17 листопада Окружний суд в Гаазі нарешті виніс вирок у справі MH17, який збили росіяни 17 липня 2014 року із зенітно-ракетного комплексу “Бук” неподалік від тимчасово окупованого Донецька. Нарешті 8 років опісля трагедії, винесли вирок виконавцям злочину - росіянам ігорю гіркіну-стрєлкову, сергію дубінському та українському сепаратисту Леоніду Харченко. Перші вироки російським злочинам дають надію усім постраждалим українцям та іншим народам, що стали жертвами російського кривавого імперіалізму на відновлення справедливості та об’єднання світової спільноти навколо відновлення світової архітектури безпеки й на практиці, а не лише на рівні конвенцій, думок та молитов. 

Як росіяни захищали залишки своєї репутації у світовому сегменті фейсбук? Фактично, майже ніяк.

За допомогою аналітичного інструменту Crowdtangle ОПОРА проаналізувала майже 2 тисячі дописів зі згадками MH17 протягом тижня від дня винесення вироку 17 листопада. Серед них ми виявили лише 137  дезінформаційних повідомлення, що поширювали 111 публічних сторінок, 34 з яких - це сторінки російських посольств та інших дипломатичних установ. Використання дипломатичних інституцій як пропагандистського майданчику закордоном також є типовою стратегією держави-терориста, втім не лише політичних, а й культурних інституцій, про що докладніше розповідають аналітики Українського інституту.

Географічний розподіл пропагандистських потуг та кількість взаємодій, що отримали їхні дописи у світовому фейсбуці, відображає наступна інфографіка. Як бачимо, у більшості країн рівень взаємодії з дезінформаційними дописами близький до нуля:

 

Загалом сумарна кількість взаємодій усіх публікацій, що включає лайки/реакції, коментарі та шери користувачів, абсолютна мізерна в контексті світового сегменту мережі - лише трохи більше 3500 взаємодій для всіх пропагандистських публікацій.

Більшість повідомлень тим чи іншим чином ретранслюють офіційну позицію росії, яка називає судовий процес “політичним замовленням” та наполягає на ігноруванні російських доказів у цій справі:

 

Втім, траплялися і креативніші версії. Наприклад, у декілької дописів стверджували, що Боїнг 777 збили, адже на борту був вчений, який мав розкрити світу докази того, що ВІЛ/СНІД - це винайдена людьми хвороба, а не набута від тварин:

Серед сторінок, які поширювали російську дезінформації, виявилися і дві сторінки, що адмініструються з України - Навигатор та Donbass Insider

 

Наша розвідка фейсбуомк підтверджує аналітику Центру протидії дезінформації при РНБО щодо телевізійних пропагандистів та месенджеру "Телеграм", що усі закиди росіян про “фейковість” та “однобокість” судового вироку ставить у патову ситуацію навіть їх. Реакція російських пропагандистів виявилася скромним пшиком в масштабах можливих інформаційних операцій. Як би вони не намагалися дискредитувати міжнародне розслідування, їхній арсенал інформаційної війни виявився надто слабким перед вердиктом суду Гааги. Нікчемна реакція на перше офіційне доведення злочину терористичної федерації дозволяє припускати їхню безпорадність перед об’єднаним фронтом світового судочинства.