови Юрія Плосконоса. А у м. Звенигородка – білборди кандидата в депутати до Звенигородської міської ради Олексія Ільченка від БПП «Солідарність», кандидата в депутати районної ради Сергія Пащенка від тої ж партії та кандидата на посаду міського голови Олександра Комаренка (самовисуванець), у м. Ватутіне висить реклама ВО «Батьківщина».

Містом Чигирин розклеєні листівки кандидата в депутати до Чигиринської міської ради Володимира Кір’янова від «Партії захисників Вітчизни», політичної партії «Патріот», листівки кандидата на посаду міського голови Галини Романенко та кандидата до Черкаської облради та Чигиринської міськради Павла Захарцева («Партія ветеранів Афганістану»), які також не мають вихідних даних.

Також були зафіксовані випадки, коли агітаційні банери від БПП «Солідарність» розмістили на будівлі залізничного вокзалу, що в Черкасах та на будівлі будинку центру обслуговування платників податків Чигиринського відділення Кам’янської ОДПІ. Проте після повідомлення спостерігачів, цю агітацію знімали.

Крім цього, мало місце розміщення агітації у не визначених для цього місцях.

Зауважимо, що перелік агітації бех вихідних даних не був вичерпним, адже спостерігачі не можуть охопити усі наявні чи потенційні порушення під час виборчої кампанії, у зв’язку з обмеженими ресурсами.

Про ознаки «непрямого» підкупу виборців

Спостерігачами ГМ «ОПОРА» протягом виборчого періоду не було зафіксовано жодного факту прямого підкупу виборців.

Натомість, за ініціативи кандидатів та партій масово проводилися різноманітні заходи, які супроводжувалися роздачею товарів без маркування. Кожного разу «ОПОРА» таку діяльність трактувала згідно ст. 60, п. 4 закону України «Про місцеві вибори»:

«Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг».

У цих діях кандидатів та партій ГМ «ОПОРА» вбачала ознаки непрямого підкупу виборців.

Неоднозначною та суперечливою є ситуація щодо організації дитячих свят за підтримки кандидатів, на яких неповнолітнім роздавали різноманітну продукцію, на кшталт цукерок, соків, цукряної вати тощо. З точки зору закону, трактувати такі дії важко, адже діти не мають право голосу. Проте так чи інакше подібними діями кандидати намагалися впливати на думку виборців. Зрештою, на такі свята діти здебільшого приходять з батьками. Тому можна говорити про те, що це є однією з форм «непрямого» підкупу, хоча таке важко довести за формальними ознаками.

Наприклад, за сприяння кандидата в депутати міськради В’ячеслава Черненка від партії ВО «Черкащани» неодноразово було зафіксовано проведення подібних свят, на яких працювали аніматори, аквагрим, батут, тим часом дітям роздавали безкоштовно цукерки та сік. Подібні свята організовували і за підтримки кандидата на посаду міського голови та кандидата в депутати міськради Володимира Гудзенка від партії «Опозиційний блок», кандидата в депутати до міськради Нарека Казаряна від партії ВО «Черкащани», кандидата в депутати до облради Ольги Уварової від партії ВО «Батьківщина», кандидата в депутати від БПП «Солідарність» Людмили Ткаченко та кандидата на посаду міського голови Олександра Радуцького, кандидата в депутати Тетяни Чубіної від від тої ж партії, кандидата на посаду міського голови м. Умань Ірини Плетньової від партії «Відродження» тощо.

Окрім цього, у Чигирині на стадіоні «Колос» два рази пройшли футбольні змагання серед молоді за підтримки кандидата на посаду міського голови Степана Буханця (самовисуванець), після яких гравцям дарували медалі, футбольні м’ячі, а одного разу, команді переможців – 1000 гривень.

Футбольний турнір провели і за ініціативи кандидата на посаду міського голови міста Звенигородка Євгена Петрова (самовисуванець). Опісля турніру, кожній команді подарували м’яч та кубок, а кожному гравцеві медаль. Для учасників змагань провели лотерею, де розіграли порося, гуску та двох кролів.

Окремо зазначимо про складну ситуацію на Черкаській міській виборчій комісії щодо не реєстрації кандидатів від «Партії вільних демократів». Хронологію подій можна прослідкувати у публікаціях:

http://www.oporaua.org/oblast/article/9168-lpartiji-vilnyh-demokrativr-vkotre-vidmovyly-u-rejestraciji

http://www.oporaua.org/oblast/article/9421-cherkashchyna-lpartiju-vilnyh-demokrativr-taky-zarejestruvaly

Проте нині Черкаська міська виборча комісія нарешті затвердила тексти бюлетенів на виборів міського голови та міської ради Черкас та направила їх на друк.

Загалом, з усіма публікаціями ОПОРИ можна ознайомитися за посиланням: http://www.oporaua.org/oblast/223

 
За коментарями звертайтеся:
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.