Ось як писав незабутній Кузьма Скрябін сім років тому про традиційні «креативні» способи кандидатської самореклами: «Легше кожні вибори вивішувати своє табло на вулицях, аби в нього «зільонкою пуляли», й ганьбитися. Не можуть бідаки вигадати щось, окрім як заліпити країну мішенями для яєць із собою в центрі, і пустити по селах зібраних в агітбригади артистів з матюкальниками. Сам там був, соромно, але що зробиш – хто на що вчився».

Тоді, під час парламентської виборчої кампанії 2012 року, зірки естради особливо активно брали участь (чи використовувались) в агітаційних заходах. Зрозуміло, що через два роки, у 2014-му, під час позачергових виборів було не до пісенних шоу – з огляду на трагічні події на Євромайдані та на російську військову агресію...

2012 рік

А от раніше, у 2012-му, кандидати щедро давали можливість виборцям у різних куточках області безкоштовно насолодитись творчістю відомих артистів, які давали концерти в округах у рамках агітаційних кампаній. Так, на Вінниччині тоді співали Кузьма Скрябін, Віктор Павлік, Ірина Білик, Наталя Валевська та Анжеліка Рудницька – їхні виборці мали нагоду бачити і слухати на 16-му виборчому окрузі за підтримки кандидатки Оксани Калетнік та її благодійного фонду.

Гайтана під час тієї виборчої кампанії співала у Вінниці під час презентації списку кандидатів у депутати партії Наталії Королевської «Україна – вперед».

Гурт «От вінта» виступав на святі Івана Купала на запрошення депутата обласної ради Сергія Кудлаєнка.

Міла Нітіч, Михайло Березуцький, гурт «Забава» та один з численних «двійників» Вірки Сердючки 7 років тому виступали в Гайсині за підтримки тодішнього депутата облради Миколи Кучера.

Фіналіст телешоу «Голос країни» Олександр Онофрійчук співав на заходах Олександра Домбровського у Стрижавці та Калинівці (13-й округ). Згодом Домбровський був зареєстрований кандидатом в окрузі №11, але Олександр Онофрійчук не полишив свій рідний 13-й округ, звідки родом, а навіть став там довіреною особою кандидата Миколи Філонова (самовисуванець), а паралельно виступав на форумі обласної організації Партії регіонів.

Микола Янченко (тоді депутат обласної ради і виконавець пісні «Наливай, кума» та інших хітів), теж підтримував своїм талантом кількох кандидатів. Так, на святі села Руданське співав на запрошення кандидата Василя Вовка (самовисування, виборчий округ №15), у Стрижавці – на запрошення Олександра Домбровського, брав також участь у концертах на підтримку кандидата Григорія Заболотного (самовисування, виборчий округ №17).

Марію Яремчук привозив у свій 15-й округ кандидат-самовисуванець Василь Вовк. Під час тієї ж кампанії вона співала на заходах Партії регіонів  в інших областях.

Співачка Оксана Білозір, хоч і сама балотувалась на Житомирщині, приїздила співати на Вінниччину в 16-й округ на підтримку старшого Олексія Порошенка. У тому ж дійстві брав участь гурт «ТІК» на чолі з Віктором Бронюком. Також «ТІК» разом із Русланою та Ніною Матвієнко у 2012 році співали під час помпезного відкриття у Вінниці нової фабрики «Рошен».

Антоніна Матвієнко виступала тоді в місті Іллінці з нагоди Дня Незалежності на запрошення кандидата Руслана Демчака (самовисуванець, ВО №18). Демчак привозив на радість виборцям також «Піккардійську терція» та «Гай-бенд».

Співаки Ігор Юрковський та Олександр Рожанський виступали «на користь» кандидата в окрузі №13 Юрія Гайдаєва (КПУ). Також завдяки кандидату Миколі Кучеру (самовисування, округ №17) відбувались концерти ансамблю воїнів-інтернаціоналістів «Контингент» з Полтавської області. А в окрузі №18 за сприяння Григорія Калетніка (самовисуванця, тодішнього нардепа) виступали учасники студентської самодіяльності Вінницького національного аграрного університету, ректором якого був кандидат…

Цьогорічна виборча кампанія до Верховної Ради демонструє, що традиція представників шоу-бізнесу «співати за кандидатів» збереглась і отримала друге дихання. Як і давній показовий приклад співачки-депутатки Таїсії Повалій.

