Вчора, 25 січня, Європейський суд з прав людини оголосив рішення про прийнятність справи України та Нідерландів проти росії щодо літака рейсу МН17. У листопаді минулого року Окружний суд Гааги теж виніс вирок у справі про збиття "Боїнга" та засудив ігоря гіркіна (стрєлкова), сергія дубинського та леоніда харченка до довічного ув'язнення. Їх визнали винними у катастрофі та смерті 298 людей.

Протягом восьми років родичі та близькі загиблих боролися за справедливість. Вирок суду в справі MH17 поставив Захід перед доведеним фактом: росія — держава-терорист, і її випадковою жертвою може стати будь-хто. Це також важливий крок до майбутнього Спецтрибуналу та притягнення рф до відповідальності за злочин агресії.

Тоді, у 2014 році, західні медіа та офіційні особи дуже обережно підбирали формулювання, коментуючи падіння малазійського літака. Майже одразу експерти встановили, що пасажири, найімовірніше, загинули насильницькою смертю від удару ракетної установки типу "земля-повітря". Через місце аварії погляди світової спільноти одразу сфокусувалися на росії, але у світових заголовках другою стороною війни називали "проросійських сепаратистів", а не росіян.

"Чи росіяни запустили ракету, якою збили малазійський рейс? Залежить від того, у кого ви запитаєте", — такими словами розпочиналася стаття CNN, опублікована за кілька тижнів після трагедії.

За місяць після катастрофи українські спецслужби опублікували транскрипт перехопленої розмови сепаратистів, які визнають, що саме вони збили літак. Американські посадовці виступили з заявами, що українські військові не мали на озброєнні ЗРК для такого влучання. Натомість США має розвіддані, що доводять постачання зброї на територію ОРДЛО з боку росії. Але все ж винуватцями називали винятково "проросійських сепаратистів" або ще лаконічніше — "повстанців". До самої ж росії зверталися як до зовнішньої сторони "конфлікту" та закликали її вплинути на ватажків так званих л/днр, щоб ті забезпечили доступ слідчої групи і міжнародних спостерігачів до місця трагедії. Тодішня голова комітету з розвідки Сенату США Даян Файнстайн навіть закликала владіміра путіна визнати, що постачання такого типу зброї сепаратистам "було помилкою" та долучитися до розслідування трагедії. Зовнішні спостерігачі шукали винних серед тих, хто дозволив переліт комерційного рейсу над Сходом України, ще більше виводячи з поля зору справжніх винуватців трагедії.

росія скористалася цією невпевненою риторикою Заходу і навіть наполягала на більшій своїй участі з боку ООН, щоб забезпечити прозорість пошуку винних у трагедії, намагаючись зімітувати власну непричетність до неї. Для довершення образу тогочасний посол росії до ООН вимагав організацію прозвітувати, що вона зробила для пошуку винних. Схожим чином росіяни і зараз намагаються, з одного боку, натягнути на себе образ жертви, а з іншого — перешкоджати роботі Радбезу ООН, вимагаючи розслідувати російські ж фейки (наприклад, шукати в Україні виробництво "брудної бомби").

Російська пропагандистська машина рік за роком змінювала версії обставин трагедії та своєї причетності до неї аж до оголошення вироку суду в Гаазі. Минулого року проєкт Оперативної робочої групи зі стратегічних комунікацій Європейської служби зовнішньополітичної діяльності EU VS Disinfo підбив підсумки про те, як змінювалися ключові наративи російської дезінформації щодо збиття "Боїнга" відповідно до того, як розвивалися події навколо розслідування злочину.

Після повномасштабного вторгнення росії у лютому 2022 року українці стають жертвами злочинів проти людяності щонайменше кожного місяця. За такої інтенсивності подій стає легше розгледіти типову методику російських пропагандистів, аргументи яких не проходять випробування навіть загальнодоступними відкритими даними. Сім років російської брехні щодо збиття MH17 легко вміщаються у шість пунктів:

  • збиття літака було інсценізацією, і "Боїнг" ще в небі був наповнений мертвими тілами
  • літак збили українці (або ЦРУ, але це не точно) українським штурмовиком СУ-25 / літак підірвали зсередини / "Боїнг" збила українська (чи ізраїльська) ракета / літак взагалі впав сам через несправність бортової техніки
  • докази у справі відсутні / підроблені Україною / свідки підкуплені / Гаага ігнорує свідчення росії
  • збиття "Боїнга" — спецоперація з метою дискредитувати росію / порушити її державний суверенітет / завадити проведенню Світового чемпіонату з футболу 2018 року на росії
  • США приховують правду щодо збиття літака, а український бізнесмен Ігор Коломойський мав тікати з України, бо "знав правду" про цю трагедію.
  • Українці намагалися збити літак з путіним на борту, але переплутали літак.

Якщо маєте наснагу розглянути агонію російських пропагандистів з усіх боків, можете прогортати базу дезінформаційних текстів щодо справи MH17, зібраних проєктом EU VS Disinfo.

У боротьбі за збереження своєї репутації в очах західних країн росіяни почали фабрикувати "незаангажованих" іноземних кореспондентів. У 2020 році дослідники Bellingcat розкрили "незалежний" розслідувальний проект Bonanza Media, заснований колишньою журналісткою Russia Today яною єрлашовою та нідерландським блогером Максом ван дер Верфом, який з 2019 року був акредитованим журналістом, що відображав події навколо розслідування збиття літака.

Новацією цієї "інтернаціональної колаборації віруючих у святу порядність російської федерації" стало те, що проєкт започаткували за допомогою краудфандингової платформи Kickstarter, що мало відображати ентузіазм "незалежних" журналістів висвітлити "всі версії події" та докопатися до правди про те, на чиїх руках кров майже 300 загиблих. Проєкт Bonanza Media створив серію документальних фільмів, критичних до офіційного розслідування Об’єднаної слідчої групи. Понад те, доробок цього "незалежного проєкту" використовувала як докази сторона обвинувачених, намагаючись довести їхню непричетність до скоєного злочину.

Втім, Bellingcat довели, що "незалежні ентузіасти" мали тісні зв’язки з російськими ГРУ та діяли від кураторством російських силовиків. За схожим принципом нині працює проросійський американський "воєнкор" Макс Блументаль, який заявляє, що заробляє винятково за рахунок краудфандингу.

Цей кейс ілюструє кількість пропаганди щодо лише одного терористичного акту. Нині ж в Україні росія здійснює їх чи не щодня. І кожен із цих нових злочинів супроводжується черговими порціями російської пропаганди.

Оригінал публікації: ЦензорНЕТ