Сьогодні, 23 жовтня, на прес-конференції координатор Громадянської мережі ОПОРА на Івано-Франківщині проаналізував перебіг місцевих виборів на Прикарпатті, закцентувавши увагу на різноманітних порушеннях правил ведення агітації.

Порушення правил благоустрою населених пунктів, за словами представника ОПОРИ, є найтиповішим і наймасовішим порушенням під час цьогорічних місцевих виборів. Наймасовіший характер розміщення матеріалів у невідведених для агітації місцях це порушення має в Івано-Франківську. У районних центрах області воно присутнє теж, але у значно менших масштабах, ніж у обласному центрі. З ігноруванням правил благоустрою населених пунктів та порушенням статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення зафіксовано розміщення передвиборчої агітації фактично всіх партій учасниць виборчого процесу. На стовпах, деревах, парканах чи фасадах будинків розміщувалась агітація політичних партій:  ВО «Батьківщина», Блок Петра Порошенка «Солідарність», Воля, Громадянська позиція, Європейська партія України, Громадський рух «Народний контроль», Наш край, Українська народна партія, Народний Рух України, Об’єднання «Самопоміч», ВО «Свобода», Сила людей, Українська Галицька Партія та Українське об’єднання патріотів – УКРОП.

Поширення друкованих матеріалів агітації без вихідних даних

Також не всі політичні партії дотримувались вимоги частини 2 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори» щодо зазначення на друкованих матеріалах агітації відомостей про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та всупереч законодавчій забороні поширювали такі друковані матеріали. Це порушення було непоодиноким явищем, але за масовістю значно поступається порушенню правил благоустрою, яке допускали кандидати під час агітації.

Без вихідних даних зафіксовано агітаційні матеріали у Коломиї, Бурштині, Галичі, Івано-Франківську, Калуші, Надвірній, Снятині та Яремче. Такі матеріли поширювались з агітацією за кандидатів до місцевих рад від партій Громадянська позиція, Українська народна партія, Народний Рух України, ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», Блок Петра Порошенка «Солідарність», Воля, Європейська партія України, Радикальна партія Олега Ляшка, Сила людей, Громадський рух «Народний контроль», Українське об’єднання патріотів – УКРОП, Партія простих людей Сергія Капліна, Українська партія. Також зафіксовано агітаційні матеріали без необхідних відомостей за кандидата-самовисуванця на посаду Коломийського міського голови Михайла Негрича.

Розміщення агітаційних матеріалів у транспорті громадського користування

Спостерігачами ОПОРИ зафіксовано агітацію з порушенням заборони на розміщення носіїв політичної реклами у транспорті громадського користування і у таксі, встановленої пунктом 6 частини 9 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори».

На початку жовтня агітаційні матеріали Ольги Костів, кандидата від Блоку Петра Порошенка «Солідарність» у депутати Івано-Франківської міської ради зафіксовано у громадському транспорті Івано-Франківська. 20 жовтня агітаційні матеріали кандидата на посаду Косівського міського голови Дмитра Копчука  зафіксовані на автомобілях таксі. Копчук – кандидат від Радикальної партії Олега Ляшка.

22 жовтня агітаційні матеріали кандидатів у депутати від партії «Наш край» Юрія Проціва та Миколи Проціва виявлені у автобусах, які курсують по маршруту Болехів – Долина. У тому ж автобусі також був розміщений агітаційний матеріал кандидата на посаду Болехівського міського голови самовисуванця Богдана Мельника.

22 жовтня також зафіксовані агітаційні матеріали Народного Руху України та кандидата від даної партії Дмитра Федюка у автобусі, який курсує по маршруту Коломия – Молодятин.

Пошкодження агітаційних матеріалів та агітація що перешкоджає безпеці дорожнього руху

За весь період моніторингу зафіксовано один випадок пошкодження агітаційних матеріалів та два випадки здійснення агітації на проїжджій частині. Обидва випадки зафіксовані у Коломиї. 11 жовтня зафіксований факт пошкодження фарбою агітаційних матеріалів кандидата на посаду міського голови Коломиї самовисуванця Любомира Глушкова. 19 жовтня виявлено два випадки розміщення агітаційних матеріалів Радикальної партії Олега Ляшка у місцях, де вони перешкоджають безпеці дорожнього руху.

Зловживання адміністративним ресурсом у агітаційних цілях

12 жовтня під час робочого візиту голови Тлумацької РДА Володимира Габурака у село Петрилів Тлумацького району на зустрічі з місцевою громадою чиновник допустив висловлювання, які містять ознаки агітації.

21 жовтня у Коломиї відбувся концерт духового оркестру, в рамках мистецької акції місцевої РДА «Подарунок рідному місту». Перед завершенням заходу голова Коломийської районної ради Богдан Болюк у своїй промові використав висловлювання, які містять ознаки прихованої агітації.

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
За коментарями звертайтеся:
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.