2019 рік

Кандидатом і зірковим агітатором в одній особі став на цих виборах лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук. У Вінниці він дав безкоштовний концерт на площі Василя Стуса 9 червня, після презентації висуванців своєї партії «Голос». Зазначимо, що Вакарчук не вважає концерти агітаційними. Про це він розповів, зокрема, під час зустрічі у Рівному. «Нова політика – це, в тому числі, відсутність подвійних стандартів. Журналісти часто питають мене: «Ви робите ці зустрічі, а після них Ви робите концерти. Чи не вважаєте Ви це неправильним? Чи не вважаєте це Ви агітацією» А я вам скажу: «Концерт, який відбудеться зараз, якщо це і є агітація, то це агітація за якісну європейську музику, за щиру роботу і за те , як треба виконувати свою роботу», - прокоментував під час виступу на сцені Святослав Вакарчук.

Нагадаємо, Вакарчук уже обирався народним депутатом (у 2007 році за списком блоку «Наша Україна – Народна самооборона», проте за рік відмовився від мандата).

Зірковою несподіванкою виборчого округу №11 (м. Вінниця та частина Вінницького району) стала співачка Анастасія Приходько, яку тут вирішила висунути в нардепи партія ВО «Батьківщина».

Анастасія Приходько є киянкою, випускниця російського телешоу «Фабрика зірок», була представницею Росії на Євробаченні у 2009 році. Після російської агресії проти України вона повернулась на батьківщину, у 2015 році повідомляла про свій вступ до Радикальної партії Олега Ляшка, а минулого року приєдналась до команди Юлії Тимошенко.

Хоча Анастасія Приходько бере участь у публічних заходах на 11-му окрузі, в якому балотується, проте своїм співом потенційних виборців під час цієї виборчої кампанії вона ще не потішила. І хтозна, чи потішить, адже у 2018 році співачка-кандидатка заявляла, що залишає сцену.

Знову на Вінниччині цьогоріч задіяний у концертах з елементами агітації гурт «ТІК». Так, 26 червня в м. Ямпіль (виборчий округ №16) на центральній площі відбувся концерт цього гурту за підтримки кандидата в народні депутати Володимира Гройсмана. Перед початком виступу зі сцени транслювалась передвиборча агітація очолюваної Гройсманом партії «Українська стратегія Гройсмана», роздавались партійні газети.

Наприкінці концерту на підтримку цієї ж політсили в Калинівці (виборчий округ №13) 27 червня соліст «ТІКу» Віктор Бронюк заявив, що ні за кого не агітує, але вважає, що кожен повинен займатися своєю справою, і закликав підтримати земляків.  

Також концерт гурту «ТІК» на підтримку «Української стратегії Гройсмана» відбувся 1 липня у Тульчині (виборчий округ №15).

Гурт «Пан Карпо» співав 26 червня на запрошення партії Володимира Гройсмана на площі в Мурованих Курилівцях (виборчий округ №15).

«Друзі, в смт Муровані Курилівці їде Пан Карпо. Хто такий Пан Карпо? Це молодий вінницький гурт. На вас чекає сучасна українська жартівлива музика та крутий авторський репертуар. Гарантуємо душевну та дружню атмосферу. Вхід БЕЗКОШТОВНИЙ, але тільки з гарним настроєм», - так анонсували захід на фейсбук-сторінці «Українська стратегія. Шаргород».

Гурт «Лісапетний батальйон» розважав 28 червня виборців у селищі Чернівці (округ №15) з нагоди Дня Конституції. Свято влаштувала кандидатка-самовисуванка Лариса Білозір.

«Кілька тисяч чернівчан та гостей селища розділили цей святковий вечір разом з нами та народними улюбленцями - Наталією Фаліон та учасницями гурту «Лісапетний батальйон», - написала вона на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Кампанія у розпалі, тож побачимо, на чию ще користь співатимуть артисти.

«Не поспішайте купувати квитки на концерти українських зірок, - писав цитований уже Кузьма. - Дуже скоро вони приїдуть до вашого міста ОПТОМ, а на розігрів притягнуть із собою ще й цілий зоопарк всякого непотребу, але з пивком потягне. Щасливого перегляду! Власне, це стосується не лише співаків, а й акторів, спортсменів, художників».

Для небагатого шанувальника їхнього мистецтва позитив виборчої лихоманки полягає в тому, що в цей період виконавці стають більш доступними. Бо якби не вибори, то багатьох із них ми так і не побачили б ніколи у своєму районі чи селі. Хоча такі безкоштовні «співочі послуги» можна вважати підкупом виборця, адже в позавиборчі часи квиток на концерт коштував би чимало.

Власне, заради справедливості слід зауважити, що в агітаційних турах часто беруть участь досить талановиті митці. А от чи за талановитих політиків вони агітують – питання лишається відкритим.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)