21 червня у Рівному та Острозі відбулися зустрічі з лідером політичної партії «Голос» Святославом Вакарчуком, під час яких була представлена команда та програма політичної сили. Увечері у центрі Рівного відбувся безкоштовний концерт гурту «Океан Ельзи».

Зустрічі були анонсовані на Facebook-сторінці політичної сили.

Лідер політичної партії «Голос» Святослав Вакарчук відвідав Національний університет «Острозька академія». Зустріч відбулась у приміщенні актової зали університету, де він ознайомив виборців з командою та програмою політично сили. Після виступу Святослава Вакарчука до присутніх звернувся ректор університету.

«До цього часу ми знали Святослава Вакарчука, як чудового талановитого композитора, чудового талановитого співака. А сьогодні для нам багатьох було відкриття – ми мали зустріч сьогодні з динамічним талановитим, креативним політиком. І до речі, ті погляди, які він висловлював у цій аудиторії, це є погляди, які були закладені у часи відродження «Острозької академії». А ще більше можу вам сказати, що та політична сила, в рядах яких будуть випускники «Острозької академії» і та політична сила, яка буде підтримувати випускників «Острозької академії», тому що це справді випускники, які не знають, що таке корупція. То ця політична сила має шанси перемогти. Наш Микола Бляшин, якого ми знаємо, як найпоряднішого нашого випускника, йде за підтримки цієї політичної сили у місті Рівному. Микола Бляшин, наш випускник «Острозької академії». Рівняни тут сидять. Скажіть усім голосувати тільки за Миколу Бляшина», - сказав ректор «Острозької академії» Ігор Пасічник.

Після цього Святослав Вакарчук поспілкувався з рівнянами у парку ім. Тараса Шевченка та в офісі політичної партії «Голос».

На Майдані Незалежності була встановлена сцена, де ввечері відбулась зустріч із рівнянами. На сцені представили команду, серед яких рівняни Соломія Бобровська та Роман Денисюк та  депутати – мажоритарники від партії «Голос»: Вікторія Войціцька (155 виборчий округ) та Андрій Пехотін (156 виборчий округ). Окрім цього, політична партія «Голос» представила також кандидата у народні депутати по 152 виборчому окрузі Миколу Бляшина, якого 14 червня підтримали три політичні сили: «Голос», «Сила людей» та Об’єднання «Самопоміч».

«Нова політика – це, в тому числі, відсутність подвійних стандартів. Журналісти часто питають мене: «Ви робите ці зустрічі, а після них Ви робите концерти. Чи не вважаєте Ви це неправильним? Чи не вважаєте це Ви агітацією» А я вам скажу: «Концерти, який відбудеться зараз, якщо це і є агітація, то це агітація за якісну європейську музику, за щиру роботу і за те , як треба виконувати свою роботу. Ви не побачите жодного політичного лозунгу. Ви не почуєте від мене жодного політичного слова. Буде, як і обіцяв, музика і тільки музика. А ще буде щира і абсолютно відверта українська душа, яка 25 років робила улюблену справу і продовжує робити її», - прокоментував під час виступу на сцені Святослав Вакарчук.

На завершення, після представлення кандидатів та програми політичної сили, на сцені відбувся безкоштовний концерт гурту «Океан Ельзи».

«Стаття 31 Закону України «Про освіту» регулює особливості відносин між закладами освіти та політичними партіями організаціями. Зокрема, у частині 4 цієї статті йдеться про те, що керівництву закладів освіти, педагогічним, науково-педагогічним і науковим працівникам, забороняється залучати здобувачів освіти до участі в заходах, організованих політичними партіями, крім заходів, передбачених освітньою програмою. Також керівництву закладів освіти забороняється залучати працівників закладів освіти до участі в заходах, організованих політичними партіями (частина 5 статті 31). Окрім цього, Міністерство освіти і науки України підготувало лист «Щодо недопущення політичної агітації у закладах освіти» №1-9/407 від 26 червня 2018 року, у якому: «Міністерство засуджує розміщення будь-якої партійної агітації у закладах освіти, проведення політичних акцій та залучення до них учасників освітнього процесу», - коментує координатор спостереження ОПОРИ за виборами у Рівненській області.

Відповідно до ч. 1 ст. 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України» партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.

Також згідно з ч. 6 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.