ВО «Батьківщина» вітає киян з Днем Святого Валентина повітряними кульками і жувальною гумкою. Ігор Шевченко роздаровує сині шапки. «Самопоміч» надає безкоштовну юридичну допомогу. Інна Богословська пригощає потенційних виборців печивом. Про особливості передвиборчої благодійності партій та кандидатів у лютому – читайте в дослідженні ОПОРИ.

Громадянська мережа ОПОРА вже повідомляла про те, як партії та кандидати використовують будь-яку нагоду, щоб привітати виборців у Києві інколи символічними, а часом і доволі вартісними подарунками – і здобути таким чином додаткові електоральні «бали». Не став винятком і останній місяць. Попри те, що в лютому свят значно менше, ніж у січні, це не зупинило партійців.

ВО «БАТЬКІВЩИНА»

Так активісти молодіжного крила партії ВО «Батьківщина» ГО «Батьківщина молода» масово привітали киян з Днем Святого Валентина. Повітряні кульки, вітальні листівки та жувальні гумки «love is..» 14 лютого отримали від активістів «Батьківщини молодої» жителі Дніпровського, Подільського та Солом’янського районів столиці.

Фото з Facebook-сторінки «Батьківщини молодої»

ІГОР ШЕВЧЕНКО

Кандидат у Президенти Ігор Шевченко, вочевидь, вирішив максимально використати у своїй виборчій кампанії інцидент, який трапився з ним у Давосі. Тепер всюди, де він з’являється, роздаровує потенційним виборцями сині шапки. Так 23 лютого їх отримали працівниці одного зі столичних кафе.

А 16 лютого Шевченко відвідав Святошинський дитячий будинок-інтернат для дітей з вадами психічного розвитку. Мешканці інтернату отримали від кандидата «200 синіх шапок та багато смаколиків», про що він повідомив на своїй Facebook-сторінці.

Фото з Facebook-сторінки Ігоря Шевченка

ОБ’ЄДНАННЯ «САМОПОМІЧ»

Столичні активісти Об’єднання «Самопоміч» продовжили акцію «Добрі речі», в рамках якої вони передають нужденним зібраний одяг та інші речі. Так на початку місяця Дарницькому волонтерському центру активісти передали дитячий та дорослий одяг і взуття, подушки і постільну білизну, іграшки та ковзани. Про це відзвітували на своїй Facebook-сторінці. За твердженням представників партії, ця акція відбувається вже протягом кількох років і не пов’язана з виборами. У другій половині місяця партію «Добрих речей» передали родинам зі сходу країни.

Фото з Facebook-сторінки Дарницької організації «Самопомочі»

17 лютого у Бібліотеці ім. Миколи Бажана за підтримки «Самопомочі» мав відбутись Зимовий шаховий турнір Солом’янського району. Його проанонсувала Facebook-сторінка Солом’янської «Самопомочі». Переможцям у повідомленні обіцяли подарунки та призи. Раніше Солом’янська організація партії «Самопоміч» вже проводила шахові турніри для жителів району, про що писала ОПОРА.

Крім того, в Солом’янському районі діє юридична приймальня Об’єднання «Самопоміч», в якій жителям району надають безкоштовну юридичну допомогу.

Фото з Facebook-сторінки Солом’янської організації «Самопомочі»

ІННА БОГОСЛОВСЬКА

Кандидат у Президенти Інна Богословська на День Святого Валентина особисто роздавала жителям Києва печиво. Для цього разом з соратниками вони навіть спускались у підземку. Відео-звіт з заходу кандидат виклала на своїй Facebook-сторінці.

Згідно з частиною 6 статті 64 Закону «Про вибори Президента України», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців.

Крім того, відповідно до  пункту 3 частини 4 статті 3 Закону України «Про вибори Президента», рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України».

«Після початку виборчої кампанії й офіційної реєстрації ЦВК кандидатів у Президенти, партійні активісти дещо зменшили потік «благодійної» активності. Адже в цей період така діяльність регулюється законодавством. Зараз партійці намагаються робити акцент на символічних подарунках. Якщо ж дарують щось цінне, то не афішують цього. Водночас ми закликаємо виборців аналізувати програми й попередні трудові й політичні здобутки кандидатів. Раптовий вияв доброти у формі подарунків та безоплатних послуг напередодні виборів не може бути критерієм вибору для відповідального громадянина», – вважає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.